Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Т_12.4.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
16.04.2019
Размер:
118.78 Кб
Скачать

ВІЙСЬКОВИЙ ІНСТИТУТ

КИЇВСЬКОГО НАЦІОНАЛЬНОГО УНІВЕРСИТЕТУ

імені ТАРАСА ШЕВЧЕНКА

Кафедра військово-гуманітарної підготовки

«ЗАТВЕРДЖУЮ»

Начальник кафедри військово-гуманітарної підготовки

Доцент В.Г. Безбах

« »___ ______________________2011 р.

кандидат політичних наук, доцент Л.І.Ільчук

Л Е К Ц І Я

з навчальної дисципліни

ВІЙСЬКОВО-ПОЛІТОЛОГІЧНІ, ПСИХОЛОГО-ПЕДАГОГІЧНІ ТА СОЦІАЛЬНІ ПРОБЛЕМИ ГУМАНІТАРНОГО РОЗВИТКУ ЗБРОЙНИХ СИЛ УКРАЇНИ

Тема 12. Морально-психологічне забезпечення війсь­кової дисципліни та правопорядку у підрозділі

Заняття 4. Система роботи командирів та їх заступників з виховної роботи щодо профілактики порушень статутних правил взаємовідносин

Навчальний час - 2 години

Для студентів, що навчаються за програмою підготовки офіцерів запасу

Навчальна та виховна мета

1. Розкрити сутність та зміст системи роботи командирів та їх заступниеів з визовної роботи щодо профілактитки правопорушень

2. Дати характеристику психолого-педагогічним основам роботи щодо профілактики правопорушень

3. Формувати у студентів відповідальність за виконання завдань навчального процесу військових підрозділів.

Обговорено та схвалено на засіданні кафедри

“ “ ____________2011 р. Протокол ________

КИЇВ - 2011 р.

З М І С Т

Вступ.

1. Система роботи посадових осіб військової частини щодо профілактики порушень статутних правил взаємовідносин

2. Методика профілактики порушень статутних правил взаємовідносин

Висновки

Л І Т Е Р А Т У Р А

  1. Конституція України. - К., 1996. – 80 с.

  2. Воєнна доктрина України. / Указ Президента України № 648/2004 від 15 червня 2004 р. // Народна Армія. – 2004. – 23 червня .

  3. Державна програма розвитку Збройних Сил України на 2006-2011 рр.

  4. Концепція гуманітарного і соціального розвитку в Збройних Силах України / Указ Президента України №28/2004 від 12 січня 2004 // Народна Армія. – 2004. – 14 січня.

  5. Концепція виховної роботи в Збройних силах та інших військових формуваннях України / Указ президента України № 981/98 від 4 вересня 1998 // Збірник Указів Президента України. – К.: Політвидав, 1998.

  6. Військові статути Збройних Сил України. – К.: Варта, 1999.

  7. Наказ Міністра оборони України №277 від 15.08.01р. “Про затвердження Цільової програми підтримки і розвитку культури у Збройних Силах України”. – К., 2001.

  8. Наказ Міністра оборони України № 244 від 06.06.2008р. “ Про введення посад та структурних підрозділів з виховної та соціально-психологічної роботи у Збройних СилахУкраїни ”. – К., 2008.

  9. Психология и педагогика высшей военной школы / Под ред. А.В.Барабанщикова. - М.: Воениздат, 1989.

  10. Бабенко М.С., Ротань М.П. Морально-психологічне забезпечення військової дисципліни та профілактика правопорушень: Навчально-методичний посібник. – К.: ВГІ НАОУ, 2000.

  11. Бабенко М.С., Ротань М.П., Стасюк В.В., Литвиновський Є.Ю. Виховна робота : методологія, організація і методика. навчально-методичний посібник. – К.: ВГІ НАОУ, 2002.

  12. Безбах В.Г. Проблеми і шляхи реформування морально-психологічного забезпечення військової служби в системі завдань “Оборонного огляду”.-Зб.мат.науково-практичної конференції ч.1. – К.: ВГІ НАОУ, 2003.

  13. Військове виховання: історія, теорія та методика: Навчальний посібник / За ред. В.В. Ягупова.– К., 2002.

  14. Гаєвський В.А. Основи науки управління. – К., 1998.

  15. Колпаков В.М. Методи управления: Учебное пособие. – К., 1997.

  16. Коупленд Н. Психология и солдат / Пер.с англ. – М.,1958.

  17. Ягупов В.В. Військова дидактика: Монографія. — К.: РВЦ “Київський університет”, 1999. — 345 с.

ВСТУП

Порушення статутних правил взаємовідносин між військовослужбовцями – це різноманітні протиправні моральні, фізичні, психічні та інші форми дій одного військовослужбовця (або групи таких) щодо іншого (інших), які здійснюються систематично або одноразово з корисних мотивів з метою досягнення певних привілеїв, незаконних пільг, “казарменого комфорту”, задоволення егоїстичних потреб за рахунок інших воїнів.

