Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
РОЗДІЛ 1.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
23.04.2019
Размер:
539.14 Кб
Скачать

Висновки

Істотним елементом соціально-економічної реформи, що відбувається в Україні, є створення принципово нової правової системи регулювання торговельних відносин з іншими державами. Актуальною стала необхідність перегляду існуючих міжнародно-правових зобов’язань та нормативно-правових актів внутрішнього законодавства України. В основі концептуально нового підходу до побудови торговельно-політичного механізму в Україні має лежати принцип ринкової ефективності у поєднанні з державним регулюванням. При цьому важливим є питання про міру та напрями державного регулювання зовнішньої торгівлі.

Проведене у даній роботі дослідження дає змогу зробити такі основні висновки.

  1. Зовнішньоторговельне регулювання залишається однією з істотних та необхідних функцій будь-якої держави. В основі сучасних міжнародних економічних відносин лежить система загальнообов’язкових правил поведінки суб’єктів міжнародного економічного права та суб’єктів зовнішньоторговельних операцій. Ця система являє собою сукупність різноманітних інструментів державного регулювання зовнішньоторговельного обігу, закріплених у формі норм національного права та механізмів їх узгодженого застосування, відповідно до норм та принципів міжнародного права.

  2. Узгодженість у регулюванні торговельних операцій досягається за рахунок комплексу багатосторонніх угод, що утворюють загальну уніфіковану систему зовнішньоторговельної діяльності. Провідна роль у цьому процесі належить Світовій організацій торгівлі та системі договірно-правових актів, що створюють її правову основу. Усе різноманіття існуючих зараз інструментів зовнішньоторговельного регулювання, залежно від механізму їх впливу на торгівлю, можна класифікувати в дві основні групи – тарифні та нетарифні. Незважаючи на те, що положення ГАТТ передбачають пріоритет тарифного регулювання і вимагають спростування практики застосування нетарифних інструментів як бар’єрів для доступу імпортних товарів, і ті, й інші є невід’ємними елементами торговельно-політичного режиму сучасної держави, що в сукупності забезпечують ефективну зовнішньоторговельну політику.

  3. Сукупність усіх нетарифних інструментів дає змогу здійснювати досить гнучке, оперативне та цілеспрямоване регулювання імпорту в широкому діапазоні. Вони служать ефективним засобом торговельної політики, що дає змогу отримати поступки у тому, що стосується торговельних обмежень на умовах взаємності або відміни дискримінаційних заходів у країнах – торговельних партнерах. Необхідно посилити роль нетарифної складової у регулюванні зовнішньоторговельних операцій, що базуються на вивченні загальновизнаної світової практики.

  4. Децентралізація зовнішньої торгівлі, що відбулася не так давно, відміна монополії держави на вихід на зовнішні ринки, складний фінансово-економічний стан країни, проблема зберігання економічної цілісності України висувають на перший план завдання створення ефективного торговельно-політичного механізму, що може захищати економічні інтереси, цілісність, незалежність та безпеку України. Потрібно сформувати організаційну та правову базу (торговельно-політичний механізм) для використання усього комплексу інструментів тарифного та нетарифного регулювання, максимально враховуючи міжнародну практику їх застосування та регламентації. Це пов’язано з тим, що накопичено великий практичний та теоретичний досвід у застосуванні торговельно-політичних інструментів, вироблено деталі їх законодавчого та договірного закріплення.

  5. Вступ до СОТ є невід’ємною умовою повноправної інтеграції України у міжнародну торговельно-економічну систему. Формування в країні сучасного торговельно-політичного механізму та вступ до СОТ за своєю суттю нерозривно пов’язані. Вони можливі лише при наявності стратегії, що включає у себе два основні напрями – формування правової бази та інституційного механізму торговельно-політичного регулювання.

  6. Формування правової бази торговельно-політичного механізму нерозривно пов’язане з необхідністю створення організаційно-технічної структури її реалізації та застосування на практиці, яка має включати в себе:

  • систему державних органів влади, що здійснюють функції держави з регулювання зовнішньої торгівлі, і юрисдикційних органів, що забезпечують застосування судових та адміністративних процедур;

  • систему юридичних агентів та консультантів, що діють на комерційні основі, для надання правової допомоги українським експортерам;

  • систему громадських організацій підприємців, у тому числі асоціацій підприємств однієї галузі, експортерів, що акумулювали б фінансові, інформаційні, організаційні можливості для представлення інтересів своїх засновників у питаннях торговельної політики;

  • систему інформаційного забезпечення зовнішньоторговельної діяльності, яка містила б різні відомості: законодавство України та іноземних країн, існуючі торгові бар’єри в інших країнах, організаційно-технічну інформацію, пов’язану з торговельною політикою;

  • систему, яка забезпечила б взаємодію всіх вищеназваних елементів для максимального врахування інтересів підприємств, ефективного реагування на їх запити, вироблення єдиної зовнішньоторговельної стратегії, націленої на підтримку розвитку національної економіки.

Приведення українського зовнішньоторговельного законодавства у відповідність до світових норм торговельного права необхідне не тільки для інтеграції України у світове торговельне співтовариство, а й для інтенсифікації процесу розвитку національної зовнішньої торгівлі. Основними недоліками системи правового регулювання зовнішньоторгівельної діяльності є: відсутність стабільності, чіткості та гнучкості.

Структурне регулювання зовнішньоекономічної політики, у тому числі зовнішньоторговельної, необхідне, з одного боку, для сприяння розвитку галузей та підгалузей, що можуть найбільш ефективно увійти у світогосподарські зв’язки, а з другого – для сприяння просуванню їх продукції на іноземні ринки, і створює умови для розвитку виробничо-технологічної кооперації. При цьому слід укріплювати цілісність національної економіки, підвищувати її збалансованість.

Державне правове регулювання української економіки має бути не ізольованими заходами з вирішення тих чи інших економіко-правових проблем, а комплексом взаємопов’язаних заходів, спрямованих на одну мету – включення української економіки до системи світогосподарських зв’язків на високому технологічному рівні забезпеченню її стійкості та динамічної рівноваги, перетворення її на високоорганізований самовідновлюваний організм, що діє в межах визначеного правового поля.

