Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ТИТУЛКА.rtf
Скачиваний:
2
Добавлен:
27.08.2019
Размер:
413.42 Кб
Скачать

Розділ 1. Загальна характеристика магазину

Звіт є результатом практики на базі магазину “Свалява сервіс”. В роботі використано знання, отримані в процесі вивчення ряду економічних дисциплін. Ціль практики - закріплення раніше отриманих знань на практиці.

“Свалява сервіс” - одне з багатьох підприємств роздрібної торгівлі міста Сваляви. Його було засновано 30 вересня 2001 року на приватній власності його власника з правом найму працівників.

Підприємство було засноване на основі національного капіталу.

Адреса магазину “Свалява сервіс”:

Україна

Закарпатська обл.

м.Свалява

вул. Мукачівська 85

Оскільки магазин “Свалява сервіс” є структурним підрозділом автосервісу який носить таку ж назву, як і магазин і йому підпорядковується, тому всі безготівкові операції проводяться через розрахунковий рахунок даного підприємства.

Магазин і автосервіс є одною будівлею. Торговий зал вбудований в дане приміщення, а це вбудований тип магазину.

Магазин має свого бухгалтера і тому всю звітність веде він.

Основна діяльність “Свалява сервіс” є продаж непродовольчих товарів, запчастин для автомобілів, засобів по ремонту та догляду за автомобілями.

Метою діяльності підприємства є ведення господарської та іншої діяльності, спрямованої на створення нових робочих місць, на отримання прибутку на вкладений капітал; а також на задоволення на її основі соціально-економічних інтересів власника та членів трудового колективу підприємства, участь в благодійницькій діяльності, виконання, у випадках передбачених законодавством, державних програм і замовлень, здійснення посередницької діяльності.

Предметом діяльності даного підприємства є:

- торгівельна діяльність, в тому числі, дрібно-оптова, роздрібна, комісійна; торговельно-закупівельна та торгово-посередницька діяльність;

- кінцева обробка товарів, розробка, просування і реалізація послуг населенню, збут їх через власну торгівельну мережу;

- роздрібна торгівля паливно-мастильними матеріалами;

- оптова то роздрібна торгівля іншими групами товарів, які мають відношення до автотранспорту;

Магазин спеціалізується по продажу товарів для автомобілів і є універсальним у цій сфері. Магазин починає свою роботу о 8:00, а закінчує о 19:00. Неділя – вихідний день. Магазин працює без перерви, проте відбувається чергування продавців, що нагадує позмінну роботу.

Магазин в нічний час залишається під сигналізацією.

Майном магазину вважається фонди, а також iнші цiнності, вартiсть яких вiдображається в самостiйному балансi пiдприємства. Підприємство є власником майна переданого йому засновником у власність; продукції, якою заволоділо в результаті господарської діяльності; одержаних доходів; іншого майна, набутого на підставах, що не заборонені законом.

Джерелами формування майна даного торгового підприємства є:

- грошові та матеріальні внески засновника;

- доходи, одержані від реалізації продукції, послуг, інших видів господарської дiяльностi;

- доходи вiд цiнних паперiв;

- кредити банкiв та iнших кредиторів;

- капітальні вкладення;

- безоплатні та благодійні внески, пожертвування організацій та громадян;

- надходження від продажу (здачі в оренду) майнових об’єктів (комплексів), що належать підприємству;

- майно, придбане в інших суб’єктів господарювання, організацій та громадян у встановленому законодавством порядку;

- iнші джерела, не заборонені законодавством України.

Підприємство має право на договірній основі використовувати працю громадян. Трудова діяльність на підприємстві здійснюється на основі укладених трудових договорів, згідно діючого законодавства України. Оплата праці найманого працівника підприємства визначається трудовим договором (контрактом).

Підприємство володіє значним інтелектуальним потенціалом, має дружні, тісні стосунки з партнерами, оснащене сучасними інформаційними засобами діяльності і управління, облік і управління діяльністю здійснюються при допомозі комп'ютерної мережі.

Весь процес в магазині обслуговують п’ятеро працівників. Два продавці, які безпосередньо обслуговують торговельний процес, завідувач магазину, який керує роботою всіх працівників, бугалтер і прибиральниця.

