Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Т_14.1.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
16.04.2019
Размер:
108.54 Кб
Скачать

Питання №2. Специфіка управлінської діяльності у війсь­кових умовах. Процес прийняття управлінського рішення.

У сучасному військовому середовищі в загальному плані поняття управління будь-яким видом діяльності розуміється як діяльність командирів, штабів, інших органів управління щодо підтримання у постійній бойовій готовності військ (сил), підготовки й проведення операцій (бойових дій) і керівництва військами (силами) при виконанні отриманих завдань.

Для покращення процесу управління створюється система управління. Вона містить: збір, обробку, вивчення, аналіз, оцінку даних обстановки; прийняття рішення; постановку завдань військам (силам); планування; організацію і підтримання взаємодії та всіх видів забезпечення; організацію контролю і здійснення допомоги підлеглим; безпосереднє керівництво діями особового складу при виконанні навчально-бойових задач.

Командувачі, командири (начальники) усіх рівнів несуть відповідальність за формування та підтримку в особового складу необхідних морально-психологічних якостей. Штаби усіх рівнів організують залучення сил і засобів родів військ та спеціальних військ з питань виховної роботи та морально-психологічного забезпечення. Офіцери органів виховної роботи є безпосередніми організаторами виховної роботи у військах.

З погляду сьогодення основними функціями управління виховною роботою є: планування (проектування), організація, мотивація і контроль.

Планування (проектування) системи виховної роботи.

Планування – це перша функція управління. Воно містить комплекс робіт щодо аналізу ситуації та факторів обстановки, що склалася на певний час у військовій частині, прогнозування, оптимізації й оцінки альтернативних варіантів досягнення мети виховної роботи, вибір найкращого варіанту плану. Планування є етапом, який передує безпосередній організації виховної роботи, спрямовує її на реалізацію цілей і завдань. Воно виступає саме тим засобом, за допомогою якого стає можливим усвідомлене визначення основних орієнтирів виховної роботи та морально-психологічного забезпечення життєдіяльності особового складу.

Планування передбачає виконання заступником командира з виховної роботи таких дій: діагностична постановка завдань виховної роботи; прогнозування його результатів; моделювання та науково-теоретичне обґрунтування взаємовідносин суб’єктів виховної роботи; структурування змісту складових виховної роботи; конструювання форм і методів виховної роботи (безпосередньо планування); визначення способів контролю й оцінки ефективності виховного впливу.

Зміст планування полягає у визначенні сукупності засобів, що дозволяють розв'язати наявні завдання та проблеми у справі організації виховної роботи, досягти поставлених цілей.

Плануванню підлягає: система виховної роботи; технологія діяльності суб`єкта виховної роботи; траєкторія формування необхідного рівня морально-психоло-гічного стану особового складу.

Плани виховної роботи, гуманітарного і соціального забезпечення особового складу підрозділів у повсякденній життєдіяльності та плани морально-психологічного забезпечення при застосуванні військ – є робочою програмою виховної роботи, своєрідною технологічною карткою процесу цієї діяльності.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]