Забезпечення інтеграції української економіки до світової системи економічних відносин, міжнародного поділу праці, прискорення адаптації економічних, правових та інституціональних структур України до міжнародних стандартів та вимог, зокрема стандартів СОТ та ЄС, активна участь нашої держави у міжнародних економічних, науково-технічних та інших організаціях та інтеграційних угрупованнях, тісна взаємодія з ними є можливими лише за умов лібералізації зовнішньоекономічної діяльності (з одночасним застосуванням комплексу заходів щодо захисту внутрішнього ринку).

Зовнішньоторгівельна діяльність в Україні має залишатися багатовекторною. Потрібно не лише закріпити, а й забезпечити подальше посилення її геополітичної диверсифікації, акцентуючи увагу (з урахуванням визначених пріоритетів) на європейському напрямі, посиленні економічного співробітництва з країнами ЄС.

У цьому процесі важливу роль відіграє митно-тарифна та нетарифна системи регулювання зовнішньоекономічної діяльності в Україні, які багато в чому сприяє виконанню ключового завдання зовнішньоекономічної стратегії держави – забезпеченню відповідно до світових стандартів та критеріїв оптимальних параметрів відкритості української економіки, дотримання яких зміцнюватиме економічну безпеку держави, забезпечуватиме тісніше поєднання внутрішньої та зовнішньої економічної політики, сприятиме інтегруванню України у світовий економічний простір, поглибленню її співпраці з іншими державами.

Список використаної літератури

  1. Антидемпiнговий кодекс України: практика та проблеми застосування / Осика С.Г., Коновалов В.В., Покрещук О.О., Осика А.С. – К.: УАЗТ, 2001. – 378 с.

  2. Бабин Э.П. Основы внешнеэкономической политики. – М.: Экономика, 1997. – 126 с.

  3. Бахрах Д.Н. Таможенное право как институт административного права // Государство и право. – 1995. – № 3. – С.13-21

  4. Богуславский М.М. Международное частное право. – М.: Юристъ, 1998. – 408 с.

  5. Бойко В.М., Багрій-Шахматов Л.В., Попов Г.В. Історія митної справи. – К.: Видавець Вадим Карпенко, 2002. – 50 с.

  6. Борисов К.Г. Международное таможенное право. – М.: Издательство Российского университета дружбы народов, 1997. – 226 с.

  7. Ващенко В.В. Система ГАТТ/СОТ та її основні принципи // Митна справа. – 1999. – № 3. – С. 3-15.

  8. Вельяминов Г.М. Правовое урегулирование международной торговли. Опыт ЮНКТАД. – М.: Международные отношения, 1972. – 240 с.

  9. Войтович С.А. Принципы международно-правового регулирования межгосударственных экономических отношений: Учебное пособие. – К.: УМКВО, 1988. – 127 с.

  10. Гаврилюк О.В., Румянцев А.П. Економічна інтеграція у сучасному світі. – К.: Наукова Думка, 1991. – С. 5.

  11. Гравина А.А., Терещенко Л.К., Шестакова М.П. Таможенное законодательство: Практический комментарий. – М., Юристъ, 1997. – 392 с.

  12. Гребельник О.П. Митно-тарифна політика за умов трансформації економічної системи. – К., 2001. – 488 с.

  13. Голубєва В.О. Міжнародно-правове регулювання зовнішньоторговельної діяльності та національне законодавство України (нетарифний аспект):Дис....канд.юрид.наук / Українська академія зовнішньої торгівлі. ― К., 2004.

  14. Гребельник О.П. Митно-тарифна політика за умов трансформації економічної системи. – К., 2001. – 488 с.

  15. Гридчина М.В., Вдовиченко Н.И., Калина А.В. Налоговая система Украины: Учеб. пособие – К.: МАУП, 2000. – 126 с.

  16. Данько Т., Окрут З. Свободные экономические зоны в мировом хозяйстве. – М., 1998.

  17. Деркач Л.В. Українська митниця: Вчора, сьогодні, завтра. – 2-е вид., доп. – К., 2000. – 542 с.

  18. Додин Е.В. Нетарифное регулирование в таможенной практике Украины // Митна справа. – 1999. – №2. – с. 29–36.

  19. Дюмулен И.И. Всемирная торговая организация (ВТО). – М.: Всероссийская академия внешней торговли, 2000. – 160 с.

  20. Закон України „Про зовнішньоекономічну діяльність” від 16 квітня 1991 року № 959-XII. // Відомості Верховної Ради. - 1991. - № 9. - С. 55.

  21. Закон України „Про Єдиний митний тариф” від 5 лютого 1992 р. № 2097-XII. // Відомості Верховної Ради. - 1992. - № 19. - С. 168.

  22. Закон України „Про Митний тариф України” від 5 квітня 2001 р. № 2371-III // Відомості Верховної Ради. – 2001. - № 30. - С. 97.

  23. Закон України „Про підприємства в Україні” від 27 березня 1991 р. № 887-XII. // Відомості Верховної Ради. – 1991. - № 8. - С. 73.

  24. Закон України „Про систему оподаткування” від 25 червня 1991 р. № 1251-XII. // Відомості Верховної Ради. – 1991. - № 10. - С. 45.

  25. Закон України „Про застосування спеціальних заходів щодо імпорту в Україну” від 22 грудня 1998 р. № 332-XIV. // Відомості Верховної Ради. – 1999. - № 5. - С. 194.

  26. Закон України „Про внесення змін до деяких законів України про оподаткування, виробництво та обіг підакцизних товаров” від 24 жовтня 2002 р. № 195-IV. // Відомості Верховної Ради. – 2003. - № 3. - С. 97.

  27. Закон України „Про ставки акцизного збору і ввізного мита на деякі товари (продукцію)” від 11 липня 1996 р. № 313/96-ВР // Відомості Верховної Ради. – 1996. - № 12. - С. 129.

  28. Закон України „Про внесення змін до деяких законів України з питань оподаткування підакцизних товарів (продукції)” від 4 листопада 1999 р. № 1214-XIV. // Відомості Верховної Ради. – 2000. - № 2. - С. 65.