Торговельна площа магазину становить 24,5 м2. Також в загальну площу магазину входить склад розміром 10 м2. Демонстраційна площа становить 10 м2, а установча 14,5 м2.

2 Організація роботи магазину “Свалява сервіс”

2.1 Загальна характеристика апарату управління підприємством

Під структурою управління організацією розуміється упорядкована сукупність взаємопов'язаних елементів, які знаходяться між собою в сталих відношеннях, що забезпечують їх функціонування і розвиток як єдиного цілого. Елементами структури є окремі робітники, служби та інші ланки апарату управління, а відношення між ними підтримуються завдяки зв'язкам, що прийнято поділяти на горизонтальні і вертикальні. Горизонтальні зв'язки носять характер погодження і є, як правило, однорівневими. Вертикальні зв'язки - це зв'язки підпорядкування, і необхідність в них виникає при ієрархічності управління, тобто. за наявності декількох рівнів управління. Крім того, зв'язки в структурі управління можуть носити лінійний і функціональний характер. Лінійні зв'язки відображають рух управлінських рішень і інформації між так званими лінійними керівниками, тобто. особами,які повністю відповідають за діяльність організації або її структурних підрозділів, функціональні зв'язки мають відповідати лінії руху інформації і управлінським рішенням тим або іншим функціям управління.

В рамках структури управління протікає управлінський процес (рух інформації і прийняття управлінських рішень), між учасниками якого розподілені задачі і функції управління, а отже - права і відповідальність за їх виконання. З цих позицій структуру управління можна розглядати як форму розподілу і кооперації управлінської діяльності, в рамках якої відбувається процес управління, направлений на досягнення наміченої цілі менеджмента.

Таким чином, структура управління включає в себе всі цілі, розподілені між різноманітними ланками, зв'язки між якими забезпечують координацію окремих дій по їх виконанню. Тому її можна розглядати як зворотну сторону характеристики механізму функціонування (як процесу реалізації структурних зв'язків системи управління). Зв'язок структури управління з ключовими поняттями менеджмента - його метою, функціями, процесом, механізмом функціонування, людьми і їх повноваженнями, - свідчить про її величезний вплив на всі сторони управління. Тому менеджери всіх рівнів приділяють величезну увагу принципам і засобам формування структур, вибору типу або комбінації виглядів структур, вивченню тенденцій в їх побудові і оцінці їхньої відповідності меті ,що вирішуються і задачами

Існує декілька правил, яких необхідно дотримуватися при створенні ОСУ. Передусім структура повинна відображати мету і задачі організації, отже, бути підлеглою і змінюватися разом зі змінами ,що відбуваються,. Вона повинна відображати функціональний розподіл праці і обсяг повноважень робітників управління; останні визначаються політикою, процедурами, правилами і посадовими інструкціями і поширюються, як правило, у напрямку більш високих рівнів управління. Структура управління повинна відповідати соціально-культурному середовищу, і при її побудові треба враховувати умови, в яких вона буде функціонувати.

Даючи загальну характеристику організаційної структури, можна виділити декілька положень, що визначають її значимість:

- організаційна структура фірми забезпечує координацію всіх функцій менеджмента;

- cтруктура організації визначає права і обов'язи (повноваження і відповідальність) на управлінських рівнях;

- від організаційної структури залежить ефективна діяльність фірми, її виживання і процвітання;

- структура, прийнята в даній конкретній фірмі, визначає організаційну поведінку її співробітників, тобто. стиль менеджмента і якість праці колективу.

Створення структури є одним із головних елементів в організаційній діяльності магазину, і тому розробка і вибір організаційної структури є важливим кроком.

В теорії західного менеджмента можна виділити три групи факторів що впливають на вибір фірмою (корпорацією) тієї або іншої структури. Вони відображені в табл. 2.1

Таблиця 2.1

Фактори, що вплинули на вибір організаційної структури

магазину “Свалява сервіс”

1. Внутрішні

2.Загальні (зовнішні)

3. Спеціальні

Складність

Формалізація

Централізація

Норми керованості (сфера контролю)

Стратегія організації

Розмір організації

Технологія (продукт)

Зовнішнє середовище

Ефект влади і контролю

Компютерізація інформаційних потоків

Фактори другої групи є вихідними в виборі і формуванні організаційної структури фірми.

