Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Мова 10 проф..docx
Скачиваний:
28
Добавлен:
13.04.2015
Размер:
52.94 Кб
Скачать

Ккалендарно-тематичне планування з української мови для 10 класу.

Профіль – українська філологія

(140 год. на рік: 4 год. на тиждень)

за програмою, рекомендованою МОНУ:

Українська мова. 10-11 класи. ПРОГРАМА для профільного навчання учнів загальноосвітніх навчальних закладів. Філолгічнтй напрям, профіль – українська філологія. Профільний рівень / Автори Л.І.Мацько, О.М.Семеног,– Київ: Грамота, 2009. – 136 с.

,,Погоджено ,,Затверджено ____________2010 р. ____________ 2010 р. _________ (___________) ______(___________)

І семестр

п/п

Зміст програмового матеріалу

К-ть год

Дата

пров.

Мова як суспільне явище. Українська мова в Україні (5 год).

1.

Мова як суспільне явище.

1

2.

Основні функції мови: комунікативна, мислетворча, когнітивна (пізнавальна), кумулятивна (культуроносна), естетична, експресивна. Причини звуження функцій мови.

1

3.

РЗМ № 1. Офіційне і неофіційне, публічне і непублічне мовленнєве спілкування. Вербальні й невербальні засоби спілкування. Особливості аудіювання (слухання), говоріння, читання і письма.

1

4.

Мова і держава. Українське законодавство про мову. Мовна ситуація в державі. Мовнi обов’язки громадян. "Мовний суржик", його причини. Пролеми екології української мови.

1

5.

РЗМ № 2. Мовленнєва ситуація. Мовленнєві ролі та наміри мовця і слухача. Мовленнєва тактика. Мовні засоби мовленнєвої ситуації. Причини комунікативних помилок.

1

6.

Українська мова як одна з індоєвропейських мов. Українська мова в колі слов′янських мов. Ознаки самобутності української мови. Спiльнi й вiдмiннi риси української мови поряд з iншими слов’янськими мовами.

1

7.

РЗМ №3. Монологічне і діалогічне мовлення. Особливості монологічного мовлення в різних сферах спілкування. Виступ на зборах, семінарах, конференціях.

1

8.

Стилістика і культура мовлення. Культура усного і писемного мовлення, питання культури мовлення в оцінці видатних громадських діячів, учених, письменників. Поняття про колорит мовлення: урочисте, ввічливе, офіційне, інтимно-ласкаве, фамільярне, гумористичне, сатиричне мовлення. Словник-довідник з культури української мови.

1

9.

Контрольний диктант.

1

З історії розвитку української мови (короткі відомості) ( 4 год).

10.

Основні етапи формування і розвитку української національної мови.

1

11.

Поява писемності у східних слов′ян. Створення слов′янського алфавіту. Кирило і Мефодій, їх роль у становленні слов'янської писемності. Кирилиця як основа для розвитку сучасних слов'янських систем письма. Види письма в період Київської Русі: устав, напівустав, скоропис.

1

12.

РЗМ № 4. Усний докладний переказ тексту художнього стилю з творчим завданням (висловленням власного ставлення до подій, героїв та ін.).

1

13.

Короткі відомості з історії української писемності. "Граматика" Мелетія Смотрицького (1619). Перша рукописна граматика української мови Івана Ужевича (1643 р.).

1

14.

Сучасний український алфавіт. Особливості розвитку української мови на сучасному етапі.

1

15.

Контрольна робота за темою ,, Мова як суспільне явище. Українська мова в Україні. З історії розвитку української мови (короткі відомості) ”.

1

Виставлення тематичної. Запис у журналі без дати : Тематична

Українська мова як вища форма існування національної мови (3 год.)

16.

Форми існування української мови (загальнонародна мова, літературна мова, просторіччя, діалект, професійні різновиди, жаргон, арго).

1

17.

РЗМ № 5. Складання діалогу відповідно до запропонованої ситуації (неофіційна розмова).

1

Запис у журналі без дати: Діалог

18.

Поняття про літературну мову та її діалекти. Діалекти як історична база літературних мов. Територіальні і соціальні діалекти. Мова міста. Український міський сленг. Мова села.

1

19.

Стилістика і культура мовлення. Понятя про стилістичну систему української мови (стилі, підстилі, стилістичні засоби, способи і прийоми організації стилістичних засобів у тексті).

1

20.

РЗМ № 6. Поняття про текст як продукт мовленнєвої діяльності. Текстоутворювальні категорії. Закономірності побудови тексту. Інформаційна переробка текстів різних функціональних стилів і жанрів. Написання тез, конспектів, анотацій, рефератів. Можливості комп'ютерних текстових редакторів.

1

Фонетика української літературної мови як учення про її звукову систему (7 год.)

21.

Місце фонетики та орфоепії в національно-мовному просторі особистості. З історії української фонетики.