  29. Закон України „Про ставки акцизного збору і ввізного мита на спирт етиловий та алкогольні напої” від 7 травня 1996 р. № 178/96-ВР. // Відомості Верховної Ради. – 1996. - № 11. - С. 162.

  30. Закон України „Про ставки акцизного збору та ввізного мита на тютюнові вироби” від 6 лютого 1996 р. № 30/96-ВР. // Відомості Верховної Ради. – 1996. - № 8. - С. 97.

  31. Закон України „Про ставки акцизного збору і ввізного мита на деякі транспортні засоби” від 24 травня 1996 р. № 216/96-ВР. // Відомості Верховної Ради. – 1996. - № 10. - С. 87.

  32. Закон України „Про державне регулювання імпорту сільськогосподарської продукції” від 17 липня 1997 р. № 468/97-ВР. // Відомості Верховної Ради. – 1997. - № 10. - С. 109.

  33. Закон України „Про загальні засади створення та функціонування спеціальних (вільних) економічних зон” від 13 жовтня 1992 р. № 2673-ХІІ. // Відомості Верховної Ради. – 1993. - № 3. - С. 223.

  34. Закон України „Про режим іноземного інвестування” від 19 березня 1996 р. № 93/96-ВР. // Відомості Верховної Ради. – 1996. - № 9. - С. 288.

  35. Законодавство: проблеми ефективності/ Авер’янов В. Б., Денисов В.Н., Сіренко В.Ф. та ін. – К.: Наукова думка, 1995. – 232 с.

  36. Инкотермс: международные правила толкования торговых терминов. – М.: Приор, 1999. – 48 с.

  37. Iнституцiональнi та процедурнi механiзми системи ГАТТ/СОТ у регулюваннi свiтової торгiвлi / Осика С.Г., Онiщук О.В., Осика А.С. та ін. – К.: УАЗТ, 2000. – 288 с.

  38. Кавас И., Скрынька Д. Присоединение Украины к ВТО: короткий анализ исторического развития // Зовнiшня торгiвля. – 2006. – № 3–4. – С.188–196.

  39. Казьмин Д.В. О барьерах на пути взаимной торговли государств-учасников СНГ // Таможенные ведомости. – 1999. – № 8. – С. 141–147.

  40. Карро Д., Жюйар П. Международное экономическое право: Учебник / Пер. с франц. В.П. Серебренникова, В.М. Шумилова. – М.: Международные отношения, 2001. – 608 с.

  41. Киреев А.П. Международная экономика: Учебное пособие для вузов: В 2-х ч. – М.: Международные отношения, 1997. – Ч.1.: Международная микроэкономика: движение товаров и факторов производства. – 416 с.

  42. Кисіль В.І. Міжнародне приватне право: питання кодифікації. – К.: Україна, 2000. – 429 с.

  43. Курс международного права: В 7 т. – Т. 7. Международно-правовые формы интеграционных процессов в современном мире / М.П. Бардина, С.А. Войтович, Ю.М. Колосов и др. – М.: Наука, 1993. – 328 с.

  44. Козырин А.Н. Налоговое право зарубежных стран: вопросы теории и практики. – М.: Манускрипт, 1993.

  45. Кольбенко А.В. Митна справа в контексті світової історії // Митна справа. – 1999. – № 1. – С. 71–75.

  46. Кормич Б.А. Державно-правовий механізм митної політики України. – Одеса: Астропринт, 2000. – 180 с.

  47. Кормич Л.І., Багацький В.В. Історія України від найдавніших часів і до 2000 року: Навч. посібник. – Х.: Одіссей, 2000. – 479 с.

  48. Королькова З.В., Ларин Д.А., Тимофеева Н.О. Таможенные платежи. – СПб.: ТИРЕКС, 1997.

  49. Кругман П.Р., Остфельд М. Международная экономика. Теория и политика: Учебник для вузов: Пер. с англ. – М.: Экономический ф-т МГУ, ЮНИТИ, 1997. – 799 с.

  50. Кузьменко В.П., Кузнецова Л.І. Вільні економічні зони: міфи та реальність // Економіка підприємства. – 1999.– № 2–3.– С. 24.

  51. Курс международного права: В 7 т. – Т. 7. Международно-правовые формы интеграционных процессов в современном мире / М.П. Бардина, С.А. Войтович, Ю.М. Колосов и др. – М.: Наука, 1993. – 328 с.

  52. Кучер Б.И. Международный экономический правопорядок: Вопросы правового регулирования международных экономических. отношений. – К.: Выща школа, 1988. – 226 с.

  53. Левин Д.Б. Актуальные проблемы теории международного права. – М.: Наука, 1974. – 264 с.

  54. Линдерт П. Экономика мирохозяйственных связей: Пер. с англ. – М: Прогресс, 1992. - 520 с.

  55. Лукашук И.И. Международное право. Особенная часть: Учебник. – М.: Издательство БЕК, 1997. – 410 с.

  56. Макогон Ю.В., Ляшенко В.И., Третьяков С.В., Сюй Линь Ши. Региональные экономические связи и свободные экономические зоны: Учеб. пособие. – 2-е изд., доп. – Донецк, 1999. – 197 с.

  57. Мережко А.А. Транснациональное торговое право (lex mercatoria). – К.: Таксон, 2002. – 464 с.

  58. Мещрякова О. Налоговые системы развитых стран мира. – М.: Правовая культура, 1995.

  59. Міжнародне приватне право. Актуальні проблеми / Під ред. Довгерта А.С. – К.: Український центр правничих студій, 2001. – 334 с.

  60. Митна справа в Україні: Збірник нормативних актів / Під ред. Ковальського В.Г. – К.: Юрінком Інтер, 2002. – 448 с.

  61. Митний кодекс України від 12 грудня 1991 р. № 1970-ХІІ // Відомості Верховної Ради. – 1992. -№ 12. – С. 128.

  62. Митний кодекс України від 11 липня 2002 р. № 92-ІV // Відомості Верховної Ради. – 2002. -№ 38. – С. 288.

  63. Мицик В.В. Поняття, місце і роль сучасного митного права та його складових: міжнародного, національного і позитивного митного права країни // Український часопис міжнародного права. – 1994. - № 1. – С. 73–82.