При створенні структури враховується таке поняття як норма керованості. Під нормою керованості (сферою контролю) розуміється те число підлеглих, якими може ефективно управляти один керівник. Традиційно вважається, що один керівник може управляти 5-7 чоловіками. Однак проблема норми керованості не настільки проста.

Але якщо брати до уваги об’єкт дослідження, то можемо сказати що організаційна структура даного магазину є дуже проста. Вона є лінійною, тобто всі накази і управлінські дії ідуть зверху вниз і є кожен працівників отримує накази тільки від одного керівника.

Розглянувши декілька варіантів організаційних структур було вибрана одна. Вибір був здійснений на основі вище перерахованих факторів.

Керівником в даній структурі виступає завідувач магазину, який здійснює всі функції менеджменту. До них відносяться планування, організація, мотивація, контроль. Йому підпорядковані троє працівників:

  • бугалтер;

  • старший продавець (товарознавець);

  • техробітниця.

Дана структура зображена на рис 2.1

Завідувач магазину

Бугалтер

Старший продавець (товарознавець)

Техробітниця

Продавець

Рис.2.1 Організаційна структура управління

магазину “Свалява сервіс”

Також з структури видно, що продавець підпорядковується старшому продавцю.

Розглянемо права та обов’язки кожного з структурних підрозділів ОСУ.

Керівник має такі обов’язки:

- Визначає і ставить перед структурним підрозділом (службою) цілі і задачі, зв'язані зі здійсненням обслуговування населення;

- Здійснює організацію, планування і координацію діяльності підрозділу (служби), спрямованої на надання визначеного набору послуг;

- Забезпечує своєчасне і якісне обслуговування населення;

- Здійснює контроль за раціональною витратою матеріальних, технічних і трудових ресурсів, скороченням витрат і підвищенням ефективності обслуговування населення;

- Проводить аналіз і дає оцінку результатам діяльності підрозділу (служби);

- Здійснює контроль якості й ефективності роботи структурних підрозділів;

- Здійснює розробку і впровадження заходів щодо поліпшення діяльності підрозділу (служби);

- Бере участь у підборі і розміщенні працівників структурного підрозділу (служби);

- Здійснює контроль за раціональним використанням праці працівників структурного підрозділу (служби) і підвищенням їх кваліфікації;

- Контролює дотримання працівниками структурного підрозділу (служби) правил і норм охорони праці і техніки безпеки при наданні послуг населенню;

- Забезпечує правильне оформлення і своєчасне представлення звітності про результати діяльності;

Керівник має право:

- Представляти інтереси підприємства у взаємовідносинах з іншими структурними підрозділами підприємства, організаціями й органами державної влади.

- Здійснювати взаємодії з керівниками (співробітниками) усіх (окремих) структурних підрозділів підприємства.

- Знайомитися з проектами рішень керівництва підприємства, що стосуються діяльності очоленого ним структурного підрозділу.

- Вносити на розгляд керівництва пропозиції по поліпшенню діяльності підприємства і очоленого ним структурного підрозділу зокрема.

- Брати участь у підготовці проектів наказів, інструкцій, указівок, а також кошторисів, договорів і інших документів, зв'язаних з діяльністю структурного підрозділу.

- У межах своєї компетенції підписувати і візувати документи.

Обов'язки продавця :

- Обслуговує покупців, показує товари, демонструє їх в дії, консультує щодо конструктивних особливостей окремих видів товарів, їх призначення, властивостей, якості, правил догляду за ними, цін, стану моди поточного сезону;

- Здійснює відмірювання, підрахування вартості покупки, відбиває вартість покупки на комп’ютері, видає покупку;

- Готує товар до продажу, розпаковує, розглядає зовнішній вигляд виробу, комплектує;.

