Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ФОРМАТУВАННЯ СТОРІНОК ДОКУМЕНТА.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
16.04.2019
Размер:
99.33 Кб
Скачать

Поділ сторінок на шпальти

Редактор Word дозволяє розташувати текст на сторінках в декількох шпальтах (колонках, стовпчиках), як це робиться в газетах та журналах. Текст в колонках переходить із нижньої частини однієї шпальти в верхню частину наступної шпальти (мал. 4.1).

Мал. 4.1. Текст у шпальтах

Редактор дозволяє задати кількість шпальт, встановити проміжок між ними і вставити вертикальні роз’єднувачі між шпальтами. Можна також додати заголовок, ширина якого співпадає з шириною сторінки.

Для створення шпальт необхідно перейти до режим перегляду “Разметка страницы” і діяти одним із наступних способів:

  • Виконати команду “Формат Колонки” й у вікні цієї команди визначити кількість шпальт, їх ширину, а також додати роз’єднувач колонок, якщо він потрібен. Потім закрити вікно кнопкою “ОК”;

  • На стандартній панелі інструментів натиснути кнопку “Колонки” і вказати мишію на відкритому шаблоні кількість шпальт. Після відпускання кнопки миші сторінка буде поділена на шпальти.

Щоб поділити вже існуючий текст на декілька шпальт, спочатку треба виділити частину тексту, яку необхідно оформити у вигляді шпальт. Якщо треба перетворити весь текст, то можна виконати команду “Правка Выделить все”. Якщо ж необхідно розподілити текст одного розділу, то можна просто встановити курсор в цьому розділі.

  • Потім треба натиснути кнопку “Колонки” на панелі інструментів “Стандартная” і вказати число шпальт тексту. В цьому випадку перед виділеним текстом автоматично буде створений розрив розділу;

  • На горизонтальної лінійки форматування за допомогою відповідних маркерів можна змінить ширину шпальт і проміжок між ними.

Цей спосіб також можна використати, щоб поміняти кількість шпальт в тексті.

Для створення загального заголовка над усіма шпальтами тексту, введіть заголовок спочатку самої лівої шпальти, закінчіть введення клавішею <Enter>, а потім виділіть текст заголовку. Якщо заголовок уже існує, то просто виділіть його.

  • Клацніть кнопку “Колонки” на панелі інструментів “Стандартная” і виберіть одну шпальту. В цьому випадку після заголовку буде створений розрив розділу, а кількість шпальт в іншій частині тексту залишиться незмінним.

Щоб вставити розрив шпальти (тобто з цього місця розпочати нову сусідню шпальту) треба встановити курсор на місце, де треба перервати шпальту й виконати команду “Вставка Разрыв”. У вікні цієї команди встановити селекторну кнопку “новую колонку” й закрити вікно кнопкою “ОК”. Після цього курсор буде встановлений на початку наступної шпальти.

Щоб вирівняти висоту шпальт тексту, необхідно вставити розрив розділу після тексту. Для цього встановіть курсор в кінець тексту і виконайте команду “Вставка Разрыв”. У вікні цієї команди встановіть в зоні “Новый раздел” селекторну кнопку “на текущей странице” та закрійте вікно кнопкою “ОК”. Після цього в текст буде вставлений розрив розділу, а текст буде рівномірно розташований по шпальтам.

Варіанти завдань до лабораторної роботи № 4

Варіант 41

  1. Відкрийте вказаний викладачем документ “Формат.doc” і впишіть до нього ваше прізвище в якості автору документу (команда “Файл Свойства” вкладка “Документ”). Збережіть його в своїй папці під назвою “ВЛР_41.doc”.

  2. Встановіть такі поля сторінки: верхнє – 2 см., нижнє – 2 см., ліве – 3 см., праве – 2 см. Відстань від краю до колонтитулів – 1,25 см.

  3. Встановіть звичайний розмір аркуша (формат А4), орієнтація сторінки – книжкова.

  4. Розташуйте номер сторінки посередині нижнього колонтитула аркуша. Для цього виконайте команду “Вставка Номера страниц”.

  5. Встановіть відмінність колонтитулів парних і непарних сторінок. Для цього виконайте команду “Файл Параметры страницы і виберіть вкладку “Макет”. Встановіть в зоні “Различать колонтитулы” перемикач “четных и нечетных страниц”.