  64. Муравйов В.І. Правові засади регулювання економічних відносин Європейського Союзу з третіми країнами (теорія і практика). – К.: Академ-Прес, 2002. – 425 с.

  65. Назаренко В.М., Назаренко К.С. Таможенное обслуживание внешнеэкономической деятельности. – М.: Экзамен, 2001. – 768 с.

  66. Новiтнє українське законодавство по регулюванню проблем демпiнгового, субсидiарного та масованого iмпорту (Перший Антидемпiнговий кодекс України) / Осика С.Г., Стюарт П. Теренс та ін. – К.: УАЗТ, 1999. – 112 с.

  67. Таможенное право./ Ноздрачев А.Ф., Шестакова М.П. и др. – М.: Юристъ, 1998.

  68. Осика С.Г., Коновалов В.В., Покрещук О.О. Правове регулювання iмпорту: антидемпiнговi, компенсацiйнi та спецiальнi заходи. – К.: УАЗТ, 2001. – 639 с.

  69. Осика С.Г., Пятницький В.Т., Осика А.С. Генеральна угода з тарифiв i торгiвлi як основа унiверсального мiжнародно-правового регулювання свiтової торгiвлi. – К.: УАЗТ, 1999. – 204 с.

  70. Осика А.С., Штефанюк О.В. Регулювання ринкiв товарiв i послуг на засадах норм i принципiв системи ГАТТ/СОТ / Осика С.Г., Пятницький В.Т., Онiщук О.В. та ін. – К.: УАЗТ, 2000. – 336 с.

  71. Осика С.Г., Покрещук О.О., Дядьков М.Ю., Пятницький В.Т. Основнi етапи та особливостi становлення та розвитку СОТ // Зовнiшня торгiвля: проблеми та перспективи: Збiрник наукових праць. – Вип. 3. – К.: УАЗТ, 1999. – с. 329–343

  72. Основы таможенных законодательств государств–учасников Содружества Независимых Государств // Энциклопедия таможенного дела: В 2 т. / Сост. А.Б. Егоров, А.П. Шейко. – Львов: Мета, 1996. – 760 с.

  73. Павлов А.П. Нариси з історії української митниці // Митний брокер. – 1999. – № 10-12

  74. Петров Ю.М., Кудрявцева И.В. Практика таможенного регулирования. – М.: Автор, 1994. – 448 с.

  75. Податкова система України: Підручник / Під ред. В.М. Федосова. – К.: Либідь, 1994. – 464 с.

  76. Покрещук О.О. Мiжнародно-правовi питання приєднання України до Генеральної угоди з тарифiв i торгiвлi (ГАТТ) та вступу до Свiтової органiзацiї торгiвлi (СОТ) // Право України. – 2006. – № 8. – С. 122-123.

  77. Покрещук О.О. Генеральна угода з тарифiв i торгiвлi як основа унiверсального мiжнародно-правового регулювання свiтової торгiвлi // Право України. – 1999. – № 10. – С. 124-125.

  78. Право Европейского Союза: правовое регулирование торгового оборота: Учеб. пособие / Под ред. В.В. Безбаха, А.Я. Капустина, В.К. Пучинского. – М.: Издательство ЗЕРЦАЛО, 2000. – 400 с.

  79. Практическое применение Правил Инкотермс в Украине и во внешнеэкономической деятельности: юридические, налоговые и бухгалтерские особенности / Грек Г., Негода А., Бондарева Е., Самарченко Е.Д.: Издательский Дом «Владимир Дудник», 2001. – 188с.

  80. Пресняков В.Ю. Современная зарубежная практика регулирования внешней торговли: таможенный аспект. – М.: РИО РТА, 1996. – 100 с.

  81. Протокол від 2 квітня 1999 р. „Про внесення змін та доповнень до Угоди про створення зони вільної торгівлі від 15 квітня 1994 року” // Офіційний вісник України, 2000, № 3. – (22.02.2002), С. 242

  82. Постанова Кабінету Міністрів України ”Про Митно-тарифну раду України” від 7 лютого 1994 р. № 62 // Урядовий кур’єр. ― 1994. ― 2 берез.

  83. Постанова Кабінету Міністрів України „Про затвердження на 1996 рік плану першочергових заходів щодо забезпечення процесу приєднання України до Генеральної угоди з тарифів і торгівлі (ГАТТ) та вступу до Світової організації торгівлі (СОТ)” від 18 березня 1996 р. № 329. // Урядовий кур’єр. ― 1996. ― 24 вер.

  84. Постанова Кабінету Міністрів України „Про ставки митних зборів” від 27 січня 1997 р. № 65. // Урядовий кур’єр. ― 1997. ― 12 вер.

  85. Постанова Кабінету Міністрів України „Про затвердження Порядку визначення митної вартості товарів та інших предметів у разі переміщення їх через митний кордон України” від 5 жовтня 1998 р. № 1598. // Урядовий кур’єр. ― 1999. ― 5 берез.

  86. Постанова Кабінету Міністрів України „Про приведення рішень Кабінету Міністрів України у відповідність з Угодою про партнерство та співробітництво між Україною та Європейськими Співтовариствами (Європейським Союзом)” від 29 березня 2000 р. № 575. // Урядовий кур’єр. ― 2000. ― 15 черв.

  87. Постанова Кабінету Міністрів України „Про виконання завдань, що випливають з послань Президента України до Верховної Ради України „Європейський вибір. Концептуальні засади стратегії економічного та соціального розвитку України на 2002–2011 роки” та „Про внутрішнє і зовнішнє становище України у 2001 році”” від 17 вересня 2002 р. № 1394. // Урядовий кур’єр. ― 2003. ― 2 лют.

  88. Указ Президента України „Про порядок встановлення (скасування) обмежень на експорт товарів відповідно до міжнародних зобов’язань України” від 15 липня 1999 р. № 861/99. // Урядовий кур’єр. ― 1999. ― 19 лист.

  89. Указ Президента України „Про Програму інтеграції України до Європейського Союзу” від 14 вересня 2000 р. № 1072/2000. // Урядовий кур’єр. ― 2001. ― 21 лют.

  90. Указ Президента України Про Програму заходів щодо завершення вступу України до Світової організації торгівлі. Указ Президента від 5 лютого 2002 р. №104/2002. // Урядовий кур’єр. ― 2002. ― 15 трав.

