Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Шпори економ теория.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
20.04.2019
Размер:
756.22 Кб
Скачать

91. Економічна нестабільність. Типи економ. Потрясінь та їх наслідки

Порушення економ. рівноваги, основою якої є врівноважена взаємодія попиту і пропозиції, призводить до дестабілізації економ. системи, соц.-економ. потрясінь. Важливими проявами економ нестабільності є високий рівень безробіття і високі темпи інфляції. Для суспільства небезпечним є не саме безробіття, а відсутність механізму його регулювання, надійного захисту безробітних. Ключовою проблемою регулювання зайнятості є досягнення оптимального поєднання високої ефективності праці та надійних соціальних гарантій в умовах безробіття. Рівень безробіття обчислюється як частка офіційно зареєстрованих повністю безробітних від кількості самостійного працездатного населення. Рівень безробіття характеризується незадоволеним попитом на робочі місця.

Інфляція – процес знецінення грошей, що проявляється у зростанні загального рівня цін та зниженні купівельної спроможності грошей. Інфляція призводить до стихійного перерозподілу доходів та багатства між соц групами населення, зниження матеріального стимулювання праці, до спаду виробництва, скорочення інвестицій, гальмування НТП, послаблення зовнішньоекономічних позицій країни, зменшення конкурентних можливостей на світовому ринку. Відбувається знецінення амортизаційного фонду, що ускладнює процес відтворення. Крім того, знецінюються грошові заощадження населення,

банківські вклади, облігації, страховки, готівкові гроші.

92. Характеристика економ. Кризи. Види

Економічна криза— різке погіршення економічного стану країни, що виявляється в значному спаді виробництва, порушенні виробничих зв'язків, що склалися, банкрутстві підприємств, зростанні безробіття, і у результаті — в зниженні життєвого рівня, добробуту населення. Нециклічні коливання в економіці призводять до економічних криз, що в свою чергу можуть бути (структурні кризи):

— нафтова (енергетична);

— сировинна;

— фінансова (валютна);

— екологічна.

Риси структурних криз:

— є наслідком диспропорції між окремими сферами та галузями економіки;

— мають затяжний характер;

— часто не збігаються з циклічними кризами;

— впливають на циклічні кризи, спотворюючи традиційну картину циклічного розвитку.

Валютно-фінансові кризи є відображенням суперечностей розвитку світової економіки. В умовах глобалізації фінансові кризи в одному регіоні втягують у кризову ситуацію багато інших країн. Чинники, що зумовлюють фінансові кризи:

— постійні позики держави для реалізації довгострокових проектів на ринках короткострокових кредитів без належного страхування та хеджування;

— дотримання центральними банками країн-позичальників фіксованого валютного курсу посилює рівень ризиковості;

Екологічні кризи є проявом суперечності між економічними потребами суспільства, які невпинно зростають, та обмеженими можливостями довкілля компенсувати завдані економіч­ною діяльністю людини збитки.

За походженням вони бувають:

  • спричинені природними процесами (повені, суховії, землетруси, виверження вулканів, зіткнення Землі з астероїдами, зміна магнітного поля Землі тощо);

  • спричинені економічною діяльністю (забруднення атмосфери, водного басейну та ґрунтів відходами виробництва).

93. Довгострокові тенденції економ. роз-ку. Взаємодія тренд-циклів

Одна з основних гіпотез, що лежать в основі підходу в даній моделі, полягає в тому, що динаміку рядів випуску і зайнятості обумовлює економічний ріст, відомий як зростаючий тренд, а цикл ділової активності являє собою коливання навколо тренда.

Тренд є результат дії чинників, що обумовлюють довгостроковий ріст в економіці: рівня заощаджень, приросту праці і капіталу, технологічних зсувів і т.п. Чинники ж, що визначають вид ділового циклу, практично не впливають на формування довгострокового тренда. Тобто бізнес-цикл являє собою тимчасові відхилення від довгострокового тренда.