Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
САПКІС-лаб_роб.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
24.04.2019
Размер:
3.23 Mб
Скачать

Хід роботи

  1. Описати процеси, які залежать від часу у вибраних інформаційних системах.

  2. Описати початкові стани, переходи зі станів в даних системах.

  1. Сформувати матрицю переходів станів.

  1. Побудувати діаграму за допомогою метода Баркера на прикладі вибраної інформаційної системи.

Зміст звіту

  1. Короткі теоретичні відомості.

  2. Дати опис початкових, кінцевих станів.

  3. Побудувати матрицю переходів станів.

  4. Побудувати діаграму переходів станів.

  5. Висновки.

Лабораторна робота №6

Побудова erd-діаграм за методологією Мартина

Мета лабораторної роботи: ознайомитись із засобами розробки ERD-діаграм за методологією Мартина.

Теоретичні відомості

Діаграми "сутність - зв'язок"

Діаграми "сутність - зв'язок" (ERD) призначені для розробки моделей даних та забезпечують стандартний засіб визначення даних і відношень між ними. Фактично за допомогою ERD здійснюється деталізація сховищ даних проектованої системи, а також документуються сутності системи та засоби їхньої взаємодії, включаючи ідентифікацію об'єктів, важливих для предметної області (сутності), властивостей цих об'єктів (атрибутів) і їхніх відношень з іншими об'єктами (зв'язків).

Основні етапи підходу Мартина

IE-методологія Мартина є загальною стратегією розробки інформаційних систем, яка зосереджує увагу на стратегічному плануванні і бізнес процесах. В той же час вона є і інженерним підходом до розробки ПЗ, тобто забезпечує покрокову процедуру побудови інформаційної системи "згори-донизу" (дозволяючи при цьому працювати з неієрархічними структурами даних). Основні етапи підходу Мартина наведені на рисунку 1.

  1. Етап стратегічного інформаційного планування починається з побудови стратегічного плану для бізнес системи, що включає мету і стратегії її досягнення. Далі будується модель предметної області, що відображає існуючу специфіку і визначає основні бізнес-поцеси та організаційну структуру бізнес-системи, а також визначає порядок розробки інформаційної системи. При моделюванні використовуються діаграми декомпозиції (ієрархічні деревоподібні структурні діаграми) і діаграми “сутність-зв'язок” для представлення основних бізнес-процесів і структур даних відповідно.

Рис. 1. Основні етапи методології Мартина.

  1. На етапі аналізу основні бізнес-процеси, розроблені на етапі 1, використовуються для розбиття загальної задачі на часткові, при цьому основну увагу приділяється визначенню інформаційної діаграми "сутність-зв'язок", що трансформується в нормалізовану модель даних, а діаграми декомпозиції розподіляються за підзадачами. Для представлення процесів служать DFD, діаграми залежності даних (діалект DFD) і діаграми декомпозиції, а для співставлення даних і процесів, в яких ці дані використовуються, застосовуються матриці "сутність процесів".

  2. На етапі логічного проектування IE стає аналогічною SE для розробки ПЗ. Базою для проектування є процеси, розроблені на етапі аналізу. Використовуючи методики функціональної декомпозиції "згори-донизу", проектуються специфікації обробки в процесах і їх логічні структури даних. При цьому використовується діаграми структур даних (діалект ERD), визначальні типи сутностей, їхні атрибути і зв'язки, діаграми декомпозиції і діаграми діяльності (у вигляді мініспецифікацій), що деталізують логіку процесів. Для погодження вимог користувача створюються прототипи інтерфейсів користувача з допомогою схем екранів/звітів.

  3. На етапі фізичного проектування і реалізації реалізується перетворення логічної моделі ІС в фізичну та її реалізація.