  91. Розпорядження Кабінету Міністрів „Про заходи щодо реалізації пріоритетних положень Програми інтеграції України до Європейського Союзу в 2002 році” від 28 січня 2002 р. № 34-р. // Урядовий кур’єр. ― 2002. ― 27 квіт.

  92. Розпорядження Кабінету Міністрів ”Про схвалення Концепції Державної програми економічного і соціального розвитку України на 2003 рік” від 14 червня 2002 р. № 339-р. // Урядовий кур’єр. ― 2002. ― 21 вер.

  93. Пятницький В.Т., Онiщук О.В. Мiжнародна торгiвля послугами на основi принципiв СОТ. – К.: UEPLAC, 2001. – 72 с.

  94. Пятницький В.Т. Правила СОТ як основа реформування торговельного режиму України // Вісник УАДУ. – 2004. – №3. – С. 250–254.

  95. Пятницький В.Т. Стратегiї розвитку торгiвлi в контекстi вступу України до СОТ // Вiсник КДТЕУ. – 2005. – №3. - С. 3–10.

  96. Рут Френклiн Р., Фiлiпенко А. Мiжнародна торгiвля та iнвестицiї: Пер. з англ. – К.: Основи, 1998. –743 с.

  97. Сандровский К.К. Таможенное право в Украине: национальное и международное: Учебн. пособие для студентов юрид. вузов и факультетов. – К.: Вентури, 2000. – 208 с.

  98. Сандровский К.К. Международное таможенное право: Учебник. – 3-е изд. – К.: Знання, 2002. – 461 с.

  99. Система світової торгівлі ГАТТ/СОТ в документах / Серія: Система Світової Організації Торгівлі, як основа регулювання глобальних торговельних процесів. – К.: УАЗТ, 2000. – 598 с.

  100. Стратегія економічних реформ при реалізації митно-тарифної політики України // Економіка. Фінанси. Право. – 2006. - № 8. – с. 39–45.

  101. Таможенное право. Учебник для вузов / Отв. ред. Б. Н. Габричидзе. – М.: Издательство БЕК, 1995. – 480 с.

  102. Терещенко С.С. Нетарифне регулювання зовнішньоекономічної діяльності на Україні // Зовнішня торгівля. – 1998. – № 23. – С. 67-77.

  103. Терещенко С.С. Тарифное и нетарифное регулирование международной торговли // Финансовая консультация. – 1998. – № 23. – С. 26–29.

  104. Терещенко С. Основи митного законодавства України: Питання теорії та практики зовнішньоекономічної діяльності. – К.: АТ “Август”, 2001. – 422 с.

  105. Топорнин Б.Н. Европейское право: Учебник. – М.: Юристъ, 1999. – 456 с.

  106. Управління зовнішньоекономічною діяльністю: Навч. посібник / Під ред. А.І. Кредісова: Пер. з рос. – К., 1997. – 448 с.

  107. Устав Организации Объединенных наций // Действующее международное право. В 3-х томах. Составители Ю.М. Колосов и Э.С. Кривчикова. Том 1. – М.: Издательство Московского независимого института международного права, 1996. – С. 7-34.

  108. Фомичев В.И. Международная торговля. – М.: Инфра-М, 2000. – 446 с.

  109. Халипов С.В. Таможенное право (таможенное регулирование внешнеэкономической деятельности). – М.: ИКД «Зерцало – М», 2001. – 272 с.

  110. Химичева Н.И., Давыдова Л.А. и др. Финансовое право: Учебник. – М.: БЕК, 1995. – 402 с.

  111. Шепенко Р.А. Обзор антидемпингового законодательства иностранных государств // Внешнеэкономический бюллетень. – 2001. – № 12. – С. 55–63.

  112. Шеремета П.М. Теоретично-методологічні основи дослідження правового регулювання митної діяльності в Україні. – Львів: Каменяр, 1998. – 24 с.

  113. Шумилов М.В. Международное экономическое право. – М.: Дека. – С.143.

  114. Agreement Establishing the WTO // WTO Agreements Series 1. – Geneva: WTO, 1999. – VI, 53 p.

  115. Business Guide to the World Trading System. – Geneva: ITC/CS, 1999. – XXIV, 332 p.

  116. European Union Selected Instruments taken from the Treaties. – Book I. –Volume I, II. – Luxembourg, 1995.

  117. GATT 1994 and 1947 // WTO Agreements Series 2. – Geneva: WTO, 1999. –VII, 140 p.

  118. International convention on the simplification and harmonization of customs procedures.– Kyoto, 18 May 1973– 30 June 1974. Treaty Ser. № 36(1995).

124. Матеріали сайтів:

www.eurocom.eu.int

www.eurocomeu.int

www.eur-op.eu.int

1 Голубєва В.О. Міжнародно-правове регулювання зовнішньоторговельної діяльності та національне законодавство України (нетарифний аспект):Дис....канд.юрид.наук / Українська академія зовнішньої торгівлі. ― К., 2004, С. 5.

1 Борисов К.Г. Международное таможенное право. – М.: Издательство Российского университета дружбы народов, 1997. C 33.

1 Мицик В.В. Поняття, місце і роль сучасного митного права та його складових: міжнародного, національного і позитивного митного права країни // Український часопис міжнародного права. – 1994. - № 1. С. 81.

2 Сандровский К.К. Таможенное право в Украине: национальное и международное: Учебн. пособие для студентов юрид. вузов и факультетов. – К.: Вентури, 2000. С. 79.

1 Гребельник О.П. Митно-тарифна політика за умов трансформації економічної системи. – К., 2001. С. 76.

1 Гребельник О.П. Митно-тарифна політика за умов трансформації економічної системи. – К., 2001. С. 59.

2 Борисов К.Г. Международное таможенное право. – М.: Издательство Российского университета дружбы народов, 1997. C 10.

1 Голубєва В.О. Міжнародно-правове регулювання зовнішньоторговельної діяльності та національне законодавство України (нетарифний аспект):Дис....канд.юрид.наук / Українська академія зовнішньої торгівлі. ― К., 2004, С. 69.

