Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ФП для самост работ.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
24.04.2019
Размер:
1.53 Mб
Скачать

Очікуване співвідношення постійних і змінних витрат за окремими їх елементами, %

Частка витрат

постійних

змінних

Допоміжні матеріали

40

60

Паливо

25

75

Енергія

10

90

Інші грошові витрати

60

40

2. Прогнозовані показники наступного за звітним року.

2.1. Обсяг товарної продукції виробничого об'єднання заплановано збільшити на 10 %. При цьому 80 % приросту обсягу продукції має бути забезпечено за рахунок підвищення продуктивності праці.

2.2. Розмір скорочення норм витрати окремих видів матеріальних ресурсів у прогнозованому періоді становитиме, %:

• чорні і кольорові метали — 7;

• комплектуючі вироби — 2;

• пиломатеріали — 4;

• інші основні матеріали — 3;

• допоміжні матеріали — 4;

• паливо — 6;

• енергія — 12.

2.3. Фонд заробітної плати промислово-виробничого персоналу об'єднання в наступному році має збільшитися на 4 %, а працівників соціальної сфери та позаоблікового персоналу залишиться на рівні звітного року.

2.4. Балансова вартість основних фондів виробничого об'єднання на початок наступного за звітним року має скласти 49000 тис. грн. Уведення в дію нових основних фондів вартістю 2000 тис. грн. очікується в другому півріччі. Вилучення спрацьованих і застарілих засобів праці в розмірі 400 тис. грн. передбачається в останньому кварталі поточного року. Середня норма амортизаційних відрахувань — 12 %.

2.5. Загальний обсяг витрат на роботи і послуги непромислового характеру, що не включаються до складу валової продукції (виробничої собівартості), має зменшитися на 200 тис. грн., а позавиробничі витрати збільшаться лише на 2 %.

2.6. Витрати майбутніх періодів збільшаться на 12 % від рівня витрат звітного року; приріст залишків незавершеного виробництва має бути на 175 тис. грн. більшим порівняно зі звітним роком.

На основі наведених вихідних показників потрібно розрахувати і зіставити за два суміжні роки:

1) кошторис витрат на виробництво за первісними економічними елементами;

2) загальні витрати на виробництво валової продукції;

3) повну собівартість товарної продукції;

4) витрати на 1 гривню товарної продукції.

5. Зведений розрахунок зниження поточних витрат на 1 гривню товарної продукції за окремими групами техніко-економічних чинників. Вихідна інформація, яка необхідна для подальших економічних розрахунків:

1. Товарна продукція виробничого підприємства «Генератор» у розрахунковому році становитиме 30200 тис. грн.

2. Фактичні витрати на 1 гривню товарної продукції у звітному році становили 85 коп.

3. У розрахунковому році очікувана економія поточних витрат за окремими групами техніко-економічних чинників може становити, тис. грн.:

• підвищення технічного рівня виробництва — 280;

• поліпшення організації виробництва і праці

в основних цехах підприємства — 130;

• зміна обсягу і структури виробництва — 570.

4. Здійснення заходів щодо освоєння та активного підвищення якості нових виробів обумовить збільшення валових витрат на 480 тис. грн.

5. Зміна цін на деякі види матеріальних ресурсів та умов їх постачання на підприємство зумовить зниження собівартості товарної продукції приблизно на 94 тис. грн., а деяке передбачуване підвищення цін на виготовлювані вироби відповідно до кон'юнктури ринку спричиниться до збільшення обсягу товарної продукції на 220 тис. грн.

Визначити:

1) собівартість товарної продукції розрахункового року, виходячи з фактичного рівня витрат на 1 гривню товарної продукції у звітному році;

2) сумарну економію витрат на виробництво товарної продукції, обумовлену дією різних техніко-економічних чинників;

3) собівартість товарного випуску розрахункового року за цінами та умовами базисного (звітного) року;

4) витрати на 1 гривню товарної продукції в розрахунковому році і відсоток їхнього зниження порівняно зі звітним роком.

6. Складання калькуляції одиниці продукції. Скласти очікувану калькуляцію одиниці продукції А, виходячи з такої інформації. За попередніми розрахунками, витрати конструкційних матеріалів на одиницю виробу мають становити: сталі — 3,2 кг; бронзи — 0,8 кг. Покупна ціна цих матеріалів дорівнює відповідно 980 і 4000 грн. за 1 т. Основна заробітна плата виробничих робітників складатиме 1,5 грн., додаткова заробітна плата — 12 % від основної, а відрахування на соціальне страхування встановлені на рівні 37 % від основної та додаткової заробітної плати. Витрати на експлуатацію та утримання устаткування очікуються в розмірі 90 % і загальновиробничі витрати — 60 % від основної заробітної плати.

7. Визначення собівартості одиниці продукції, вироблюваної з комплексної сировини. Повна собівартість усієї виробленої зі смоли продукції становить 37600 тис. грн. Кількість основних продуктів, одержаних протягом звітного року, характеризується даними табл. 4.

Таблиця 4