  6. Створіть колонтитули непарних сторінок. Для цього на першій сторінці виконайте команду “Вид Колонтитулі”. Запишіть до верхнього колонтитулу зліва своє прізвище і справа поточну дату. Перейдіть до нижнього колонтитулу першої сторінки і відкрийте меню “Вставить автотекст” на панелі інструментів “Колонтитулы”. З цього меню виберіть команду “Имя файла” і вставте назву файлу в нижній колонтитул праворуч.

  7. Створіть колонтитули парних сторінок. Для цього на другій сторінці внесіть до верхнього колонтитула зліва в якості логотипу будь-який маленький малюнок.

  8. Перед заголовком параграфа 1.3 вставте розрив поточного розділу і почніть новий розділ з наступної сторінки. Для цього виконайте команду “Вставка Разрыв” і у вікні цієї команди в зоні “Новый раздел” активізуйте селекторну кнопку “со следующей страницы”.

  9. Встановіть альбомну орієнтацію сторінки в новому розділі. Задайте для сторінки в новому розділі верхнє та нижнє поле у 2 см., а ліве та праве – у 2,5 см. Для цього виконайте команду “Файл Параметры страницы” і в полі “Применить” виберіть “К текущему разделу”. Потім встановіть відповідні параметри сторінки.

  10. Розташуйте текст в новому розділі на двох шпальтах шириною у 12 см.

  11. Збережіть файл “ВЛР_41.doc” і надайте його на перевірку викладачу.

Варіант 42

  1. Відкрийте вказаний викладачем документ “Формат.doc” і впишіть до нього ваше прізвище в якості автору документу (команда “Файл Свойства” вкладка “Документ”). Збережіть його в своїй папці під назвою “ВЛР_42.doc”.

  2. Встановіть такі поля сторінки: верхнє – 2 см., нижнє – 2 см., ліве – 3,5 см., праве – 1,5 см. Відстань від краю до колонтитулів – 1,25 см.

  3. Встановіть звичайний розмір аркуша (формат А4), орієнтація сторінки – книжкова.

  4. Розташуйте номер сторінки справа у нижньому колонтитулі аркуша. Для цього виконайте команду “Вставка Номера страниц”.

  5. Встановіть відмінність колонтитулу першої сторінки. Для цього виконайте команду “Файл Параметры страницы і виберіть вкладку “Макет”. Встановіть в зоні “Различать колонтитулы” перемикач “первой страницы”.

  6. Створіть колонтитул першої сторінки. Для цього на першій сторінці виконайте команду “Вид Колонтитулі”. Запишіть до верхнього колонтитулу зліва своє прізвище, а справа назву групи. Перейдіть до нижнього колонтитулу і вставте посередині поточну дату.

  7. Створіть колонтитули інших сторінок. Для цього на другий сторінці внесіть до верхнього колонтитулу зліва в якості логотипу будь-який маленький малюнок.

  8. Перед заголовком параграфа 1.3 вставте розрив поточного розділу і почніть новий розділ з наступної сторінки. Для цього виконайте команду “Вставка Разрыв” і у вікні цієї команди в зоні “Новый раздел” активізуйте селекторну кнопку “со следующей страницы”.

  9. Встановіть альбомну орієнтацію сторінки в новому розділі. Визначте для сторінки в новому розділі верхнє та нижні поля у 2,5 см., а ліве та праве – у 2 см. Для цього виконайте команду “Файл Параметры страницы” і в полі “Применить” виберіть “К текущему разделу”. Потім встановіть відповідні параметри сторінки.

  10. Розташуйте текст в новому розділі на двох шпальтах шириною у 11,7 см.

  11. Збережіть документ “ВЛР_42.doc” і надайте його на перевірку викладачу.

Варіант 43

  1. Відкрийте вказаний викладачем документ “Формат.doc” і впишіть до нього ваше прізвище в якості автору документу (команда “Файл Свойства”). Збережіть його в своїй папці під назвою “ВЛР_43.doc”.

  2. Встановіть такі поля сторінки: верхнє – 2,2 см., нижнє – 2,2 см., ліве – 3 см., праве – 2 см. Відстань від краю до колонтитулів – 1,25 см.

  3. Встановіть звичайний розмір аркуша (формат А4), орієнтація сторінки – книжкова.

  4. Розташуйте номер сторінки посередині нижнього поля аркуша. Для цього виконайте команду “Вставка Номера страниц”.

  5. Встановіть відмінність колонтитулу першої сторінки, а також парних і непарних сторінок. Для цього виконайте команду “Файл Параметры страницы і виберіть вкладку “Макет”. Встановіть в зоні “Различать колонтитулы” перемикачі “первой страницы” і “четных и нечетных страниц”.

