Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ФГК ІвФр.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
23.04.2019
Размер:
963.58 Кб
Скачать

4. Етапи здійснення фінансово – господарського контролю

У процесі розвитку системи фінансово-господарського контролю в Україні можна виокремити два основні етапи:

  1. етап становлення (1990 – 2000 рр.), упродовж якого сформовано базові умови для створення системи державного фінансового контролю та мережі контролюючих органів, досягнуто законодавчого та конституційного закріплення ключових гарантій їхньої діяльності, започатковано законодавче обмеження контрольних повноважень щодо контролю підприємницької діяльності, організовано кадрове, інформаційне, методичне та інше забезпечення контрольної системи. Цей етап характеризується також здійсненням заходів з підвищення результативності контрольної роботи та посиленням державної політики щодо дерегулювання підприємницької діяльності;

  2. етап оптимізації та вдосконалення (початок 2001 р.), який передбачає поглиблене дослідження організації системи державного фінансового контролю і правове закріплення її складників з урахуванням закордонного досвіду в законах, удосконалення взаємодії контролюючих органів, створення правових гарантій ефективності державного фінансового контролю та обмеження неправомірного втручання держави у господарську діяльність.

Реалізація першого етапу в основних рисах забезпечила формування системи фінансово-господарського контролю в Україні, що діє і сьогодні: було законодавчо визначено правові основи підприємницької діяльності і підстави її контролю державними органами; утворено інститути державного фінансового контролю у сфері виконавчої і законодавчої влади; окреслено компетенцію і форми роботи контролюючих органів.

5. Принципи фінансово – господарського контролю

Фінансово - господарський контроль як наука володіє певною системою принципів, категорій і закономірностей.

Принципи, обов'язкове дотримання яких визначає ефективність господарського контролю, відіграють важливе значення в процесі його проведення, виступаючи нормами його проведення. Принципи створюють фундамент науки про контроль і є вихідними вимогами, які визначають її функції, виступають провідними поняттями, що об'єднують закони і категорії контролю в єдину і цілісну систему знань.

Систему принципів господарського контролю поділяють на дві групи: загальні (основні) і часткові (специфічні)

Найголовнішими принципами є:

  • всеосяжність, яка полягає в поширенні контролю на всі сфери суспільної діяльності і на весь господарський механізм;

  • науковість, яка полягає в застосуванні останніх досягнень науки і техніки, передового досвіду в процесі здійснення контролю. Тому контрольний процес в сучасних умовах повинен здійснюватись висококваліфікованими спеціалістами, які мають, як правило, професійну підготовку і спеціальний дозвіл на проведення окремих видів контролю;

  • економічність, яка передбачає здійснення контролю з найменшими затратами, мінімальною кількістю працівників, які володіють спеціальними знаннями і навичками контрольної роботи;

  • дієвість, яка передбачає активний вплив суб'єктів контролю на об'єкти шляхом прийняття ефективних управлінських рішень щодо усунення виявлених недоліків, профілактики та попередження їх в подальшій діяльності.

Доцільність контролю проявляється в тому, що його інформація повинна мати певний економічний зміст, бути потрібною і корисною при прийнятті управлінських рішень.

Принцип об'єктивності контролю полягає в тому, що його інформація не підлягає впливу та суб'єктивній оцінці обліковця, не може бути результатом суб'єктивних тверджень окремих авторів. Об'єктивність, крім того, передбачає надійність, перервність, своєчасність і відповідність дійсності фактів, що характеризуються правильними оцінками кількості, маси, вартості, міри.

Контроль є раціональним, якщо він може здійснюватись без певних складнощів і значних витрат. Умова і вартість одержання інформації повинні виправдовуватись тими перевагами, які одержить користувач від її використання.

Важливим моментом при реалізації результатів контролю є коректне дотримання принципів конфіденційності та гласності.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]