Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Lab_3_C#.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
18.04.2019
Размер:
436.74 Кб
Скачать

1.7. Оператор foreach

Оператор foreach застосовується для перебору елементів у спеціальним чином організованій групі даних. Масив є саме такою групою. Зручність цього виду циклу полягає в тому, що нам не потрібно визначати кількість елементів у групі й виконувати їхній перебір по індексі: ми просто вказуємо на необхідність перебрати всі елементи групи.

Синтаксис оператора:

foreach ( тип ім'я in вираз ) тіло циклу

Імзадає локальну стосовно циклу змінну, котра буде по черзі приймати всі значення з масиву вираз (як вираз найчастіше застосовується ім'я масиву або іншої групи даних). У простому або складеному операторі, що представляє собою тіло циклу, виконуються дії зі змінного циклу. Тип змінної повинен відповідати типу елемента масиву.

Наприклад, нехай заданий масив:

int [ ] а = {24, 50, 18, 3, 16, -7, 9, -1 } ;

Вивід цього масиву на екран за допомогою оператора foreach виглядає наступним чином:

foreach ( int х in а ) Console.WriteLine (х);

Цей оператор виконується так: на кожному проході циклу черговий елемент масиву привласнюється змінній х, і над нею здійснюються дії, записані в тілі циклу. Обмеженням оператора foreach є те, що з його допомогою можна тільки переглядати значення в групі даних, але не змінювати їх.

Завдання

Домашня підготовка до роботи

  1. Вивчити синтаксис опису і використання у програмах змінних типу масивів та властивостей, а також індексаторів мови С#.

  1. Скласти блок-схеми алгоритмів та програму мовою С# для роботи з одномірним масивом цілих чисел (вектором). Забезпечити наступні можливості: задання довільних цілих границь індексів при створенні об'єкта; звертання до окремого елемента масиву з контролем виходу за межі масиву; розрахунок за алгоритмом, згідно з завданням, отриманим від викладача за табл. 2; вивід на екран елемента масиву по заданому індексі й усього масиву. Програма повинна демонструвати всі розроблені елементи класу.

Таблиця 2

п/п

Завдання

1

В одномірному масиві, що складається з п дійсних елементів, обчислити: суму від’ємних елементів масиву; добуток елементів масиву, розташованих між максимальним і мінімальним елементами. Упорядкувати елементи масиву за зростанням.

2

В одномірному масиві, що складається з п дійсних елементів, обчислити: суму додатних елементів масиву; добуток елементів масиву, розташованих між максимальним по модулю й мінімальним по модулю елементами.

Упорядкувати елементи масиву за спаданням.

3

В одномірному масиві, що складається з п цілочисельних елементів, обчислити: добуток елементів масиву з парними номерами; суму елементів масиву, розташованих між першим й останнім нульовими елементами.

Перетворити масив таким чином, щоб спочатку розташовувалися всі додатні елементи, а потім - всі від’ємні (елементи рівні нулю вважати додатними).

4

В одномірному масиві, що складається з п дійсних елементів, обчислити: суму елементів масиву з непарними номерами; суму елементів масиву, розташованих між першим й останнім від’ємними елементами.

Стиснути масив, видаливши з нього всі елементи, модуль яких не перевищує одиницю. Елементи, що звільнилися в кінці масиву, заповнити нулями.

5

В одномірному масиві, що складається з п дійсних елементів, обчислити: максимальний елемент масиву; суму елементів масиву, розташованих до останнього додатного елементу.

Стиснути масив, видаливши з нього всі елементи, модуль яких перебуває в інтервалі [а, b]. Елементи, що звільнилися в кінці масиву, заповнити нулями.

6

В одномірному масиві, що складається з п дійсних елементів, обчислити: мінімальний елемент масиву; суму елементів масиву, розташованих між першим й останнім позитивними елементами.

Перетворити масив таким чином, щоб спочатку розташовувалися всі елементи рівні нулю, а потім - всі інші.

7

В одномірному масиві, що складається з п цілочисельних елементів, обчислити: номер максимального елемента масиву; добуток елементів масиву, розташованих між першим й другим нульовими елементами.

Перетворити масив таким чином, щоб у першій його половині розташовувалися елементи, що стояли в непарних позиціях, а в другій половині - елементи, що стояли в парних позиціях.

8

В одномірному масиві, що складається з п дійсних елементів, обчислити: номер мінімального елемента масиву; суму елементів масиву, розташованих між першим й другим від’ємними елементами.

Перетворити масив таким чином, щоб спочатку розташовувалися всі елементи, модуль яких не перевищує одиницю, а потім - всі інші.

