Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
охорон праци.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
22.04.2019
Размер:
246.27 Кб
Скачать

1.5 Розподіл балів за видами навчальної діяльності студентів упродовж семестру.

Поточний контроль

Індивідуальні завдання

Підсумковий контроль

Загальна сума

Змістовний модуль

20

(виконання та захист індивіду­альних завдань)

40

(тестовий контроль)

100

40

(до 10 балів – виконання практичних робіт )

2. Змістовні модулі і їх структура Змістовний модуль 1.

Лекції (6 годин)

з/п

Тема лекцій і їх основний зміст

Кількість

годин

1

Система управління охороною праці та організація охорони праці в закладах освіти

Стан охорони, виробничого травматизму та професійної захворюваності в галузі освіти

Міжнародні норми в галузі охорони праці. Стандарт SA 8000 «Соціальна відповідальність». Міжнародний стандарт ISO 26000 «Настанова по соціальній відповідальності». Директиви ЄС з охорони праці. Рамкова директива 89/391/ЄС «Про введення заходів, що сприяють поліпшенню безпеки та гігієни праці працівників». Трудові норми Міжнародної організації праці. Основні Конвенції МОП в галузі охорони праці. Міжнародне співробітництво в галузі охорони праці. Організація об’єднаних націй. Всесвітня організація охорони здоров’я. Міжнародна агенція з атомної енергії. Міжнародна організація праці. Європейський Союз. Співдружність незалежних держав.

Основні законодавчі та нормативно-правові акти з охорони праці в галузі Галузеві програми поліпшення стану безпеки, гігієни праці та виробничого середовища. Положення про організацію системи управління охороною праці в закладах освіти.

Система управління охороною праці в закладах освіти. Елементи системи управління охороною праці, міжнародний стандарт OHSAS 18001:2007. Положення про СУОП, структура та зміст його розділів Забезпечення функціонування та побудова СУОП в організації. Розподіл функціональних обов’язків з охорони праці керівників, посадових осіб і фахівців підприємства галузі. Ефективність функціональної структури СУОП.

Організація роботи з охорони праці в закладах освіти. Навчання та інструктажі з питань охорони праці. Розслідування нещасних випадків. Особливості розслідування та обліку нещасних випадків невиробничого характеру.

Державний нагляд і громадський контроль за станом охорони праці. Проведення державного нагляду за охороною праці. Види та основні параметри проведення наглядових заходів.

Соціальне страхування від нещасного випадку та професійного захворювання на виробництві. Завдання страхування від нещасного випадку. Принципи та види страхування. Фонд соціального страхування від нещасних випадків. Фінансування страхових виплат, соціальних послуг та профілактичних заходів. Страхові тарифи. Страхові виплати. Обов’язки та права суб’єктів страхування від нещасних випадків.

2

2

Аналіз умов праці у галузі

Аналіз, прогнозування, профілактика травматизму та професійної захворюваності в закладах освіти. Планування заходів з охорони праці. Види планування та контролю стану охорони праці. Виявлення, оцінка та зменшення ризиків небезпечних подій. Облік і аналіз показників охорони праці.

Аналіз умов праці у галузі за показниками шкідливості та небезпечності чинників виробничого середовища, важкості та напруженості трудового процесу. Вимоги до санітарного контролю за станом повітря робочої зони. Нормування та контроль параметрів мікроклімату в навчальних закладах. Загальні заходи та засоби нормалізації параметрів мікроклімату. Вентиляція приміщень в навчальних закладах.

Освітлення приміщень навчальних закладів. Системи природного та штучного освітлення.

Нормування шумів Методи та засоби захисту від шуму, шляхи їх реалізації, вибір, ефективність.

Загальні санітарно-гігієнічні вимоги до розміщення приміщень в навчальних закладах.

Важкість праці: Динамічні, статичні навантаження. Напруженість праці. Увага, напруженість аналізаторних функцій, емоційна та інтелектуальна напруженість, монотонність праці.

2

3

Актуальні проблеми охорони праці в закладах освіти

Аналіз професійного та виробничого ризиків. Аналіз, прогнозування, профілактика травматизму та професійної захворюваності. Мета і методи аналізу. Використання статистичної звітності і актів розслідування нещасних випадків і професійних захворювань в аналітичній роботі. Показники частоти та тяжкості травматизму. Автоматизовані системи управлінні охороною праці, обліку, аналізу та дослідження травматизму.

Загальні вимоги безпеки в галузі. Вимоги безпеки під час здійснення навчально-виховного процесу. Вимоги безпеки до обладнання навчальних приміщень. Особливості заходів електробезпеки, під час позакласної роботи. Вимоги до працівників певних категорій і порядок допуску їх до роботи.

Аналіз пожежної небезпеки в закладах освіти (класи приміщень по вибуховій та пожежній небезпеці, вогнестійкість). Пожежна профілактика в закладах освіти. Правила пожежної безпеки для закладів установ та організацій системи освіти України. Забезпечення безпечної евакуації персоналу.

2

Основна література до теми: [1,2].( див. список у кінці програми)

Додаткова література до теми: [6,11,12,13,14].

Обладнання, ресурси: Тематичні плакати.