1

22.

Основні фонетичні одиниці української мови: звук, склад, фонетичне слово, фраза. Звук мовлення і фонема. Особливості реалізації фонеми в мовленні. Інваріант, позиційний варіант фонеми.

1

23.

Позиційні чергування приголосних звуків. Основні історичні чергування приголосних звуків при словозміні і словотворенні. Чергування [о] та [е] з [і]. Чергування [о] і [е] з нулем звука. Чергування [о] з [е] після ж, ч, ш, дж, та [й].

1

24.

Чергування [г], [к], [х] із [ж], [ч], [ш] та [з], [ц], [с]. Основні випадки чергування у –в, і – й, з – із – зі (зо)

25.

РЗМ № 7. Усний докладний переказ тексту художнього стилю з творчим завданням.

1

26.

Асимілятивні, дисимілятивні процеси, подовження, спрощення у групах приголосних. Відбиття цих явищ на письмі. Приставні приголосні. Метатеза.

1

27.

Стилістика і культура мовлення. Стилістичні засоби фонетики. Милозвучність української мови. Правильна артикуляція і дикція.

1

28.

Експресивні можливості звуків української мови. Звукопис. Ритмомелодика живого мовлення, художнього мовлення. Використання орфоепічного словника.

1

29.

РЗМ № 8. Контрольний докладний переказ тексту художнього стилю з творчим завданням.

1

Виставлення тематичної. Запис у журналі без дати : Тематична

Українська орфоепія як учення про систему загальноприйнятих правил української літературної вимови (4 год.)

30.

Основні норми сучасної літературної вимови. Особливості вимови голосних, деяких приголосних звуків та їх сполучень (гортанного і проривного звуків [г] і [ґ], сонорних, [дж], [дз], шиплячих [ж], [ч], [ш], задньоязикових [г], [к], [х], груп приголосних (уподібнення, спрощення), м'яких і пом'якшених, а також подовжених приголосних). Повноголосся як одна із основних характеристик української вимови. Вимова слів з апострофом.

1

31.

Соціолінгвістичні фактори, що впливають на вимову людини. Основні джерела нормативного мовлення. Мова ЗМІ, дикторів радіо і телебачення. Сценічна мова. Причини відхилення від орфоепічних норм. Місце сім'ї в мовному вихованні особистості. Територіальні варіанти літературної вимови. Вимова деяких граматичних форм. Особливості вимови імен та по батькові.

1

32.

Інтонаційні особливості українського мовлення. Смислорозрізнювальна функція інтонації. Наголос в українській мові, його види (емфатичний, фразовий, логічний). Роль наголосу в розрізненні слів і їх форм. Наявність вільного рухомого наголосу в словах. Паралельне наголошування. Семантико-граматична диференціація лексем за допомогою наголосу. Тенденції українського мовлення на сучасному етапі.

1

33.

РЗМ № 9. Контроль читання мовчки.

Робота над помилками, допущеними в переказах.

1

Запис у журналі без дати: Читання мовчки

34.

Стилістика і культура мовлення. Орфоепічна норма. Особливості використання орфоепічного словника як кодексу орфоепічної норми. Мовні недоліки у вимові й наголошуванні, шляхи їх усунення. Порушення акцентуаційних норм під впливом діалектного оточення.

1

Українська графіка. Українська орфографія як учення про систему загальноприйнятих правил написання слів (7 год.)

35.

З історії становлення і розвитку української графіки й орфографії. Основні принципи української орфографії: фонетичний, морфологічний, традиційний, диференціюючий. Характеристика написань за цими принципами.

1

36.

РЗМ № 10. Науковий стиль, сфери використання і призначення наукового стилю. Основні ознаки наукового стилю: логічність, точність, абстрактність, узагальненість, об′єктивність викладу. Наукова метафорика.

1

37.

Правопис літер, що позначають ненаголошені голосні [е], [и], [о] в коренях слів. Позначення м'якості приголосних на письмі буквами ь, я, ю, є, і; сполучення йо, ьо. Cкладні випадки правопису м'якого знака. Cкладні випадки правопису апострофа.

1

38.

Вживання великої літери. Лапки у власних назвах.

1

39.

Написання складних слів разом, окремо, через дефіс. Правопис складноскорочених слів. Написання чоловічих і жіночих імен по батькові, прізвищ.

1

40.

РЗМ № 11. Доповідь в науковому стилі за складним планом.

1

41.

Складоподіл і правила переносу слів з рядка в рядок. Графічне скорочення слів. Правопис географічних назв. Написання слів іншомовного походження. Історичний коментар до різних мовних явищ.

1

42.

Стилістика і культура мовлення. Основні орфографічні норми. Типові помилки, зумовлені відхиленням від орфографічної норми. Нововведення в українському правописі.

1

43.

