Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Утворення селевих потоків на території гір....docx
Скачиваний:
0
Добавлен:
15.04.2019
Размер:
97.36 Кб
Скачать

Міністерство освіти і науки України

Закарпатське територіальне відділення Малої академії наук

Рахівської філії

УТВОРЕННЯ СЕЛЕВИХ ПОТОКІВ НА ТЕРИТОРІЇ ГІРСЬКОЇ РАХІВЩИНИ ТА ЇХ ГЕОЛОГІЧНА ДІЯЛЬНІСТЬ

(Науково-дослідна робота)

Написав

науковий керівник

Малої академії наук

Шмиг Василь Васильович

Рахів – 2012 р.

ПЛАН

Вступ

1. Селеві потоки – природна стихія

1.2. Історія досліджень селевих потоків

2. Сель – водна стихія гірської Рахівщини

2.1. Вплив злив та інтенсивності дощу на формування селевого потоку

3. Геологічна діяльність селевого потоку та його виникнення

3.1. Вплив геологічної діяльності на утворення потенціальної селевої маси.

3.2. Фізико-механічні властивості селевого потоку

4. Природні перешкоди в утворенні селевого потоку

4.1. Штучні перешкоди в утворенні селевих потоків

Висновки

Література

Вступ

Актуальність теми. Селеві потоки на сьогоднішній день стали не тільки найбільш частими природними стихіями, але і головними проблеми тих країн, в якій вони проходять. Це говорить про те, що селеві потоки є проблемою не тільки одного регіону чи однієї країни, але майже кожної країни, на якій розміщені гірські системи. Вони завдають значної шкоди гірським селам, іноді містам, приносять значні руйнування, та іноді зустрічаються людські жертви. Крім того, вони є зародками утворення паводкових хвиль, які проходять по руслам річок. Тому, на основі цього, я намагаюся дослідити причини утворення селевих потоків, на території гірської Рахівщини, їх природу, руйнівну силу та розробити основні методи захисту від цих природних стихій.

Мета наукової теми. Основною метою для дослідження цієї водної стихії, яка щороку виникає на території гірської Рахівщини, є:

- визначити основні причини утворення селевого потоку;

- розкрити історію дослідження селевих потоків в минулому, їх значення на той час;

- окремим пунктом дослідити зливи, їх вплив на утворення селевих потоків, визначити їхню тривалість та максимальність;

- визначити геологічну діяльність селевого потоку;

- розробити основні методі захисту від селевих потоків.

Завдання наукової теми. Для того, щоб здійснити мету наукової роботи потрібно виконати основні пункти завдання, а саме:

- дослідити причини утворення селевих потоків на території гірської Рахівщини, а разом з тим і основні природні фактори, що впливають на його утворення;

- дослідити окремими пунктами кожний фактор, що впливає на утворення селевого потоку в даному районі;

- розробити основні плани боротьби із селями в даному районі;

Об’єкт наукової теми. Утворення селевих потоків на території гірської Рахівщини та їх геологічна діяльність.

Предмет наукової теми. Вплив основних природних факторів на утворення селевого потоку та дія його геологічної діяльності в гірських жолобинах.

Метод дослідження. Для розв'язування поставлених мною окремих завдання та написання наукової теми використані такі методи наукового дослідження, як теоретичний аналіз наукових літературних джерел, узагальнення та порівняння різноманітних наукових статей, проведення наукових та практичних дослідів та спостереження.

Наукова новизна одержаних результатів. Дана наукова робота розкриє основні причини утворення селевих потоків на території гірської Рахівщини. Визначить їхню руйнівну силу, яка залежить від величини селевого потоку в гірських жолобинах. Дасть змогу кожному з нас зрозуміти, що селеві потоки, це проблема не одного району чи регіону, а всього світу, так як вони виникають і проходять майже в кожній країні. Визначить та дослідить основні природні фактори, що впливають на утворення селів.

