Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ФП для самост работ.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
24.04.2019
Размер:
1.53 Mб
Скачать

Змінні і постійні витрати на виробництво продукції на окремих підприємствах у розрахунковому році, тис. Грн.

Витрати

ДП «Оріана»

ДП «Ровента»

ДП «Юніон»

Змінні

48980

66400

73750

Постійні

32720

39800

41300

На підставі наведеної вихідної інформації, розрахувати критичний обсяг реалізації продукції по кожному підприємству за умови господарювання, що склалася нині і зміниться у найближчій перспективі (через два роки).

16. Визначення мінімального річного обсягу продукції, що забезпечує беззбитковість виробництва. На малому підприємстві витрати на оренду приміщень та їх утримання становлять 4000 тис. грн. на рік, а витрати на управління, інженерне і виробничо-господарське обслуговування та амортизаційні відрахування — 3000 тис. грн. Змінні витрати на один виріб складають 200 грн., його продажна ціна — 300 грн.

Визначити мінімальний обсяг випуску продукції на рік, який забезпечує беззбитковість виробництва.

17. Визначення впливу зміни ціни на сировину на критичний обсяг випуску продукції. На виробничому підприємстві в першому кварталі поточного року змінні витрати в розрахунку на одиницю продукції склали 950 грн., ціна одиниці виробу — 1250 грн., загальні постійні витрати — 500000 грн. Протягом другого кварталу цього ж року ціна на вихідну сировину підвищилась на 10 %, що обумовило збільшення змінних витрат на такий самий відсоток.

Визначити, як зміна ціни на вихідну сировину вплинула на критичний обсяг випуску продукції.

18. Обчислення ступеня впливу зміни ціни на виріб на критичний обсяг його випуску. Продажна ціна на виготовлюваний виріб, яка в першому кварталі становила 200 грн., у другому кварталі підвищилась на 10 %. Постійні витрати складають 2000 тис. грн. Питомі змінні витрати — 60 грн.

Обчислити ступінь впливу зміни ціни на критичний обсяг випуску продукції.

19. Визначення залежності величини критичного обсягу продукції від збільшення постійних витрат на її виробництво.

Промислове підприємство виробляє продукцію одного найменування та реалізує її на внутрішньому ринку за ціною 230 грн. за одиницю. Питомі змінні витрати становлять 180 грн. Постійні витрати становлять разом 550000 грн. Внаслідок підвищення орендної плати постійні витрати збільшились на 8 %. Крім того, кон'юнктура внутрішнього ринку спричинила зниження продажної ціни на продукцію підприємства на 5 %.

Визначити, яким чином збільшення постійних витрат і зниження продажної ціни на продукцію вплинуть на розрахункову величину критичного її обсягу, який треба виготовляти на підприємстві.

20. Розрахунок критичного обсягу виробництва нового для підприємства виду продукції. Київський державний завод «Авіант» започаткував виробництво пральних машин-автоматів «Либідь». Валові витрати на виробництво (собівартість) однієї пральної машини складають (складає) 140,06 грн. Частка постійних витрат у валових витратах дорівнює 15 %. Продажна ціна пральної машини-автомата «Либідь» становить 200 грн., а річна програма випуску нових побутових машин — 250000 шт.

Визначити критичний обсяг виготовлення пральних машин-автоматів «Либідь», перевищення якого починає забезпечувати прибутковість нового виробництва, двома способами (аналітично-розрахунковим і графічним).

21. Визначення максимально можливої ціни на імпортну продукцію методом зворотної калькуляції. Торговельна фірма «Венчур» економічно обґрунтовує доцільність імпорту технічно досконаліших телефонних апаратів з іншої країни Європи. За попередніми розрахунками, таку імпортовану продукцію можна буде продавати у вітчизняній торговельній мережі по 80 грн. за одиницю. При цьому частка покриття у складі ціни товару має становити щонайменше 30%. Окремі елементи витрат, пов'язаних з імпортом і продажем телефонних апаратів, такі:

• фрахт до митниці — 6 гривень за одиницю;

• мито — 10 відсотків від оподатковуваної вартості продукції;

• фрахт від митниці до складу покупця товару — 3 гривні за одиницю;

• комісійні витрати покупцям — 5 відсотків від продажної ціни телефонних апаратів.

Визначити за методом складання зворотної калькуляції найбільшу ціну за один телефонний апарат, за якою торговельна фірма «Венчур» могла б купувати цей товар.

22. Обчислення верхньої межі ціни франко-склад постачальника на імпортовану складну побутову техніку. Одна з українських автозакупівельних фірм проводить маркетингове дослідження щодо економічної вигідності придбання за імпортом і реалізації у роздрібній торговельній мережі України сучасні відеокамери за ціною 500 доларів за одиницю. Фрахт до вітчизняного митного кордону становить 40 доларів за одиницю продукції, а податок на імпорт — 10 % від суми ціни франко-склад постачальника та вартості фрахту до митного кордону країни-покупця.

Економічно обґрунтувати максимально допустиму ціну на імпортні відеокамери, за якою вітчизняна оптозакупівельна фірма може їх закуповувати, якщо дохід від комерції має дорівнювати 25 % від ціни реалізації.