Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ФОРМАТУВАННЯ СТОРІНОК ДОКУМЕНТА.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
16.04.2019
Размер:
99.33 Кб
Скачать

Створення колонтитулів сторінок

Колонтитул – це текст або графічний об’єкт, котрий розміщується на верхньому або нижньому полі кожної сторінки документа (між краєм тексту і краєм сторінки). В залежності від положення колонтитули поділяються на верхні та нижні.

В якості тексту в колонтитул можна додати: номер сторінки, назву документу, дату друкування, прізвище автора и т.д. В якості малюнка там може бути, наприклад логотип установи або фірми.

  • Для створення колонтитула треба виконати команду “Вид Колонтитулы”. Після цього відкриється поле верхнього колонтитула, в яке можна ввести текст або вставити малюнок. Одночасно з цим полем відкриється панель інструментів “Колонтитули”, яка містить наступні кнопки:

  • Номер сторінки;

  • Поточні дата та час;

  • Підменю “Вставить автотекст”, яке містить стандартні елементи автотексту, котрі можна вставити до колонтитулів: номер сторінки разом с загальним числом сторінок, назву файла документу, прізвище автора і т.д.

  • Для переходу до нижнього колонтитулу треба натиснути кнопку “Верхний/нижний колонтитул” на панелі “Колонтитулы. Тут можна ввести текст, який буде розташований у нижньому колонтитулі.

  • Щоб вийти з режиму роботи з колонтитулами, треба натиснути кнопку “Закрыть” на панелі “Колонтитулы”.

  • Якщо треба відредагувати вже створений колонтитул, то достатньо двічі клацнути по ньому мишею і тоді він стане активним.

Колонтитули усіх сторінок документа будуть однаковими за двома виключеннями. Можна встановити окремий колонтитул для першої сторінки документу, а також встановити різні колонтитули для парних і непарних сторінок.

  • Щоб створити неоднакові колонтитули, треба виконати команду “Файл Параметры страницы і вибрати вкладку “Макет”. Тут необхідно встановити в зоні “Различать колонтитулы” перемикач (прапорець) “первой страницы і перемикач “четных и нечетных страниц”.

Після цього можна створити унікальний колонтитул для першої сторінки і різні колонтитули для парних і непарних сторінок. Якщо колонтитули, чи нумерація сторінок не потрібні, то їх треба виділити і потім вилучити стандартними методами.

Розбиття документа на сторінки і розділи

Редактор Word здійснює розбиття документа на сторінки автоматично в залежності від заповнення сторінок текстом та іншими об’єктами. При цьому в документ вставляється, так званий “автоматичний” (м’який) розрив сторінки. Якщо необхідно завершити сторінку раніше, користувач може ввести до документу, так званий “примусовий” (жорсткий) розрив сторінки.

  • Щоб вставити жорсткий розрив сторінки треба натиснути комбінацію клавіш <Ctrl + Enter> або виконати команду “Вставка Разрыв і в вікні цієї команди в зоні “Начать” активізувати селекторну кнопку “новую страницу” та закрити вікно кнопкою “ОК”.

Після цього на сторінці з’явиться лінія розриву, яку можна побачити в режимі перегляду “Обычный” або в режимі відображення недрукованих символів.

Розділ це частина документа, яка має власні параметри форматування сторінки. Тобто, всі сторінки одного розділу мають однакові параметри форматування, а сторінки різних розділів можуть мати різні розміри, різну орієнтацію, різну нумерацію і т.д.

При створенні документ складається з одного розділу. Для формування нового розділу треба розбити (розірвати) існуючий розділ на дві частини. Для цього треба вставити в існуючий розділ розрив розділу.

  • Для вставки розриву розділу треба виконати команду “Вставка Разрыв і в вікні цієї команди в зоні “Новый раздел” активізувати селекторну кнопку “со следующей страницы” або кнопку “на текущей странице” в залежності від того, з якої сторінки треба почати новий розділ.

Після цього на сторінці з’явиться подвійна лінія розриву розділу, яку можна побачити в режимі перегляду документу “Обычный” або в режимі відображення недрукованих символів.

  • Для вилучення розриву розділу треба виділити цей розрив (наприклад, в режимі перегляду “Обычный”) і натиснути клавішу <Del>.

При вилученні розривів розділів треба пам’ятати, що новий розділ, якій буде складатися з двох попередніх розділів, буде мати параметри форматування другого попереднього розділу, а не першого з них. Це може суттєво вплинути на форматування нового розділу.