Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МНФ.Лекція 1.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
24.04.2019
Размер:
181.76 Кб
Скачать

Цікаво знати, що...

Початок розробок з методики фізики поклали: Ломоносов, Головін і Гіляровський.

Наприклад Ломоносов у праці "Вольфианская эксперимент­альная физика" (1746 р.) так описував основний метод навчання фізиці:

"...Мысленные рассуждения произведены бывают из надежных и много раз повторенных опытов. Для того начинающим учиться физике наперед предлагаются ныне обыкновенно нужнейшие физические опыты купно с рассуждениями, которые из оных непосредственно и почти очевидно следуют."

М.Головін (учень Ейлера) (1785 р.) - видав підручник з фізики "Краткое руководство к физике для употребления в народных училищах Российской империи".

Гіляровський, Сперанський, Ленц (1839 р.) - видали теоретичні викладки до навчання фізики — "Руководство к физике" яким користувались протягом 25 років.

У 1862 році К.Краєвич написав "Учебник физики", в якому надавалися методичні рекомендації до вивчення фізики, зокрема викладання матеріалу йшло "від легкого до складного". Цей підручник витримав 22 перевидання.

У 1908 р. Косоногов видає підручник з методичними зауваженнями "Концентрический учебник физики".

Вперше створено підручник з методики фізики у 1894 році Шведовим. Він називався "Методика физики". У 1907 році Лермантов написав підручник "Методика физики и содержание приборов в готовности", а в 1916 р. Кашин - "Методика физики", в якому вже виділяються методи викладання, 2-х ступенева побудова шкільного курсу фізики, використання індукції та дедукції у навчанні, поєднання теорії та експерименту, розроблені перші лабораторні роботи

Розвиток методики викладання фізики на Україні

(ж. "Физика в школе" № 1, 1983 p.)

Створення наукових основ викладання фізики на Україні почалось в кінці 19 ст. На той час Київ перетворився в один із центрів прогресивної педагогіки. Київська школа фізиків (Авенаріус М.П., Єрмаков В.П., Шілер М.М., Шведов Ф.Н., Косоногов І.І., деМетц Г.Г. і інші) боролась за підвищення рівня викладання фізики в СШ і вищих учбових закладах.

В 1890 р. при Київському університеті було створено фізико-математичне товариство, у роботі якого приймали участь передові вчителі України. Це товариство було тісно пов'язане з видатними російськими вченими: Столетовим А.Г., Жуковським Н.Є., Лебедєвим П.М., Умовим Н.А.

Значний вклад в розвиток методики навчання фізики вніс професор Київського ун-ту І.І.Косоногов (1866-1922 pp.). В 1908 р. він створив "Концентричний підручник з фізики".

В 1893 р. вийшла в світ книга професора Одеського ун-ту Ф.Н.Шведова (1840-1905 pp.) "Вступ до методики фізики", яка була одним з перших посібників з методики викладання фізики.

Професор деМетц з 1906 по 1918 р. редагував журнал "фізичний огляд", в якому висвітлювались успіхи у викладанні фізики, друкувались поради по обладнанню фізкабінетів.

Після 1917 р. Метц завідував кафедрою у Київському педінституті. Написав "Загальну методику викладання фізики" (1929 p.). Це була перша навчальна книга такого плану.

У 20-і роки почалась діяльність групи талановитих київських методистів: проф.. А.К.Бабенко і С.П.Слюсаревського, доц. В.А.Франківського і інш.

У 1927 р. створено відділ методики фізики при НДІП України, який незабаром став ведучим центром наукових досліджень в області теорії і практики навчання фізиці.

50-60-і pp.. проф.. Бабенко А.К. створена "Методика викладання коливальних і хвильових явищ" (1958 р.); в ній автор запропонував розглядати ці явища з єдиної точки зору.

Проф. М.С.Білий (Херсонський педінститут) розробив методику навчання фізиці на І ступ (1969 p.).

З метою розвитку ініціативи вчителів у 50 pp. почав виходити щорічний збірник "Фізика в школі", а потім "Викладання фізики в школі". їх редакторами були: М.І.Розенберг, В.К.Мітюрєв, О.І.Бугайов, Є.В.Коршак.

70-і роки: видано "Методика навчання фізиці в СШ" - 3 т. , авт. С.У.Гончаренко, М.І.Розенберг (1972-1974 pp.); "Вивчення магнетизму в шкільному курсі фізики" В.Ф.Савченко; "Вивчення атомної і ядерної фізики в школі" - О.І.Бугайов (1982 p.); "Фізика. Посібник для 9 кл. вечірньої школи" - Гончаренко, Воловик (1979 p.); "Методика викладання фізики. Теоретичні основи" - посібник для педінститутів, О.І.Бугайов (1981 p.).

Збірники задач:

для 8-річної школи - Івах І.В., Килимник М.О. - 1967 p.;

для СШ - М.Є.Меняйлов - 1968 p.;

"Конкурсні задачі з фізики" — С.У.Гончаренко (1979 р.).

15