Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
философия для заочного отделения.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
12.08.2019
Размер:
265.73 Кб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО КУЛЬТУРИ І ТУРИЗМУ УКРАЇНИ

ХАРКІВСЬКА ДЕРЖАВНА АКАДЕМІЯ КУЛЬТУРИ

кафедра філософії та політології

ФІЛОСОФІЯ

Програма та навчально-методичні матеріали до курсу

для студентів заочної форми навчання

Харків, ХДАК, 2007

ПОЯСНЮВАЛЬНА ЗАПИСКА

Курс "Філософія" призначений для вивчення на всіх факультетах. Програма передбачає ознайомлення студентів з панорамою філософської думки, основними школами і напрямками. Особлива увага приділяється предмету філософії, визначенню її основних функцій і ролі у суспільстві. Автори методичних матеріалів виходять з того, що філософські знання складають фундамент всієї системи гуманітарної підготовки спеціалістів бібліотечної справи, документознавства та інформатики, культурології, соціальної педагогіки, менеждменту, музеєзнавства, сфери мистецтва. Основна мета програми – ввести майбутніх спеціалістів у сферу соціокультурної діяльності, в коло проблем людської духовності, цінностної свідомості. Поряд з історико-філософською тематикою програма містить і ряд концептуальних філософських проблем (буття – людина – культура – цивілізація – глобалістика). Значне місце у програмі відводиться проблематиці вітчизняної філософії.

Цей курс має зв'язки з курсами політології, соціології, економіки, предметами культурологічного циклу, філософських дисциплін: етикою, естетикою, логікою.

Програма є орієнтовним документом як для викладачів, так і для студентів заочного відділення. Формою підсумкового контролю виступає іспит.

Тематичний план (для заочної форми навчання)

№№п/п

Найменування розділів і тем

Кількість годин

Усього

Лекції

Семінари

Контр.роб.

1.

Філософія, її походження, проблематика та функції

2

2

-

1

2.

Філософія Стародавності

6

4

2

1

3.

Філософія Середньовіччя та Ренесансу

4

4

-

1

4.

Західноєвропейська філософія, Нового часу та Просвітництва

6

4

2

1

5.

Німецька класична філософія і виникнення марксизму

4

2

2

1

6.

Розвиток світової філософії у XIX-XX cт.

Основні проблеми сучасної філософії

8

4

4

1

Усього

30

20

10

1

ЗМІСТ

Розділ I історія філософії як основа філософсько-методологічної культури

Тема 1. Філософія, її походження, проблематика та функції

Світогляд, його історичні форми: міф, релігія, наука, філософія. Філософське світорозуміння. Людина і світ, їх співвідношення. Буття і свідомість.

Природа філософських проблем: можливість пізнання світу, ціннісний підхід до нього. Філософія як наука життя.

Філософія в системі культури: філософія і міфологія, філософія і релігія, філософія і мистецтво, філософія і наука, філософія і мораль, філософія і право, філософія і політика, філософія і педагогіка, філософія і культурна творчість. Філософія і проблеми високоінтелектуальної комп'ютерної технології у контексті гуманізації суспільства. Історія філософії як історія виникнення і розвитку наукового теоретичного мислення.

Тема 2. Філософія стародавності

Філософія стародавньої Індії. Веди як пам'ятник філософської культури індуізму. Ортодоксальні і неортодоксальні філософські школи. Філософські уявлення в стародавньому Єгипті та Вавілоні. Філософія стародавнього Китаю. Основні філософські школи. Конфуціанство. Моізм. Легізм. Даосизм. Людина в культурі і філософії стародавнього Сходу.

Давньогрецька філософська думка. Мілетська школа мислителів (Фалес, Анаксимандр, Анаксимен), їх тлумачення першооснов. Світорозуміння, діалектика та теорія пізнання Геракліта. Філософія Піфагора та елеатів. Емпедокл і Анаксагор про проблему єдності сущого.

Філософія софістів. Етичний раціоналізм Сократа. Сократичні школи.

Атомістична філософія Левкипа і Демокрита. Витоки і суть античного атомізму. Вчення про атоми і світоустрій. Вчення про душу і пізнання. Людина і суспільство, мораль і релігія.

Платон, його життя і творчість. Критика теорій чуттєвого пізнання, теорія ідей, космологія. Соціальна філософія, вчення про державу. Діалектика Платона. Академія і платонізм.

Аристотель, його життєвий шлях. Логіка і методологія. Вчення про причини і витоки буття і пізнання. Фізика: світ, життя, людина. Суспільство, етика, політика. Школа Аристотеля (періпатетики).

Елліністично-римська філософія. Епікуреїзм. Скептицизм. Стоїцизм. Неоплатонізм. Аристотелізм.