Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Шпори економ теория.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
20.04.2019
Размер:
756.22 Кб
Скачать

19 Сутність і структура сусп. Вироб-ва

Суспільне виробництво - це процес взаємодії людини і природи, а також взаємодії між людьми, результатом якого є матеріальні і нематеріальні блага. Суспільне виробництво включає такі фази:

  1. Безпосередній процес виробництва.

  2. Розподіл.

  3. Обмін.

  4. Споживання.

Суспільне виробництво базується на суспільному поділі праці. Суспільний поділ праці - це спеціалізація кожного виробника.

Суспільне виробництво поділяється на:

  1. Матеріальне виробництво – сукупність галузей в яких створюється матеріальні форми багатства.

  2. Нематеріальне виробництво – галузі в яких створюються нематеріальні форми багатства.

Виробництво не єдиний фактор, що визначає багатство країн і народів. На економічний розвиток впливають природні ресурси, клімат, природна родючість землі, накопичені людьми знання і досвід, чисельність народонаселення та інші фактори. Але певний результат суспільство може одержати лише в тому випадку, якщо використовує ефект, закладений у цих факторах, у процесі виробництва.

Під виробництвом розуміється процес впливу людини на предмети і сили природи і пристосування їх до задоволення тих або інших своїх потреб. У ньому взаємодіють три компоненти: робоча сила людини, предмети праці і засоби праці.

Під робочою силою розуміється сукупність фізичних і духовних здібностей, якими володіє організм і які реалізуються в ході трудового процесу. В міру розвитку виробництва, особливо в умовах сучасної науково-технічної революції, усе більш високі вимоги пред'являються до розумових здібностей людини.

Робоча сила виступає особистим фактором виробництва, а людина - як її носій, працює як головна продуктивна сила.

Предмет праці - це все те, на що спрямована праця людини, що складає матеріальну основу майбутнього продукту. Якщо на зорі цивілізації предметом праці винятково була речовина природи, то в міру розвитку виробництва, науки і техніки серед предметів праці усе більше місце займають продукти виробництва, що називаються сировиною.

Засоби праці - це речі або комплекси речей, за допомогою яких людина обробляє предмети праці, впливає на них. До них відносяться різноманітні знаряддя праці, механізми, засоби зв'язку, шляхи сполучення, земля та ін. В міру розвитку виробництва засоби праці розвиваються, удосконалюються, ускладнюються.

Предмети праці і засоби праці в сукупності виступають як речовинний фактор виробництва, як засоби виробництва. Зміст виробничих відносин визначається рівнем розвитку продуктивних сил, а характер їхнього прояву - способом з'єднання працівника з засобами виробництва, тобто відносинами власності на засоби виробництва. У суспільстві завжди панують певні типи, види власності: приватна, колективна, дрібна трудова, державна, змішана і т.д. Якщо відносини власності перестають змінюватися, то продуктивні сили сковуються у своєму розвитку, гальмується технічний і соціальний прогрес. Відносинами власності визначається приналежність виробленого продукту, форма його розподілу, характер обміну і рівень споживання різних груп людей.