2 Додин Е.В. Нетарифное регулирование в таможенной практике Украины // Митна справа. – 1999. – №2. – с. 29–36.

1 Дюмулен И.И. Всемирная торговая организация (ВТО). – М.: Всероссийская академия внешней торговли, 2000, С. 45.

2 Ващенко В.В. Система ГАТТ/СОТ та її основні принципи // Митна справа. – 1999. – № 3. – С. 11.

3 Вельяминов Г.М. Правовое урегулирование международной торговли. Опыт ЮНКТАД. – М.: Международные отношения, 1972. – С. 56.

1 Пресняков В.Ю. Современная зарубежная практика регулирования внешней торговли: таможенный аспект. – М.: РИО РТА, 1996, С. 49.

2 Голубєва В.О. Міжнародно-правове регулювання зовнішньоторговельної діяльності та національне законодавство України (нетарифний аспект):Дис....канд.юрид.наук / Українська академія зовнішньої торгівлі. ― К., 2004, С. 34.

1 Голубєва В.О. Міжнародно-правове регулювання зовнішньоторговельної діяльності та національне законодавство України (нетарифний аспект):Дис....канд.юрид.наук / Українська академія зовнішньої торгівлі. ― К., 2004, С. 59.

2 Дюмулен И.И. Всемирная торговая организация (ВТО). – М.: Всероссийская академия внешней торговли, 2000, С. 34.

1 Там само, С. 87.

2 Додин Е.В. Нетарифное регулирование в таможенной практике Украины // Митна справа. – 1999. – №2. – с. 29–36.

1 Пресняков В.Ю. Современная зарубежная практика регулирования внешней торговли: таможенный аспект. – М.: РИО РТА, 1996, С. 28.

1 Пресняков В.Ю. Современная зарубежная практика регулирования внешней торговли: таможенный аспект. – М.: РИО РТА, 1996, С. 66.

2 Голубєва В.О. Міжнародно-правове регулювання зовнішньоторговельної діяльності та національне законодавство України (нетарифний аспект):Дис....канд.юрид.наук / Українська академія зовнішньої торгівлі. ― К., 2004, С. 45.

3 Дюмулен И.И. Всемирная торговая организация (ВТО). – М.: Всероссийская академия внешней торговли, 2000, С. 165.

4 Ващенко В.В. Система ГАТТ/СОТ та її основні принципи // Митна справа. – 1999. – № 3. – С. 3.

1 Покрещук О.О. Мiжнародно-правовi питання приєднання України до Генеральної угоди з тарифiв i торгiвлi (ГАТТ) та вступу до Свiтової органiзацiї торгiвлi (СОТ) // Право України. – 2006. – № 8. – С. 122.

2 Вельяминов Г.М. Правовое урегулирование международной торговли. Опыт ЮНКТАД. – М.: Международные отношения, 1972. – С. 51.

1 Голубєва В.О. Міжнародно-правове регулювання зовнішньоторговельної діяльності та національне законодавство України (нетарифний аспект):Дис....канд.юрид.наук / Українська академія зовнішньої торгівлі. ― К., 2004, С. 90.

2 Пресняков В.Ю. Современная зарубежная практика регулирования внешней торговли: таможенный аспект. – М.: РИО РТА, 1996, С. 78.

1 Вельяминов Г.М. Правовое урегулирование международной торговли. Опыт ЮНКТАД. – М.: Международные отношения, 1972. – С. 181.

1 Дюмулен И.И. Всемирная торговая организация (ВТО). – М.: Всероссийская академия внешней торговли, 2000, С. 76.

1 Осика С.Г., Пятницький В.Т., Осика А.С. Генеральна угода з тарифiв i торгiвлi як основа унiверсального мiжнародно-правового регулювання свiтової торгiвлi. – К.: УАЗТ, 1999. – 204 с.

Осика А.С., Штефанюк О.В. Регулювання ринкiв товарiв i послуг на засадах норм i принципiв системи ГАТТ/СОТ / Осика С.Г., Пятницький В.Т., Онiщук О.В. та ін. – К.: УАЗТ, 2000. – 336 с.

1 Осика С.Г., Пятницький В.Т., Осика А.С. Генеральна угода з тарифiв i торгiвлi як основа унiверсального мiжнародно-правового регулювання свiтової торгiвлi. – К.: УАЗТ, 1999. – 204 с.

Осика А.С., Штефанюк О.В. Регулювання ринкiв товарiв i послуг на засадах норм i принципiв системи ГАТТ/СОТ / Осика С.Г., Пятницький В.Т., Онiщук О.В. та ін. – К.: УАЗТ, 2000. – 336 с.

2 Jackson John Howard. The Jurisprudence of GATT and the WTO: Insights on Treaty Law and Economic Relations. – Cambridge University Press, 2000. – XIII, p. 33.

1 Рут Френклiн Р., Фiлiпенко А. Мiжнародна торгiвля та iнвестицiї: Пер. з англ. – К.: Основи, 1998. – С. 95.

1 Мицик В.В. Поняття, місце і роль сучасного митного права та його складових: міжнародного, національного і позитивного митного права країни // Український часопис міжнародного права. – 1994. - № 1. – С. 79.

2 Борисов К.Г. Международное таможенное право. – М.: Издательство Российского университета дружбы народов, 1997. – С. 36.

1 Мицик В.В. Поняття, місце і роль сучасного митного права та його складових: міжнародного, національного і позитивного митного права країни // Український часопис міжнародного права. – 1994. - № 1. – С. 37.

2 Петров Ю.М., Кудрявцева И.В. Практика таможенного регулирования. – М.: Автор, 1994. – 448 с.

1 Мицик В.В. Поняття, місце і роль сучасного митного права та його складових: міжнародного, національного і позитивного митного права країни // Український часопис міжнародного права. – 1994. - № 1. – С. 38.

1 Покрещук О.О. Мiжнародно-правовi питання приєднання України до Генеральної угоди з тарифiв i торгiвлi (ГАТТ) та вступу до Свiтової органiзацiї торгiвлi (СОТ) // Право України. – 2006. – № 8. – С. 122-123.

1 Закон України „Про зовнішньоекономічну діяльність” від 16 квітня 1991 року № 959-XII. // Відомості Верховної Ради. - 1991. - № 9. - С. 13.

