Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Pitannya_-_Yekonomika_pidpriyemstva.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
24.04.2019
Размер:
357.89 Кб
Скачать

5. Мале підприємництво в економіці туризму в умовах розвитку ринкових відносин

Мале підприємництво визначено як один із вагомих чинників забезпечення економічного зростання. Малі підприємства за певних умов і при підтримці держави - тенденційно інноваційні, гнучкі й витратоефективні.

У сучасній ринковій економіці малому підприємництву притаманні свої особливості, переваги й недоліки.

Роль малого підприємництва полягає у вирішенні питання зайнятості, що проявляється насамперед у здатності малого бізнесу створювати нові робочі місця і поглинати надлишкову робочу силу. Особливо це стосується нинішнього стану справ як в Україні в цілому, так і в нашій області зокрема.

Результати досліджень малого підприємництва туристичної сфери свідчать: кількість малих підприємств становить 94%; темпи зростання доходів від реалізації турпродуктів вищі порівняно з темпами приросту по сфері в цілому; вплив на зменшення безробіття позитивний; продуктивність праці зросла; рівень свободи підприємництва низький. За даними Державної податкової адміністрації, у сфері надання туристичних послуг працюють 69 суб'єктів підприємницької діяльності (далі - СПД), які мають ліцензії на туроператорську і турагентську діяльність. Почали діяти регіональна електронна карта туристичних об'єктів та інформаційний центр. Розроблено програму комплексної розбудови курортно-туристичної зони. Впроваджується проект співробітництва влади, бізнесу і громадськості за участю Канадського інституту урбаністики та при фінансовій підтримці Канадського агентства міжнародного розвитку.

Необхідною складовою рекреаційно-туристської індустрії є наявність у регіоні та місті готельної інфраструктури. Фактичний туристичний потенціал визначається кількістю та якістю сертифікованих засобів розміщення. Турпідприємствам курортного міста рекомендуємо диверсифікувати діяльність -обрати стратегію "проникнення в нові сфери". В цьому аспекті доцільно:

1) "проникнення" в готельну сферу курортного міста. Входження в новий бізнес може мати одну з трьох форм: придбання; створення; співробітництво (франчайзинг, контрактне володіння, лізинг, володіння). За вибором: малий чи міні-готель, хостел, апа-ртотель, пансіон, туристична база;

2) входження до складу асоціації (Асоціація малих готелів та апартаментів; Всеукраїнська молодіжна хостел-асоціація). Це дасть змогу представляти інтереси в органах влади, взаємодіяти з іншими туроператорами й агентами, постачальниками товарів і послуг, навчальними закладами; функціонувати системно, прозоро та відкрито; забезпечити відповідний рівень послуг вимогливим туристам.

Очікувані результати дадуть можливість: - на державному рівні - забезпечити комплексний розвиток регіонів; покращити туристично-курортний імідж держави; активізувати мале підприємництво туристичної сфери; розбудувати матеріально-технічну базу індустрії гостинності; створити нові робочі місця; забезпечити безпеку туристів; створити якісний національний туристичний продукт;

- на місцевому рівні - забезпечити поповнення бюджету курортного міста; підвищити якість обслуговування гостей; створити сучасні готельні об'єкти, що відповідають національним стандартам;

- на рівні суб'єктів малого підприємництва туристичної сфери - розробити стратегію створення власної справи відповідно до цілей розвитку курортного міста.

Запропоновані заходи розвитку малого підприємництва туристичної сфери в курортному місті реалізуються за рахунок інвестиційних коштів, державного бюджету, мікрокредитування, регіональних фондів підтримки підприємництва, коштів туристичних підприємств, інших джерел, не заборонених законодавством.

Висновки

Стратегія диверсифікації передбачає забезпечення сталого розвитку малого підприємництва туристичної сфери в курортному місті, збільшення його внеску в соціально-економічний розвиток країни.сформує конкурентоспроможні на світовому й національному рівнях туристичні та готельні послуги. В практичній діяльності малих підприємств туристичної сфери забезпечить результативне функціонування.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]