  6. Створіть колонтитул першої сторінки. Для цього на першій сторінці виконайте команду “Вид Колонтитулі”. Запишіть до верхнього колонтитулу зліва своє прізвище, а справа назву групи.

  7. Створіть колонтитули парних сторінок. Для цього на другій сторінці виконайте команду “Вид Колонтитулі”. Запишіть до верхнього колонтитулу справа поточну дату. Перейдіть до нижнього колонтитулу, відкрийте меню “Вставить автотекст” на панелі інструментів “Колонтитулы”. З цього меню виберіть команду “Имя файла” і вставте назву файлу в нижній колонтитул праворуч.

  8. Створіть колонтитули непарних сторінок. Для цього на третій сторінці також виконайте команду “Вид Колонтитулі” і вставте до верхнього колонтитулу зліва будь-який маленький малюнок.

  9. Перед заголовком параграфа 1.3 вставте розрив поточного розділу і почніть новий розділ з наступної сторінки. Для цього виконайте команду “Вставка Разрыв” і у вікні цієї команди в зоні “Новый раздел” активізуйте селекторну кнопку “со следующей страницы”.

  10. Встановіть альбомну орієнтацію сторінки в новому розділі. Задайте для сторінки в новому розділі верхнє та нижні поля у 2,2 см., а ліве та праве – у 2,5 см. Для цього виконайте команду “Файл Параметры страницы” і в полі “Применить” виберіть “К текущему разделу”. Потім встановіть відповідні параметри сторінки.

  11. Розташуйте текст нового розділу на двох шпальтах шириною 12 см.

  12. Збережіть файл “ВЛР_43.doc” і надайте його на перевірку викладачу.

Варіант 44

  1. Відкрийте вказаний викладачем документ “Формат.doc” і впишіть до нього ваше прізвище в якості автору документу (команда “Файл Свойства”). Збережіть його в своїй папці під назвою “ВЛР_44.doc”.

  2. Встановіть такі поля сторінки: верхнє – 2,2 см., нижнє – 2,2 см., ліве – 3,5 см., праве – 1,5 см. Відстань від краю до колонтитулів – 1,25 см.

  3. Встановіть звичайний розмір аркуша (формат А4), орієнтація сторінки – книжкова.

  4. Розташуйте номер сторінки справа у нижньому колонтитулі аркуша. Для цього виконайте команду “Вставка Номера страниц”.

  5. Встановіть відмінність колонтитулів парних і непарних сторінок. Для цього виконайте команду “Файл Параметры страницы і виберіть вкладку “Макет”. Встановіть в зоні “Различать колонтитулы” перемикач “четных и нечетных страниц”.

  6. Створіть колонтитули непарних сторінок. Для цього на першій сторінці виконайте команду “Вид Колонтитулі”. Запишіть до верхнього колонтитулу зліва своє прізвище і справа свою групу. Перейдіть до нижнього колонтитулу першої сторінки і відкрийте меню “Вставить автотекст” на панелі інструментів “Колонтитулы”. З цього меню виберіть команду “Имя файла” і вставте назву файлу в нижній колонтитул ліворуч.

  7. Створіть колонтитули парних сторінок. Для цього на другій сторінці внесіть до верхнього колонтитулу зліва в якості логотипу будь-який маленький малюнок, а справа – поточну дату.

  8. Перед заголовком параграфа 1.3 вставте розрив поточного розділу і почніть новий розділ з наступної сторінки. Для цього виконайте команду “Вставка Разрыв” і у вікні цієї команди в зоні “Новый раздел” активізуйте селекторну кнопку “со следующей страницы”.

  9. Встановіть альбомну орієнтацію сторінки в новому розділі. Задайте для сторінки в новому розділі верхнє та нижні поля у 2 см., а ліве та праве – у 2,5 см. Для цього виконайте команду “Файл Параметры страницы” і в полі “Применить” виберіть “К текущему разделу”. Потім встановіть відповідні параметри сторінки.

  10. Розташуйте текст нового розділу на двох шпальтах шириною у 11,9 см.

  11. Збережіть документ “ВЛР_44.doc” і надайте його на перевірку викладачу.

Варіант 45

  1. Відкрийте вказаний викладачем документ “Формат.doc” і впишіть до нього ваше прізвище в якості автору документу (команда “Файл Свойства” вкладка “Документ”). Збережіть його в своїй папці під назвою “ВЛР_45.doc”.

  2. Встановіть такі поля сторінки: верхнє – 2,3 см., нижнє – 2,3 см., ліве – 3 см., праве – 2 см. Відстань від краю до колонтитулів – 1,25 см.