Орфографічний аналіз слів. Редагування тексту з орфографічними помилками. Використання офографічного словника для перевірки написання слів та їх форм. Словник іншомовних слів.

1

44.

Контрольна робота за темою „ Українська орфоепія як учення про систему загальноприйнятих правил української літературної вимови. Українська графіка. Українська орфографія як учення про систему загальноприйнятих правил написання слів ”.

1

Виставлення тематичної. Запис у журналі без дати : Тематична

Лексикологія української мови як учення про лексичний

склад (15 год.)

45.

Слово як основна одиниця мови. Ознаки слова. Лексичне значення слова. Типи лексичних значень. Походження і розвиток лексичного значення. Слово і поняття. Системні відношення в лексиці української мови.

1

46.

РЗМ № 12. Усний твір-роздум на суспільну тему в публіцистичному стилі.

1

Запис у журналі без дати: Усний твір

47.

Семасіологія як учення про значення слів і виразів. Оцінні властивості слів.

1

48.

Багатозначні й однозначні слова. Пряме і переносне значення (метафора, метонімія, синекдоха). Омоніми, їх види: омоформи, омофони, омографи, міжмовні омоніми. Повні і неповні омоніми. Поняття про пароніми.

1

49.

РЗМ № 13. Контрольний письмовий твір на суспільну тему в публіцистичному стилі.

1

50.

Синоніми та їх види. Синонімічний ряд. Антоніми та їх види.

1

51.

Стилістика і культура мовлення. Лексичні норми. Уживання слова відповідно до його лексичного значення. Використання тлумачного словника.

1

52.

Стилістично забарвлені лексичні засоби мови. Відображення метафор, метонімій, синекдох у тлумачних словниках. Парономазія як художньо-стильовий прийом. Перифрази, евфемізми, табу. Стилістичне забарвлення синонімів. Стилістичні фігури (антитеза, оксиморон). Стилістичні функції паронімів. Мовна надмірність (багатослів'я, плеоназм, тавтологія) і мовна недостатність. Словники синонімів, антонімів, омонімів, паронімів. Словник символів.

1

53.

РЗМ № 14. Контроль аудіювання.

Робота над помилками, допущеними в творах на суспільну тему.

1

Запис у журналі без дати: Аудіювання

54.

Лексика української мови за походженням. Власне українська лексика. Слова, успадковані з індоєвропейських та східнослов′янських мовних спільностей. Українізми в лексичному складі інших мов (російської, білоруської, польської).

1

55.

Запозичена лексика як джерело збагачення лексичного складу мови. Латинські і грецькі елементи у складі різних груп лексики. Причини і джерела лексичних запозичень. Слова іншомовного походження та інтернаціоналізми у складі української мови. Новi iншомовнi запозичення.

1

56.

Кальки. Варваризми. Поняття про старослов′янську мову, її ознаки, роль в розвитку української мови.

1

57.

Стилістика і культура мовлення. Словник іншомовних слів. Правильне й доцільне використання власне українських слів, запозичених слів. Стилістична роль старослов'янізмів у мовленні. Словник омонімів, паронімів.

1

58.

Контрольний диктант.

1

59.

Лексика української мови за сферою її використання, стилістичною диференціацією. Загальновживані слова. Лінгвокультуреми - слова з національно-культурним компонентом значення. Лексичне багатство діалектної лексики. Етнографізми. Топоніміка й ономастика у складі української лексики. Етимологія.

1

60.

Розмовна, просторічна, емоційно забарвлена лексика. Молодіжний сленг. Екзотизми. Пуризми. Специфічно професійна лексика. Терміни. Наукова лексика. Філологічні, лінгвістичні, літературознавчі терміни. Канцеляризми. Штампи.

1

61.

Стилістика і культура мовлення. Стилістичне використання діалектизмів, просторічної лексики, етнографізмів, жаргонізмів, арготизмів, вульгаризмів у художньому та публіцистичному стилях. Стилістичні можливості розмовної, просторічної лексики. Робота з діалектним словником. Терміни в науковому стилі. Стилістичне використання канцеляризмів, штампів. Причини порушень лексичних норм. Явище мовної інтерференції (русизми, полонізми). Словник лінгвістичних термінів. Словник діалектизмів.

1

62.

Активна і пасивна лексика. Застарілі слова та їх різновиди. Архаїзми, історизми. Можливiсть вiдтворення духовної культури за архаїчною лексикою. Неологізми. Причини і шляхи виникнення нових слів. Загальномовні та авторські неологізми.

1

63.

Стилістика і культура мовлення Стилістична роль архаїчної лексики. Реактивація (відновлення) пасивної лексики, повторна активація. Стилістичні функції неологізмів. Нові слова у словниках.

1

64.

Контрольна робота за темою „ Лексикологія української мови як учення про лексичний склад ”.

1

Виставлення тематичної. Запис у журналі без дати : Тематична