Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
будда.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
17.04.2019
Размер:
41.14 Кб
Скачать

5. Світове значення індо-буддійського типу культури

Письмові давньоіндійські пам'ятники стали відомі на Заході в XVII-XVIII століттях. Європейців вразив відкрився світ високої духовності цієї культури. "Загадковість", "містицизм", "потаємність" - ось як казали про неї європейці. Гегель назвав її "марить дух". Карамзін, Нікітін, Шіллер, Гейне, Гете, Гюго, Кант,Шопенгауер, Гессе, Бальмонт, Верещагін, М. Реріх і багато інших виявляли величезний інтерес до цієї культури. Оцінки ж були багато в чому суперечливі - споглядальність, пасивність, стагнація, з одного боку, і захоплення, схиляння - з іншого. Прихильники європоцентризму заперечували навіть проти самого терміна "цивілізація" стосовно до Індії в давнину, вважаючи, що всі найбільш значні досягнення індо-буддійська культура отримала під впливом греко-римського світу.

Але існує й інша позиція - востокоцентризма. Її прихильники перебільшують роль східної культури у розвитку світової цивілізації і розглядають Схід як єдине джерело вищих духовних досягнень.

Тут необхідно зазначити, що европоцентризм і востокоцентризма - крайнощі в оцінках цієї культури. Різні типи культур повинні не протиставлятися, а доповнювати один одного.

Культура Стародавньої Індії справила сильний вплив на російську культуру. Відомі пам'ятники російської літератури, в яких виявляються запозичення з староіндійської традиції. Наприклад, "Повість про Варлаама і Іоасафа" представляє собою переробку житія Будди в християнсько-догматичному дусі. Через візантійську культуру відбувалося вплив староіндійської культури на російську. У більш пізній час деякі дослідники навіть робили припущення про єдині коренях індійської і російської культур.

Висновок

Завершуючи роботу можна прийти до висновку, що в самій назві індо-буддійської культури міститься вказівка ​​на притаманне їй поєднання двох великих релігій Сходу: первісної за походженням, язичницької релігії індуїзму і буддизму - однієї з трьох головних світових релігій, потерпілої повної поразки в індійськомусуспільстві ( хоча і зробила на нього вплив), але оволоділа уявою багатьох народів на схід від Індії.

В основі системи цінностей індо-буддійської культури лежить уявлення про Абсолютному дусі, зовнішнім виразом якого є земний світ. На першому місці стоїть досягнення мудрості і святості: бути брахманом, служити брахманам, навчається у брахманів. На другому щаблі - дія. Особливо цінуються люди, які виконують необхідні суспільні функції. До найбільшим цінностям індо-буддійської культури відносяться наступність і проходження традиції, відмова від насильства живому навіть у думках, благоговіння перед життям, схиляння перед природою.

Для індо-буддійської системи цінностей, картини світу характерне злиття релігії, філософії та наукового знання. Вона пройнята релігійно-філософським роздумом про внутрішній світ людини, реальності і нереальності його існування, пошуками істини та її значення для праведного життя, смерті і безсмертя. Індійських учених, мислителів не цікавили логічні основи побудови наукового знання, теоретизування, їх більше займали таємниці всесвіту і практичні питання обчислення, вимірювання, складання календаря і т.п. Тому особливою пошаною в Стародавній Індії користувалися такі галузі знання, як астрономія, математика і медицина.

Список літератури

  1. Арнольдов А.І. Введення в культурологію. - М., 1994.

  2. Воскобойников В.М. Історія світової та вітчизняної культури: Навчальний посібник. - М., 1995.

  3. Гуревич П.С. Культурологія. - М., 1996.

  4. Єрасов Б.С. Культура, релігія і цивілізація на Сході. - М., 1990.

  5. Історія світової культури / Наукова розробка та сост.Ф.С. Капіци; Під ред. Л.В. Кашинської, В.В. Славкін. - М., 1996.

  6. Корнєв В.П. Буддизм - релігія Сходу. - М., 1990.

  7. Культурологія. Основи теорії та історії культури / За ред. І.Ф. Кефелі. - СПб., 1996.

  8. Реріх Н.К. Світ через культуру. - М., 1991.

  9. Розанов В.В. Релігія і культура. - М., 2001.

  10. Росс Ф., Хіллс Т. Великі релігії людства. - М., 1999.

  11. Еррікер К. Буддизм. - М., 1999.

  12. Яковлєв Є.Г. Мистецтво і світові релігії: Навчальний посібник для студентів. - М., 1985.