Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ФП для самост работ.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
24.04.2019
Размер:
1.53 Mб
Скачать

Модуль 3. Фінансова теорія і корпоративна політика.

Тема 3.1. Вартість і структура капіталу: теорія, емпіричне дослідження і практичний досвід.

Підхід Міллера і Модільяні до лівериджу фірми. Економічне визначення прибутку. Середньозважена вартість капіталу. Два визначення ринкової вартості. Оцінка рівноважного стану. Вартість фірми в умовах оподаткування по Міллеру. Агрегована пропозиція і попит на корпоративні облігації. Вартість капіталу в умовах різного ризику проектів. Ліверидж і САРМ. Вартість і оцінка рівноважного стану (САРМ). Середньозважена вартість капіталу і САРМ. Спрощений підхід до визначення вартості капіталу. Обмеження інвестиційних і фінансових рішень.

Різні можливі мотиви визначення оптимальної структури капіталу. Ефективність ризикованих запозичень. Ефективність ліквідаційної вартості. Вартість комісійних. Пов’язана вартість. Практика визначення оптимальної структури капіталу: Міллер – Модільяні, Вестон, Міллер – Модільяні (1966), Масуліс, Хамада. Додатки вартості капіталу. Невірні мотиви негативного запозичення. Вартість капіталу: Betlehem Steel. Вартість довгострокового капіталу. Показники-замінники ринкової вартості. Вартість короткострокових зобов’язань. Вартість рівноважного стану. Середньозважена вартість капіталу.

Тема 3.2. Дивідендна політика: теорія, емпіричний досвід і практичне застосування.

Незастосування дивідендної політики в умовах відсутності оподаткування. Джерела акумуляції і використання фондів. Зміни (неясність) та незалежність виплати дивідендів. Невизначеність, ріст і дивідендна політика. Невизначеність абсолютно рівноважного положення фірми в умовах росту. Як максимізація росту перешкоджає задоволенню (реалізації, досягненню) всіх інтересів. Нечіткість абсолютно рівноважного положення фірми в умовах постійного росту. Незалежність інвестиційних планів і виплат дивідендів. Помилка “синиці у руці”. Обмеження по наднормального росту моделі для абсолютно рівноважного стану фірми. Обмеження росту запозичення і оподаткування. Дивідендна політика в умовах оподаткування. Дивіденди і викуп акцій — погляд утримувачів облігацій. Дивіденди і стимулювання купівлі акцій. Дивіденди на акцію і викуп акцій.

Моделі поведінки в дивідендної політиці: Лінтнер, Фама і Вайбак. Ефект Лінента: Елтон і Грубер, Петнг. Вартість і дивіденди: Френд і Паккет. Бле і Шоулз, Міллер і Шоулз, Фама. Ефект анонсованого (оголошеного) дивіденду: Ватс, Петнг. Очікуваний грошовий потік за відрахуванням податків від операцій. Ставка інвестування (рейтинг). Ставка прибутку від нових (венчурних) інвестицій. Цільова структура капіталу. Середньозважена вартість капіталу. Тривалість анормального росту. Тлумачення бухгалтерської інформації.

Тема 3.3. Злиття і поглинання: теорія і практичні додатки.

Теорія злиття. Потенційні операційні вигоди від злиття. Ринкові акції і ринкова сила. Фінансовий ефект від злиття. Злиття конгломератом і управлінські аспекти. Досконала теорія конгломератів фірм. Потенційні ресурси об’єднання. Задачі об’єднання фірм в конгломерат. Недоліки злиття 1976 –77. Задачі строків злиття. Ставка обміну Ларсона – Гонедеса. Дослідження Конна – Нельсона. Задачі прибутковості злиття: Хотерта (1970), Лев і Манделкер (1972), Гальперін (1973), Манделкер (1974). Задачі виходу на ринок. Керуюча політика і оцінка структури.