Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МНФ .Лекція 7.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
24.04.2019
Размер:
282.62 Кб
Скачать

3. Технічні засоби навчання.

Під ТЗН розуміють сукупність технічних пристроїв і спеціальних дидактичних матеріалів до них.

Традиційні ТЗН.

Згідно з однією із класифікацій, існують такі ТЗН:

Традиційні ТЗН мають велике значення у навчальному процесі, вони дозволяють організувати навчально-пізнавальну діяльність учнів, слугують джерелом знань і засобом наочності.

Але тенденції такі, що сучасні ТЗН поступово витісняють традиційні.

Сучасні ТЗН:

  • відео проектори;

  • екрани великих розмірів, які не потребують повного затемнення;

  • персональні комп'ютери;

  • відеокамери і відеомагнітофони;

  • фреймграбер і ін.

Як правило, ці ТЗН використовуються у певній системі, наприклад АКВ (Автоматизований Комплекс Викладача). Центром комплексу є персональний комп'ютер, який сумісно з відеомагнітофоном має вихід на відео проектор, що відображає всю інформацію на екран. Керування відеопроектором, діапроектором, проекційним екраном, затемненням вікон і освітленням класу здійснюється з дистанційного пульту. У комплексі є датчик, аналого-цифровий перетворювач, який дає відобразити на екрані значення фізичних величин, що вимірюються.

Наявність у комплексі відеокамери і фреймграбера дає можливість учителю самостійно записувати інформацію на магнітну стрічку.

У цьому комплексі є і портативний магнітофон з підсилювачем. Для індивідуальної роботи з учнем можна використовувати головні телефони.

У комплексі є багато пультова опитувальна система, друкарський пристрій.

Таким чином така система відкриває можливості реалізації особистісно орієнтованого підходу у навчанні.

В епоху інформатизації суспільства змінюється відповідь на запитання, що стоять перед методикою:

  • чому вчити?

  • для чого вчити?

  • як вчити?

Виникли нові інформаційні технології: технології обробки, передачі, поширення і представлення інформації з допомогою ЕОМ.

Апаратні і програмні засоби, необхідні для реалізації цих технологій називають засобами нових інформаційних технологій.

Якщо раніше головна увага приділялась питанням використання ЗНІТ безпосередньо для вивчення мов програмування і керування загальним навчальним процесом, то останнім часом методисти приступили до розробки використання ЗНІТ при навчанні окремим предметам. Це змінює роль засобів навчання, навчальне середовище, в якому відбувається процес навчання.

До апаратних засобів HIT відноситься персональний комп'ютер, а до програмних засобів - програмно-педагогічні засоби (ППЗ) -дидактичні матеріали.

Функція комп'ютера в навчанні

Причини використання комп'ютера в навчанні:

  • комп'ютеризація всіх сфер життя;

  • комп'ютер став інструментом фізика-дослідника, виник новий розділ - комп'ютерна фізика.

  • шкільний курс інформатики потребує фізичних знань: про будову комп'ютера, принцип дії і в свою чергу, забезпечує курс фізики цікавим матеріалом.

В результаті комп'ютер в курсі фізики є і засіб навчання і предмет вивчення.

Для вчителя він - автоматизований класний журнал, для учня -засіб виконання завдань, для обох - інструмент моделювання реального світу.

Основними напрямками використання комп'ютера у фізиці є комп'ютерне моделювання фізичних явищ і робота комп'ютера у поєднанні з експериментальними установками, де він фіксує дані і оброблює їх, зберігає і швидко відновлює величезні масиви інформації.

Фізичні принципи роботи пристроїв, які входять до комп'ютера надають вчителю значний матеріал для між предметних зв'язків з курсом інформатики. Так робота лазерного принтера ґрунтується на явище фотоефекту і притяганні частинок фарби до зарядженої поверхні фото барабану; комп'ютерні дисплеї містять електронно-променеву трубку або панель на рідких кристалах, напівпровідникові прилади - основа мікропроцесора і оперативної пам'яті комп'ютера.