Основними їх різновидами можуть бути: образи чи насильницькі дії начальника до підлеглих (або навпаки) або старшого (старших) щодо молодшого (молодших): словесні образи, погрози застосування сил, завдання тілесних ушкоджень тощо; зловживання командиром (начальником) своїм службовим положенням або перевищення ним своїх службових повноважень: побиття, викривлення практики використання дисциплінарної влади, незаконні правові обмеження тощо; глум воїнів старшого періоду служби над воїнами, як правило, першого періоду служби, а також над воїнами, що мають певні фізичні та інші вади: словесні образи, знущання заради розваги, забирання грошей, примушення молодих воїнів виконувати до виснаження різних фізичних вправ, обмеження в розподілі їжі, надання їм принижуючих прізвиськ, примушення їх до самовільного відлучення та інших протиправних дій, прання "дідівського" обмундирування та його прасування тощо.

Для цілеспрямованої профілактичної роботи командирів (начальників) слід знати можливі види злочинів, порушень військової дисципліни у взаємовідносинах між військовослужбовцями, причини їх виникнення і методи роботи щодо їх профілактики.

Важливим напрямом діяльності командирів та їх заступників з виховної роботи є профілактика порушень статутних правил взаємовідносин між військовослужбовцями. Роботу офіцерського складу в цьому аспекті визначено в обов’язках посадових осіб згідно з військовими статутами Збройних Сил України, інструкціях, настановах, наказах і директивах Міністра оборони України, Начальника Генерального Штабу – Головнокомандувача Збройних Сил України.

Для ефективної профілактики командирам слід знати такі основні ознаки наявності порушень статутних правил взаємовідносин між військовослужбовцями у підрозділі: неохайний зовнішній вигляд солдатів першого періоду служби, їх пригнічений морально-психологічний стан, відсутність у них окремих елементів обмундирування; відлюдність молодих солдатів; “добровільне” розташування молодих солдатів у незручних місцях;

  • постійна зайнятість молодих солдатів якимись роботами, особливо у вільний від служби час, під час відпочинку і проведення в підрозділі заходів дозвілля; громадська пасивність молодих солдатів, їх небажання йти у звільнення, до клубу; постійне перебування молодих солдатів у добовому наряді у вихідні та святкові дні; наявність на їхньому обличчі й тілі ознак побиття, приховування травм тощо.

Робота щодо їх профілактики на рівні конкретного військового підрозділу повинна включати: удосконалення соціально-побутових умов військової служби, надання військовослужбовцям можливості задовольняти свої матеріальні та духовні потреби легально, законними шляхами; цілеспрямоване формування свідомості й самосвідомості, самодисципліни й самоконтролю у військовослужбовців у процесі військово-професійної соціалізації як засобами виховної роботи, так і в результаті гуманізації військової служби, виключення протиправних дій командирів; узгодження формальної й неформальної структур військового колективу, подолання суперечностей у їхніх вимогах до своїх членів, легалізація деяких елементів субкультури військового колективу, творче використання їх у виховній роботі; поліпшення медичного та психологічного добору військовослужбовців, оптимальна організація адаптації призовників до умов військової служби, подолання соціальної ізольованості військовослужбовців, створення можливості легально змінити місце служби в разі нестерпних її умов, що дозволить виключити самовільне залишення частин або самогубство; спрямування соціальної активності воїнів на творчу навчальну пізнавальну діяльність, самоактуалізацію в бойовій підготовці, спорті, дозвіллі, художній творчості, щоб за їх допомогою зняти у них соціальну невдоволеність і агресивність; налагодження каналу зворотного зв’язку в керуванні підлеглими (формування інституту довірених осіб, встановлення телефонів і поштових скриньок довіри тощо); поширення впливу на поведінку військовослужбовців найбільш референтної групи для них – сім’ї.

Практична діяльність свідчить, що робота щодо профілактики порушень статутних правил взаємовідносин буде мало ефективною, якщо командир та його заступник з виховної роботи недостатньо знають морально-психологічний клімат у військовому колективі, наявність і форми проявів порушень військової дисципліни, військовослужбовців, стосовно яких мають місце подібні прояви.

Без знання дійсного стану справ з порушеннями статутних правил взаємовідносин можна вести тільки розмови та діяти неконкретно, без зосередження зусиль на проблемах, які потребують вирішення першою чергою у даному підрозділі. Саме через незнання існуючих форм проявів, традицій цього явища, їх натхненників і виконавців робота щодо попередження в багатьох військових підрозділах проводиться поверхово та носить деклараційний характер. При цьому порушники залишаються невиявленими й не несуть відповідальності. Військовослужбовці, до яких застосовуються різноманітні форми фізичного й морального тиску, не вірять у спроможність командирів захистити їх. Тому першим і важливим етапом діяльності командирів та їх заступників з виховної роботи щодо попередження порушень статутних правил взаємовідносин має бути досконале вивчення не тільки загальної ситуації та статистики щодо цих проявів, а й конкретних даних про їх наявність у військовому колективі.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]