9

В одномірному масиві, що складається з п дійсних елементів, обчислити: максимальний по модулю елемент масиву; суму елементів масиву, розташованих між першим й другим додатними елементами.

Перетворити масив таким чином, щоб елементи рівні нулю розташовувалися після всіх інших.

10

В одномірному масиві, що складається з п цілочисельних елементів, обчислити: мінімальний по модулю елемент масиву; суму модулів елементів масиву, розташованих після першого елемента, рівного нулю.

Перетворити масив таким чином, щоб у першій його половині розташовувалися елементи, що стояли в парних позиціях, а в другій половині - елементи, що стояли в непарних позиціях.

11

В одномірному масиві, що складається з п дійсних елементів, обчислити: номер мінімального по модулю елемента масиву; суму модулів елементів масиву, розташованих після першого від’ємного елемента.

Стиснути масив, видаливши з нього всі елементи, величина яких перебуває в інтервалі [а, b]. Елементи, що звільнилися в кінці масиву, заповнити нулями.

12

В одномірному масиві, що складається з п дійсних елементів, обчислити: номер максимального по модулю елемента масиву; суму елементів масиву, розташованих після першого додатного елемента.

Перетворити масив таким чином, щоб спочатку розташовувалися всі елементи, ціла частина яких лежить в інтервалі [а, b], а потім - всі інші.

13

В одномірному масиві, що складається з п дійсних елементів, обчислити: кількість елементів масиву, що лежать у діапазоні від А до В; суму елементів масиву, розташованих після максимального елемента.

Упорядкувати елементи масиву за спаданням модулів.

14

В одномірному масиві, що складається з п дійсних елементів, обчислити: кількість елементів масиву рівних нулю; суму елементів масиву, розташованих після мінімального елемента.

Упорядкувати елементи масиву за зростанням модулів.

15

В одномірному масиві, що складається з п дійсних елементів, обчислити: кількість елементів масиву, більших С; добуток елементів масиву, розташованих після максимального по модулю елемента.

Перетворити масив таким чином, щоб спочатку розташовувалися всі від’ємні елементи, а потім - всі додатні (елементи рівні нулю вважати позитивними).

16

В одномірному масиві, що складається з п дійсних елементів, обчислити: кількість від’ємних елементів масиву; суму модулів елементів масиву, розташованих після мінімального по модулю елемента.

Замінити всі від’ємні елементи масиву їхніми квадратами й упорядкувати елементи масиву за зростанням.

17

В одномірному масиві, що складається з п цілочисельних елементів, обчислити: кількість додатних елементів масиву; суму елементів масиву, розташованих після останнього елемента рівного нулю.

Перетворити масив таким чином, щоб спочатку розташовувалися всі елементи, ціла частина яких не перевищує одиницю, а потім - всі інші.

18

В одномірному масиві, що складається з п дійсних елементів, обчислити: кількість елементів масиву, менших С; суму цілих частин елементів масиву, розташованих після останнього від’ємного елемента.

Перетворити масив таким чином, щоб спочатку розташовувалися всі елементи, що відрізняються від максимального не більше ніж на 20%, а потім – всі інші.

19

В одномірному масиві, що складається з п дійсних елементів, обчислити: добуток від’ємних елементів масиву; суму додатних елементів масиву, розташованих до максимального елемента.

Змінити порядок проходження елементів у масиві на зворотний.

20

В одномірному масиві, що складається з п дійсних елементів, обчислити: добуток додатних елементів масиву; суму елементів масиву, розташованих до мінімального елемента.

Упорядкувати по зростанню окремо елементи, що стоять на парних місцях, і елементи, що стоять на непарних місцях.

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

Робота в лабораторії

1. Ознайомитися з основними засобами введення, відлагодження та компіляції програми системи програмування С#.

2. Ввести в комп'ютер програму, написану мовою С# згідно з отриманим завданням. Дані для роботи беруться з табл.1 за вказівкою викладача.

3. Відлагодити програму. При необхідності скоригувати блок-схему алгоритму та програму у відповідності з виявленими логічними та синтаксичними помилками.

4. Остаточні версії блок-схеми, програми та отримані результати занести у звіт з лабораторної роботи.

5. Здати та захистити звіт з лабораторної роботи.,

3. ЗМІСТ ЗВІТУ

1. Номер і назва лабораторної роботи.

2. Повний текст завдання.

3. Остаточна версія блок-схеми алгоритму.

4. Список ідентифікаторів констант, змінних, процедур і функцій, використаних у блок-схемі алгоритму і програмі, та їх пояснення.

5. Остаточна версія програми.

6. Результати роботи програми.

7. Висновки по роботі.

14

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]