  3. Встановіть звичайний розмір аркуша (формат А4), орієнтація сторінки – книжкова.

  4. Розташуйте номер сторінки посередині нижнього колонтитула аркуша. Для цього виконайте команду “Вставка Номера страниц”.

  5. Встановіть відмінність колонтитулу першої сторінки. Для цього виконайте команду “Файл Параметры страницы і виберіть вкладку “Макет”. Встановіть в зоні “Различать колонтитулы” перемикач “первой страницы”.

  6. Створіть колонтитул першої сторінки. Для цього на першій сторінці виконайте команду “Вид Колонтитулі”. Запишіть до верхнього колонтитулу зліва своє прізвище, а справа назву групи. Перейдіть до нижнього колонтитулу і вставте справа поточні дату і час.

  7. Створіть колонтитули інших сторінок. На другій сторінці також виконайте команду “Вид Колонтитулі” і вставте до верхнього колонтитулу зліва в якості логотипу будь-який маленький малюнок, а справа за допомогою меню “Вставить автотекст” вставте назву файла документу .

  8. Перед заголовком параграфа 1.3 вставте розрив поточного розділу і почніть новий розділ з наступної сторінки. Для цього виконайте команду “Вставка Разрыв” і у вікні цієї команди в зоні “Новый раздел” активізуйте селекторну кнопку “со следующей страницы”.

  9. Встановіть альбомну орієнтацію сторінки в новому розділі. Задайте для сторінки в новому розділі верхнє та нижні поля у 2,3 см., а ліве та праве – у 2 см. Для цього виконайте команду “Файл Параметры страницы” і в полі “Применить” виберіть “К текущему разделу”. Потім встановіть відповідні параметри сторінки.

  10. Розташуйте текст нового розділу на двох шпальтах шириною у 11,8 см.

  11. Збережіть документ “ВЛР_45.doc” і надайте його на перевірку викладачу.

Варіант 46

  1. Відкрийте вказаний викладачем документ “Формат.doc” і впишіть до нього ваше прізвище в якості автору документу (команда “Файл Свойства”). Збережіть його в своїй папці під назвою “ВЛР_46.doc”.

  2. Встановіть такі поля сторінки: верхнє – 2,1 см., нижнє – 2,1 см., ліве – 3,5 см., праве – 1,5 см. Відстань від краю до колонтитулів – 1,25 см.

  3. Встановіть звичайний розмір аркуша (формат А4), орієнтація сторінки – книжкова.

  4. Розташуйте номер сторінки справа у нижньому колонтитулі аркуша. Для цього виконайте команду “Вставка Номера страниц”.

  5. Встановіть відмінність колонтитулу першої сторінки, а також парних і непарних сторінок. Для цього виконайте команду “Файл Параметры страницы і виберіть вкладку “Макет”. На цій вкладці встановіть перемикачі “первой страницы” і “четных и нечетных страниц”.

  6. Створіть колонтитул першої сторінки. Для цього на першій сторінці виконайте команду “Вид Колонтитулі”. Запишіть до верхнього колонтитулу зліва своє прізвище, а справа назву групи.

  7. Створіть колонтитули парних сторінок. Для цього на другій сторінці також виконайте команду “Вид Колонтитулі”. Запишіть до верхнього колонтитулу справа поточний час. Перейдіть до нижнього колонтитулу, відкрийте меню “Вставить автотекст” на панелі інструментів “Колонтитулы” і вставте назву файла документу праворуч.

  8. Створіть колонтитули непарних сторінок. Для цього на третій сторінці також виконайте команду “Вид Колонтитулі” і вставте до верхнього колонтитулу зліва будь-який маленький малюнок.

  9. Перед заголовком параграфа 1.3 вставте розрив поточного розділу і почніть новий розділ з наступної сторінки. Для цього виконайте команду “Вставка Разрыв” і у вікні цієї команди в зоні “Новый раздел” активізуйте селекторну кнопку “со следующей страницы”.

  10. Встановіть альбомну орієнтацію сторінки в новому розділі. Задайте для сторінки в новому розділі верхнє та нижні поля у 2,1 см., а ліве та праве – у 2,5 см. Для цього виконайте команду “Файл Параметры страницы” і в полі “Применить” виберіть “К текущему разделу”. Потім встановіть відповідні параметри сторінки.

  11. Розташуйте текст нового розділу на двох шпальтах шириною у 11,7 см.

  12. Збережіть файл “ВЛР_46.doc” і надайте його на перевірку викладачу.