Практичне значення одержаних результатів. Дана наукова робота має не тільки наукове значення, але навіть і практичне. Тут будуть надані основні формули, які допоможуть визначити швидкість пересування та силу селевого потоку, а разом з тим і руйнівну силу. Крім того, будуть розроблені основні методи боротьби із селями, які будуть мати в основному практичне, ніж наукове значення. Дана робота є продовження історичних досліджень селів, крім того, важливим кроком в подальшому дослідженні селевих потоків та розробленні основних інженерно-технічних споруд, які б зменшили кількість утворень селів та їх руйнівну силу.

Дана наукова робота має такі структуру:

- в першій частині буде розкрите поняття селевого потоку, а разом з тим і історія їх досліджень;

- в другій частині буде, досліджена природа селевого потоку, будуть окремими пунктами дослідженні основні природні факторі, та його геологіяна діяльність;

- в третій частині, будуть розробленні основні методи боротьби із цією водною стихією, а разом з тим і створенні інженерні споруди, які в деякій мірі будуть захищати населення гірських сіл від селів.

1. Селеві потоки – природна стихія

Останніми роками на території гірської Рахівщини почали все частіше і частіше формуватися селеві потоки, які не тільки руйнували все на своєму шляху, але і впливали на утворення паводкових хвиль. Чудові приклади, цього є 1998, 2001 та 2008 роки, а також частково 2010 рік, коли саме селевими потоками були утворенні паводкові хвилі.

Селеві потоки виникають не тільки на території гірської Рахівщини чи на території Ураїнських Карпат, але і в інших Європейських та Азіатських країнах. Майже кожна країна Європи, Азії, Північної та Південної Америки потерпає від селевих потоків, які руйнують все на своєму шляху, завдаючи значної шкоди людству. Як відомо, на земній кулі в середньому за рік виникають декілька сотні селевих потоків, від яких гине декілька десятків, а то і сотні людей, а збитків завдають від декілька сотні тисяч до декілька мільйонів доларів. А на території гірської Рахівщини, в 2010 років, протягом літа декілька разів виникали селеві потоки, які впливали на підвищення рівня води в руслі річки Тиси. Найбільше себе відмітилися селеві потоки восьмого липня, коли на гірських схилах Свидовецього, Чорногірського масивів та Чивчинських гір пройшли значні селеві потоки, які переповнили русло річки Тиси своїми каламутними водами. Крім цього, селеві потоки досить добре себе відмітилися двічі в червні та тричі в липні. Тому, виходячи з цього, хочу зазначити, що селеві потоки це проблема, яка є не тільки одного регіону, чи однієї країни, але всього світу. Саме на це потрібно звернути увагу та прийняти необхідні методи боротьби із цими страшними природними стихіями гірських регіонів.

На перший погляд, селевий паводок у гірських потоках може здаватися мала дрібниця, на яку просто можна не звертати уваги, адже, яким чином може він вплинути на утворення паводкової хвилі? З цим міг-би погодитися кожен з нас, але є досить важливе «але». Наша гірська Рахівщина помережена десятками великими та сотнями малими гірськими потічками, які впадають у русло річки Тиси. Коли над територією гірської Рахівщини панує тривалий час суха, сонячна погода, то ці потічки не є загрозою в утворенні паводкової хвилі, Але, коли над цією територією проходять тривали, сильні дощі, чи сильні грози та зливи, то всі ці гірські потоки перетворюються у страшну водну стихію, яку іноді важко описати словами. Всі ці бурхливі, каламутні, наповнені гряззю, каміннями та уламками дерев води, з шаленою швидкістю рухаються вниз по гірським схилами, руйнуючи все на своєму шляху. Всі ці селеві потоки, вони не тільки заповнюють річкові русла, але і переповнюють їх.

Селеві потоки завдають істотних збитків народному господарству гірським селам, так як вони селевими відкладеннями шосейні і залізничні дороги, руйнують лінії електропередач і берегоукріплюючі споруди, зносять окремі будинки. Виходячи з цього, хочу зазначити, що іноді селеві потоки можуть завдати настільки великих збитків, ніж інші природні стихії.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]