1 Закон України „Про Єдиний митний тариф” від 5 лютого 1992 р. № 2097-XII. // Відомості Верховної Ради. - 1992. - № 19. - С. 168.

Закон України „Про Митний тариф України” від 5 квітня 2001 р. № 2371-III // Відомості Верховної Ради. – 2001. - № 30. - С. 97.

2

3 Закон України „Про Єдиний митний тариф” від 5 лютого 1992 р. № 2097-XII. // Відомості Верховної Ради. - 1992. - № 19. - С. 168.

1 Закон України „Про Митний тариф України” від 5 квітня 2001 р. № 2371-III // Відомості Верховної Ради. – 2001. - № 30. - С. 97.

2 Указ Президента України Про Програму заходів щодо завершення вступу України до Світової організації торгівлі. Указ Президента від 5 лютого 2002 р. №104/2002. // Урядовий кур’єр. ― 2002. ― 15 трав., С. 41.

1 Митний кодекс України від 11 липня 2002 р. № 92-ІV // Відомості Верховної Ради. – 2002. -№ 38. – С. 288.

2 Закон України „Про Митний тариф України” від 5 квітня 2001 р. № 2371-III // Відомості Верховної Ради. – 2001. - № 30. - С. 97.

1 Топорнин Б.Н. Европейское право: Учебник. – М.: Юристъ, 1999. – 456 с.

1 Указ Президента України „Про Програму інтеграції України до Європейського Союзу” від 14 вересня 2000 р. № 1072/2000. // Урядовий кур’єр. ― 2001. ― 21 лют.

1 Назаренко В.М., Назаренко К.С. Таможенное обслуживание внешнеэкономической деятельности. – М.: Экзамен, 2001. – С. 101.

1Див. www.eurocom.eu.int

2 Див. www.eurocom.eu.int

1 Голубєва В.О. Міжнародно-правове регулювання зовнішньоторговельної діяльності та національне законодавство України (нетарифний аспект):Дис....канд.юрид.наук / Українська академія зовнішньої торгівлі. ― К., 2004, С. 97.

2 GATT 1994 and 1947 // WTO Agreements Series 2. – Geneva: WTO, 1999. –VII, 40 p.

3 Система свiтової торгiвлi ГАТТ/СОТ в документах. – К.: УАЗТ, 2000. C 255.

1 Система свiтової торгiвлi ГАТТ/СОТ в документах. – К.: УАЗТ, 2000. C. 126.

1 Система світової торгівлі ГАТТ/СОТ в документах / Серія: Система Світової Організації Торгівлі, як основа регулювання глобальних торговельних процесів. – К.: УАЗТ, 2000. С 391.

1 Система світової торгівлі ГАТТ/СОТ в документах / Серія: Система Світової Організації Торгівлі, як основа регулювання глобальних торговельних процесів. – К.: УАЗТ, 2000. С 341.

1 Система свiтової торгiвлi ГАТТ/СОТ в документах. – К.: УАЗТ, 2000. C. 78.

2 Див. Система світової торгівлі ГАТТ/СОТ в документах / Серія: Система Світової Організації Торгівлі, як основа регулювання глобальних торговельних процесів. – К.: УАЗТ, 2000.

1 Див. Голубєва В.О. Міжнародно-правове регулювання зовнішньоторговельної діяльності та національне законодавство України (нетарифний аспект):Дис....канд.юрид.наук / Українська академія зовнішньої торгівлі. ― К., 2004.

1 Система світової торгівлі ГАТТ/СОТ в документах / Серія: Система Світової Організації Торгівлі, як основа регулювання глобальних торговельних процесів. – К.: УАЗТ, 2000. С 297.

2 Система свiтової торгiвлi ГАТТ/СОТ в документах. – К.: УАЗТ, 2000. C. 345.

1 Карро Д., Жюйар П. Международное экономическое право: Учебник / Пер. с франц. В.П. Серебренникова, В.М. Шумилова. – М.: Международные отношения, 2001. С. 258.

1 Голубєва В.О. Міжнародно-правове регулювання зовнішньоторговельної діяльності та національне законодавство України (нетарифний аспект):Дис....канд.юрид.наук / Українська академія зовнішньої торгівлі. ― К., 2004, С. 102.

2 Терещенко С.С. Нетарифне регулювання зовнішньоекономічної діяльності на Україні // Зовнішня торгівля. – 1998. – № 23. – С. 67-77.

1 Додин Е.В. Нетарифное регулирование в таможенной практике Украины // Митна справа. – 1999. – №2. – с. 29–36.

1 Терещенко С.С. Нетарифне регулювання зовнішньоекономічної діяльності на Україні // Зовнішня торгівля. – 1998. – № 23. – С. 67-77.

2 Голубєва В.О. Міжнародно-правове регулювання зовнішньоторговельної діяльності та національне законодавство України (нетарифний аспект):Дис....канд.юрид.наук / Українська академія зовнішньої торгівлі. ― К., 2004, С. 121.

3 Войтович С.А. Принципы международно-правового регулирования межгосударственных экономических отношений: Учебное пособие. – К.: УМКВО, 1988. – 57с.

1 Терещенко С.С. Нетарифне регулювання зовнішньоекономічної діяльності на Україні // Зовнішня торгівля. – 1998. – № 23. – С. 67-77.

1Див. Голубєва В.О. Міжнародно-правове регулювання зовнішньоторговельної діяльності та національне законодавство України (нетарифний аспект):Дис....канд.юрид.наук / Українська академія зовнішньої торгівлі. ― К., 2004.

1 Закон України „Про зовнішньоекономічну діяльність” від 16 квітня 1991 року № 959-XII. // Відомості Верховної Ради. - 1991. - № 9. - С. 18.

2 Войтович С.А. Принципы международно-правового регулирования межгосударственных экономических отношений: Учебное пособие. – К.: УМКВО, 1988. – 62 с.

1 Закон України „Про зовнішньоекономічну діяльність” від 16 квітня 1991 року № 959-XII. // Відомості Верховної Ради. - 1991. - № 9. - С. 29.

