Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ШПОРА МАКРО 2007.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
21.04.2019
Размер:
493.23 Кб
Скачать

35.Монетарна політика у моделі ad-as та наслідки впливу на економіку монетарної експансії в короткостроковому та довгостроковому періодах.

AD – сукупний попит – загал обсяг вітчизняних товарів і послуг,які мають бажання купити резиденти і нерезиденти з метою задов. свої платоспроможних потреб.AS – сукупна пропозиція – сукупність товарів і послуг,які виготов нац. підпр для продажу на ринку з метою одерж прибутку.

Монетарна політика, впливаючи на суку попит,змінює обсяг ВВП.Згідно з кейнсіанською теор вплив монетарної політ на суку попит реаліз через кілька каналів,які володіють здатністю трансформувати зміну пропозиції грошей у зміну сукупного попиту та реального ВВП. Найбільш визн канал «процентна савка – інвестиції». Спираючись на цей канал можна виділити такі наслідки експансіоністської монетарної політ в короткостроковому періоді:

1)зниж номінальної і реальної процентних ставок;

2)Збільшення номін і реал ВВП;

3)підвищення цін(інфляція)

Такі наслідки монетарної експансії відпов суч кейнсіанській теорії,згідно з якою в короткостр періоді крива суку пропоз має додатний нахил.

Також можна зробити такий висновок щодо наслідків монетарної експансії у довго строк періоді:

1)ціни підвищ пропорційно номінальному збільш пропозиції грошей;

2)реал ВВП залиш без змін,а номін ВВП зрост пропорційно зрост цін

3)Реальна процен ставка зберіг на незмінному рівні,а номінальна зрост пропор зрост цін

Такі наслідки монетарної експансії у довгостр періоді свідчить про нейтральність грошей,що відповідає кількісній теорії грошей. Проте на практиці у чистому вигляді ідентифікувати нейтрал грошей у довгостр періоді неможливо,вона може проявл тільки як тенденція,а не абсолютний факт.

36.Платіжний баланс: структура,характеристика його основних розділів,рівняння платіжного балансу

Платіжний баланс — це статистичний звіт, в якому в систематизованій формі наводяться сумарні дані про зовнішньоекономічні операції даної країни з іншими країнами світу за певний період часу.

Платіжний баланс — це макроекономічна модель, яка охоплює сукупність економічних операцій країни з рештою світу. В Україні всі статті платіжного балансу об'єднуються в два розділи: рахунок поточних операцій і рахунок операцій з капіталом та фін-вих операцій.

Головним розділом платіжного балансу є рахунок поточних операцій. Його можна поділити на три частини.

Перша — баланс товарів та послуг, який відображає чисті надходження від імпорту та експорту товарів, а також від нефакгорних послуг. (послуги, які не пов'язані з використанням факторів вир-ва: транспортні перевезення, комунікаційні, туристичні) Друга — доходи . Вона відбиває міжнародний рух доходів від факторних послуг, ( послуг, пов'язаних з використанням факторів вир-ва. Сюди відносяться чисті доходи від оплати праці працюючим за кордоном, інвестицій, боргових зобов'язань.).Третя —поточні трансферти, до яких відносяться пенсії, дарунки, грошові перекази за кордон, гуманітарна допомога тощо.

Другим розділом платіжного балансу є рахунок операцій з капіталом та фін-вих операцій.Він характеризує міжнародний рух активів та кредитів. Особливу роль в платіжному балансі відіграє стаття під назвою «Помилки та упущення». Її застосування пояснюється статистичними неточностями, які виникають по ідентифікації ЗЕ операцій внаслідок часових та вартісних розбіжностей. Регулюючою статтею платіжного балансу Укр є резервні активи.

З метою оцінки стану платіжного балансу слід розрізняти первинне, вторинне і підсумкове його сальдо. Первинне сальдо — це сальдо рахунку поточних операцій. Воно є вихідною ознакою платіжного балансу і має вирішальний вплив на його загальний стан. Вторинне сальдо — це інтегральне сальдо двох рахунків: поточних і капітальних операцій, доповнене статтею «Помилки та упущення».

Підсумкове сальдо — це сальдо з урахуванням вторин­ного сальдо і змін у резервних активах. Воно завжди є нульовим. Формулу платіжного балансу можна записати так: ПБ = РПО + РКО + ПУ. (в більшості випадків первинне сальдо платіжного балансу є від'ємним).