Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Opisovi (2).docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
16.04.2019
Размер:
25.97 Кб
Скачать

67. Охарактеризуйте реформи Клісфена.

З іменем Клісфена пов’язана подальша демократизація афінського політичного ладу. У 509 р. до н.е. він провів дер-жавні реформи, які призвели до остаточної ліквідації залишків родового ладу.Свої реформи Клісфен розпочав з введення нового адмі-ністративного поділу, побудованого на територіальному принципі. У результаті вся Аттика поділялась на три терито-ріальні округи: місто Афіни з передмістям, внутрішня центральна полоса і берегова полоса. Кожний округ складався із 10 рівних частин (тритій). Три тритії, по одній із кожного округа, об’єднувались у філу, і, таким чином, було створено 10 територіальних філ. Метою реформи було змішати населення, роз’єднати ро-ди і тим послабити силу євпатридів.

При Клісфені були також розширені ряди афінських громадян шляхом надання багатьом метекам громадянських прав. Була створена колегія десяти стратегів.

68 Охарактеризуйте систему еволюції системи управління феодальної Франції .

Найвищого розквіту монархія досягає за правління Карла Великого. Войовничі походи розсовують кордони Франкської держави на схід і південь. У цей період монархія посилює контроль над церквою. Королівський двір перетворюється в центр державного управління. Великі світські і духовні феодали складають постійнодіючу раду при королі. Характерні і органи державного управління, що склалися в цей період. Посадові особи, що здійснюють управління землями феодалів, одночасно виконують адміністративно-судові функції по відношенню до населення, мешкаючого на цих землях. Політична влада стає атрибутом земельної власності. Посадові особи суміщують військові, фінансові, судові та інші функції. Винагородою за службу були земельні наділи і право утримувати на свою користь частину зборів з населення. Також зростає значення вищих посадових осіб - міністериалів. Спочатку вони управляли королівськими маєтками, потім очолили державне управління і суд. Самоврядування вільних франків, на місцях їх проживання, було замінене системою посадових осіб, що призначалися королем. Територія країни була розділена на округи. Населенням округу управляв граф - посадова особа, що призначалася королем, якому підкорявся військовий загін і ополчення округу. Округи, в свою чергу ділилися на сотні. На кордонах країни були створені великі територіальні об'єднання - герцогства.

69 Дайте характеристику парламентських реформ в XIX ст. В Англії.

Реформа 1832 була першою реформою виборчого права в Англії. Вона поклала початок переходу від середньовічного виборчого принципу рівного представництва від корпоративних одиниць до нового демократичного принципу представництва від кількості населення.Суть реформи звелася до перерозподілу місць у палаті громад і збільшення електорату . У 1867 р. в країні було проведено другу парламентську реформу. Право голосу здобула кваліфікована частина робітничого класу і дрібні власники. Майновий ценз вимагав наявності власного «будинку чи квартири». Кількість виборців (чоловіків) зросла майже вдвічі. Право голосу отримала половина дорослого чоловічого населення країни. Акт про реформу був суттєвою віхою демократичного розвитку Англії, однак принцип загального виборчого права втілення не знайшов. 

70 Охарактеризуйте систему органів влади у феодальній Польщі

Важливим постійним органом влади Польщі, була Королівська рада. До неї належали: королівський (коронний) канилер і його заступник - підканцлер', коронний маршал (керував королівським двором, чинив суд над придворними) та його заступник—надвірний маршад, коронний підскарбій (охоронець королівської скарбниці) та його заступник -надвірний підскарбій; воєводи, каштеляни, католицькі єпископи. У XV ст. сформувалася система польського парламентаризму -загальний (вальний) сейм. Сейм поділявся на палати: Сенат (виріс із Королівської ради) та Посольську ізбу (з представників земської шляхти), збирався він щорічно. Сейм вирішував питання про податки, приймав законодавчі акти. 

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]