Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
САПКІС-лаб_роб.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
24.04.2019
Размер:
3.23 Mб
Скачать

Діаграми атрибутів

Кожна сутність володіє однім або декількома атрибутами, що однозначно ідентифікують кожен примірник (екземпляр) сутності. При цьому будь-який атрибут може бути визначений як ключовий.

Деталізація сутності здійснюється з використанням діаграм атрибутів, що розкривають асоційовані з сутністю атрибути. Діаграма атрибутів складається з сутності, що деталізується, відповідних атрибутів і доменів, області значень, що описують атрибути. На діаграмі кожен атрибут представляється в вигляді зв'язку між сутністю і відповідним доменом, що є графічним представленням множини можливих значень атрибуту. Всі атрибутні зв'язки мають значення на своєму закінченні. Для ідентифікації ключового атрибуту використовується підкреслювання імені атрибуту (рис. 3).

Рис.3. Діаграми атрибутів сутності КРЕДИТНА КАРТКА

Катетеризація сутностей

Сутність може бути поділена та представлена у вигляді двох або більше сутностей-категорій, кожна з яких має загальні атрибути і/або відношення, що визначаються один раз на верхньому рівні та успадковуються на нижньому. Сутності-категорії можуть мати і свої власні атрибути і/або відношення, а також, в свою чергу, можуть бути піддані декомпозиції своїми сутностями-категоріями на наступному рівні. Сутність, що розщеплюється на категорії, отримала назву загальної сутності (відзначимо, що на проміжних рівнях декомпозиції одна й та ж сутність може бути як загальною сутністю, так і сутністю-категорією). Для демонстрації декомпозиції сутності на категорії "використовуються діаграми катетеризації. Така діаграма містить загальну сутність, дві і більше сутностей-категорій та спеціальний вузол-дискримінатор, що описує засоби декомпозиції сутності.

Рис.4. Діаграма катетеризації.

Існують 4 можливих типи дискримінатора (рис. 5):

Рис. 5. Основні типи дискримінаторів.

1). Повне і обов'язкове входження Е/М (exclusive/mandatory) — сутність повинна належати до однієї і лише однієї з категорій. Для прикладу на рис. 26 це означає, що РОЗРОБНИКОМ є АНАЛІТИК, або ІНТЕГРАТОР, або ПРОГРАМІСТ.

2). Повне та необов'язкове входження Е/О (exclusive/ optional) — сутність може належати лише до однієї з категорій. Це означає, що РОЗРОБНИКОМ є АНАЛІТИК, або ІНТЕГРАТОР, або ПРОГРАМІСТ, або розробник будь-якого іншого фаху (наприклад, МЕНЕДЖЕР).

3). Неповне та обов'язкове входження І/М (inclusive/ mandatory) — сутність повинна належати принаймні до однієї з категорій. Це припускає в доповнення до 1) задавати наступну ситуацію: РОЗРОБНИКОМ є водночас і АНАЛІТИК, і ІНТЕГРАТОР.

Неповне та необов'язкове входження I/O (inclusive/optional) — сутність може належати принаймні до однієї з категорій. В доповнення до 2 РОЗРОБНИКОМ є розробник будь-якого іншого проектного фаху (наприклад, ТЕСТУВАЛЬНИК).

Перелік проектів інформаційних систем, які будуть використані для моделювання даних за допомогою діаграм "сутність-зв'язок" (ERD - Entity Relationship Diagrams).

  1. Проект моделі організації інформаційної системи обслуговування пайовиків.

  2. Функціональна модель діяльності з цінними паперами в комерційному банку.

  3. Побудова моделі фірми, що займається реалізацією стоматологічного обладнання.

  4. Побудова моделі організації, що займається організацією рекламної агенції.

  1. Створення моделі функціонування туристичної фірми.

  2. Обслуговування пацієнтів в лікарні.

  3. Автотранспортне підприємство.

  4. Обслуговування читачів в бібліотеці.

  5. Організація роботи АТС.

  6. Організація роботи з клієнтами в банку.

  7. Диспетчеризація автотранспорту.

  8. Організація міжнародних перевезень.

  9. Складська діяльність підприємства.

  1. Функціонування бухгалтерії.

  1. Автотранспортні перевезення людей в межах міста "Пежо"

  2. Медико-діагностичне тестування в лікарнях та медичних установах.

  1. Обслуговування пацієнтів в лікарнях, поліклініках.

  1. Зберігання, надходження розподіл товарів, що знаходяться на гуртових складах.

  1. Збір даних про погоду на метеорологічних станціях.

  1. Фірми, що займаються розробкою, реалізацією апаратного та програмного комп'ютерного забезпечення.