Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Т_14.1.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
16.04.2019
Размер:
108.54 Кб
Скачать

Організація як функція управління виховною роботою.

Організація процесів є функцією управління. Вона є комплексом управлінських дій щодо реалізації планів. Організація виховної роботи у підрозділі (військовій частині) - це діяльність щодо розподілу функцій, налагодження зв’язків, координації дій усіх учасників процесу виховної роботи. Тобто, організація виховної роботи - це підбір і розстановка сил, засобів, технологій виховної роботи, підготовка та їх застосування .

Мотивація - функція управління виховною роботою

Мотивація є важливою функцією управління. Вона полягає у спонуканні підлеглих, активу до діяльності з метою досягнення цілей навчально-виховного процесу у військовій частині, а також особистих цілей.

Це таке регулювання стимулів, що спонукають особовий склад, при яких виникає бажання діяти в інтересах виховної роботи, сприяти досягненню поставлених цілей. На підставі існуючих концепцій мотивації (А.Маслоу, Дж.Аткінсон та інші) склалась система методів задоволення потреб вищого рівня.

Для задоволення соціальних потреб слід створювати такі умови: дати таку роботу, яка дозволяє підлеглим спілкуватися; створити дух єдиної команди; проводити з підлеглими періодичні наради; не намагатися знищити неформальні групи, що склалися, якщо вони не погіршують обстановку в команді; створювати умови для соціальної активності підлеглих за межами колективу.

Для задоволення потреб щодо поваги: пропонувати підлеглим більш змістовну роботу; забезпечувати їм позитивний зворотній зв`язок з досягнутими результатами; високо оцінювати результати, яких досягнули підлеглі; залучати підлеглих до формулювання цілей і вироблення рішень; делегувати підлеглим додаткові права і повноваження; просувати підлеглих на посадах.

Для задоволення потреб у самовираженні: забезпечувати підлеглим можливості для навчання, які дозволили б повністю використовувати їх потенціал;

– дати підлеглим складну роботу, яка вимагає максимальної самовіддачі; сприяти розвитку у підлеглих творчих здібностей. Стимулювання підлеглих може здійснюватись різноманітними методами: виплатою грошових премій, проведенням конкурсів кращих робіт керівників груп гуманітарної підготовки, конференцій з узагальненням позитивного досвіду, застосуванням заохочень, передбачених статутом, тощо.

Контроль - функція управління виховною роботою. Це останній етап і функція управління. Зміст цієї функції в системі виховної роботи полягає в забезпеченні виконання програм, планів, письмових і усних завдань, вимог документів, що реалізують управлінське рішення. Зміст контролю полягає у порівнянні фактичних результатів інформаційно-пропагандистського впливу на особовий склад із запланованими. Перелічені функції управління для реалізації їх змісту потребують прийняття рішення – вибору єдиного варіанту із кількох альтернативних можливостей.

Як правило, вибір альтернатив проводиться колегіально. Але ж остаточне рішення приймає командир одноосібно. Спеціалісти виховної роботи беруть участь у прийнятті рішень в масштабі військової частини опосередковано. Однак умови та специфіка роботи заступника командира підрозділу з виховної роботи доволі часто вимагають проходити весь ланцюг управлінського рішення під час вирішення багатьох специфічних завдань виховного впливу на особовий склад. Окрім того, досвід показує, що командир частини, заступник з виховної роботи довіряють обґрунтованим рішенням з боку заступника командира підрозділу з виховної роботи у вигляді системи заходів, якщо вони розроблені професійно, тісно пов`язані з завданнями військ, адекватні обстановці у військовій частині.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]