2 Закон України „Про зовнішньоекономічну діяльність” від 16 квітня 1991 року № 959-XII. // Відомості Верховної Ради. - 1991. - № 9. - С. 20.

1 Терещенко С.С. Нетарифне регулювання зовнішньоекономічної діяльності на Україні // Зовнішня торгівля. – 1998. – № 23. – С. 67-77.

1 Закон України „Про зовнішньоекономічну діяльність” від 16 квітня 1991 року № 959-XII. // Відомості Верховної Ради. - 1991. - № 9. - С. 43.

1 Голубєва В.О. Міжнародно-правове регулювання зовнішньоторговельної діяльності та національне законодавство України (нетарифний аспект):Дис....канд.юрид.наук / Українська академія зовнішньої торгівлі. ― К., 2004, С. 125.

2 Закон України „Про зовнішньоекономічну діяльність” від 16 квітня 1991 року № 959-XII. // Відомості Верховної Ради. - 1991. - № 9. - С. 13.

1 Додин Е.В. Нетарифное регулирование в таможенной практике Украины // Митна справа. – 1999. – №2. – с. 29–36.

2 Закон України „Про зовнішньоекономічну діяльність” від 16 квітня 1991 року № 959-XII. // Відомості Верховної Ради. - 1991. - № 9. - С. 55.

1 Голубєва В.О. Міжнародно-правове регулювання зовнішньоторговельної діяльності та національне законодавство України (нетарифний аспект):Дис....канд.юрид.наук / Українська академія зовнішньої торгівлі. ― К., 2004, С. 95.

2 Войтович С.А. Принципы международно-правового регулирования межгосударственных экономических отношений: Учебное пособие. – К.: УМКВО, 1988. – 98 с.

1 Голубєва В.О. Міжнародно-правове регулювання зовнішньоторговельної діяльності та національне законодавство України (нетарифний аспект):Дис....канд.юрид.наук / Українська академія зовнішньої торгівлі. ― К., 2004, С. 132.

1 Терещенко С.С. Нетарифне регулювання зовнішньоекономічної діяльності на Україні // Зовнішня торгівля. – 1998. – № 23. – С. 67-77.

2 Голубєва В.О. Міжнародно-правове регулювання зовнішньоторговельної діяльності та національне законодавство України (нетарифний аспект):Дис....канд.юрид.наук / Українська академія зовнішньої торгівлі. ― К., 2004, С. 145.

3 Закон України „Про внесення змін до деяких законів України з питань оподаткування підакцизних товарів (продукції)” від 4 листопада 1999 р. № 1214-XIV. // Відомості Верховної Ради. – 2000. - № 2. - С. 65.

Закон України „Про ставки акцизного збору і ввізного мита на спирт етиловий та алкогольні напої” від 7 травня 1996 р. № 178/96-ВР. // Відомості Верховної Ради. – 1996. - № 11. - С. 162.

1 Терещенко С.С. Нетарифне регулювання зовнішньоекономічної діяльності на Україні // Зовнішня торгівля. – 1998. – № 23. – С. 67-77.

1 Закон України „Про застосування спеціальних заходів щодо імпорту в Україну” від 22 грудня 1998 р. № 332-XIV. // Відомості Верховної Ради. – 1999. - № 5. - С. 194.

2 Додин Е.В. Нетарифное регулирование в таможенной практике Украины // Митна справа. – 1999. – №2. – с. 29–36.

3 Голубєва В.О. Міжнародно-правове регулювання зовнішньоторговельної діяльності та національне законодавство України (нетарифний аспект):Дис....канд.юрид.наук / Українська академія зовнішньої торгівлі. ― К., 2004, С. 171.

1 Терещенко С.С. Нетарифне регулювання зовнішньоекономічної діяльності на Україні // Зовнішня торгівля. – 1998. – № 23. – С. 67-77.

2 Голубєва В.О. Міжнародно-правове регулювання зовнішньоторговельної діяльності та національне законодавство України (нетарифний аспект):Дис....канд.юрид.наук / Українська академія зовнішньої торгівлі. ― К., 2004, С. 199.

1 Покрещук О.О. Мiжнародно-правовi питання приєднання України до Генеральної угоди з тарифiв i торгiвлi (ГАТТ) та вступу до Свiтової органiзацiї торгiвлi (СОТ) // Право України. – 2006. – № 8. – С. 122.

2 Див. Додаток 1

1 Голубєва В.О. Міжнародно-правове регулювання зовнішньоторговельної діяльності та національне законодавство України (нетарифний аспект):Дис....канд.юрид.наук / Українська академія зовнішньої торгівлі. ― К., 2004, С. 171.

2 Терещенко С.С. Нетарифне регулювання зовнішньоекономічної діяльності на Україні // Зовнішня торгівля. – 1998. – № 23. – С. 67-77.

3 Покрещук О.О. Мiжнародно-правовi питання приєднання України до Генеральної угоди з тарифiв i торгiвлi (ГАТТ) та вступу до Свiтової органiзацiї торгiвлi (СОТ) // Право України. – 2006. – № 8. – С. 122.

1 Вельяминов Г.М. Правовое урегулирование международной торговли. Опыт ЮНКТАД. – М.: Международные отношения, 1972. – С. 91.

2 Голубєва В.О. Міжнародно-правове регулювання зовнішньоторговельної діяльності та національне законодавство України (нетарифний аспект):Дис....канд.юрид.наук / Українська академія зовнішньої торгівлі. ― К., 2004, С. 121.

1 Указ Президента України Про Програму заходів щодо завершення вступу України до Світової організації торгівлі. Указ Президента від 5 лютого 2002 р. №104/2002. // Урядовий кур’єр. ― 2002. ― 15 трав., С. 41.

2 Покрещук О.О. Мiжнародно-правовi питання приєднання України до Генеральної угоди з тарифiв i торгiвлi (ГАТТ) та вступу до Свiтової органiзацiї торгiвлi (СОТ) // Право України. – 2006. – № 8. – С. 122.

1 Голубєва В.О. Міжнародно-правове регулювання зовнішньоторговельної діяльності та національне законодавство України (нетарифний аспект):Дис....канд.юрид.наук / Українська академія зовнішньої торгівлі. ― К., 2004, С. 156..

92