Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ФГК ІвФр.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
23.04.2019
Размер:
963.58 Кб
Скачать

4.Визначення достовірності показників фінансової звітності під час проведення ревізії

У процесі проведення ревізії насамперед необхідно з'ясувати, чи є фі­нансова звітність достовірною та чи повністю в її складі відображено всі засоби і майно, що належать підприємству. При цьому необхідно мати на увазі, що від достовірності фінансової звітності та повноти відображення в її складі інформації залежить об'єктивність результатів ревізії. Крім того. до проведення ревізії необхідно, перш за все, звернути увагу на суттєвість і порівнянність статей фінансової звітності. Для цього необхідно:

  • надати визначення суттєвості (кількісне і якісне) та порівнянності ста­тей фінансової звітності з урахуванням зовнішніх і внутрішніх факторів;

  • розглянути процедуру коригування статей фінансової звітності.

Суть статей фінансової звітності полягає в їх ролі та значенні в фінан­сово-господарській діяльності підприємства. Суттєвість інформації визначається відповідними П(С)БО та керівни­цтвом підприємства.

Перед проведенням ревізії необхідно, на наш погляд, коригування здійснювати в обов'язковому порядку за всіма вищезазначеними зовнішні­ми факторами і одним внутрішнім - зміною елементів облікової політики підприємства. Зміна структури статей звітності, отримана у зв'язку з діями безпосередньо самого підприємства, не повинна розглядатися як частина процедури зіставлення. Вплив даних внутрішніх факторів на статті звітнос­ті оцінюється при проведенні додаткового фактичного аналізу користува­чами на підставі наданих їм даних. Процедура коригування полягає у вико­нанні послідовних операцій за такими стадіями:

попередня (відбір статей фінансової звітності для коригування: прив'язка чисельних даних по статті за декілька звітних періодів у таблич­ній формі; визначення основи коригуючих коефіцієнтів та їх розрахунок):

основна (проведення перерахунку даних статей із використанням коригуючих коефіцієнтів; надання порівнянних даних у табличній формі).

Відбір статей звітності для їх коригування необхідно проводити за кри­терієм суттєвості етапі для результатів діяльності підприємства.

Суттєвість як відмічалося раніше, повинна сприйматися не тільки з кількісного, але й з якісного боку. У зв'язку з тим, що на законодавчому рівні, як зазначалося раніше, не визначено показники суттєвості, можливо, наприклад, використо­вувати показники оборотності стосовно до визначення суттєвості статті для результатів діяльності. Пов'язано це з тим, що розрахунок оборотності є, по суті, найбільш доступним способом визначення ступеня використання майна і обов'язків у формуванні фінансових результатів.

Таким чином, під час проведення ревізії перш за все необхідно з'ясувати, чи є фінансова звітність достовірною, оскільки від цього зале­жить об'єктивність її наслідків. Крім того, необхідно враховувати суттєвість і порівнянність інформації. Відповідно до чинного законодавства сут­тєвою є інформація, відсутність якої може вплинути на рішення користува­чів фінансової звітності, але при цьому відсутнє поняття порогу суттєвості. порядок його визначення в кількісному і якісному виразі. Порівнянність статей фінансової звітності повинна забезпечуватися при коригуванні їх кількісних значень, які відносяться до різних звітних періодів, з урахуван­ням зовнішніх і внутрішніх факторів. При цьому необхідно здійснювати дві стадії: попередню (відбір статей для коригування, прив'язка даних по статті за декілька звітних періодів, визначення основи коригуючих коефіці­єнтів та їх розрахунок) та основну (проведення перерахунку даних статей із використанням коригуючих коефіцієнтів, надання порівнянних даних в табличній формі). В результаті виконання вищезазначених операцій з'являється можливість забезпечити достовірність показників фінансової звітності.

Важливе значення в інформаційному забезпеченні контролю має ура­хування в господарській діяльності підприємств подій після дати складання Балансу.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]