- Готує робоче місце: перевіряє наявність та справність торгово-технологічного обладнання, інвентарю та інструментів;

- Розміщує та викладає товари за групами, видами, сортами з урахуванням товарного сусідства, частоти попиту та зручності роботи;

- Заповнює та прикріплює ярлики ціни;

- Підраховує гроші (чеки) та здає їх в установленому порядку;

- Звіряє суму реалізації з показаннями комп’ютера;

- Прибирає нереалізовані товари і тару. Готує товари до інвентаризації.

Продавець має право:

- Знайомитися з проектами рішень керівництва підприємства стосовно його діяльності;

- Подавати пропозиції з удосконалення роботи, пов'язаної з передбаченими обов'язками;

- В межах своєї компетенції повідомляти безпосередньому керівнику про всі недоліки в діяльності підприємства (структурного підрозділу, окремих працівників), виявлених у процесі виконання своїх посадових прав і обов'язків і вносити пропозиції по їх усуненню;

- Запитувати особисто або за дорученням безпосереднього керівника від керівників підрозділів і інших фахівців інформацію і документи, необхідні для виконання його посадових обов'язків.

- Залучати фахівців усіх (окремих) структурних підрозділів до вирішення задач, покладених на нього;

- Вимагати від керівництва підприємства, свого безпосереднього керівника надання допомоги у виконанні обов'язків.

Відповідальність продавця:Продавець непродовольчих товарів відповідає:

- За неналежне виконання або невиконання своїх посадових обов'язків, - у межах, визначених чинним трудовим законодавством України.

- За правопорушення, здійснені в процесі виконання своєї діяльності, - в межах, визначених чинним адміністративним, кримінальним і цивільним законодавством України.

- За причинені матеріальні втрати - в межах, визначених чинним трудовим і цивільним законодавством України.

Обов'язки бухгалтера:

- Виконує роботу з ведення бухгалтерського обліку майна, зобов'язань і господарських операцій (облік основних коштів, товарно-матеріальних цінностей, витра, реалізації продукції, результатів господарсько-фінансової діяльності; розрахунки з постачальниками і замовниками, за надані послуги і т.п.);

- Бере участь у розробці і здійсненні заходів, спрямованих на дотримання фінансової дисципліни і раціональне використання ресурсів;

- Здійснює прийом і контроль первинної документації по відповідним ділянкам бухгалтерського обліку і підготовляє їх до рахункової обробки;

- Відображає на рахунках бухгалтерського обліку операції, пов'язані з рухом основних коштів, товарно-матеріальних цінностей і коштів;

- Робить нарахування і перерахування податків і зборів у федеральний, регіональний і місцевий бюджети, разових внесків у державні позабюджетні соціальні фонди, платежів у банківські установи, коштів на фінансування капітальних вкладень, заробітної плати робітників та службовців, інших виплат і платежів, а також відрахування коштів на матеріальне стимулювання працівників підприємства;

- Забезпечує керівників, кредиторів, інвесторів, аудиторів і інших користувачів бухгалтерської звітності порівнянною і достовірною бухгалтерською інформацією з відповідного напрямку (ділянки) обліку;

- Підготовляє дані по відповідним ділянкам бухгалтерського обліку для складання звітності, стежить за збереженням бухгалтерських документів, оформляє їх відповідно до встановленого порядку для передачі в архів;

- Виконує роботи з формування, ведення і збереження бази даних бухгалтерської інформації, вносить зміни в довідкову і нормативну інформацію, що використовується при обробці даних;

- Виконує окремі службові доручення свого безпосереднього керівника.

Бухгалтер несе відповідальність:

- За неналежне виконання або невиконання своїх посадових обов'язків, передбачених даною посадовою інструкцією, - у межах, визначених чинним трудовим законодавством України;

- За правопорушення, здійснені в процесі виконання своєї діяльності, - в межах, визначених чинним адміністративним, кримінальним і цивільним законодавством України;

- За причинені матеріальні втрати - в межах, визначених чинним трудовим і цивільним законодавством України.

При підборі працівників також було встановлено необхідний освітній рівень.

А саме: продавець повинен мати вищу освіту економічного характеру. На даний момент продавці магазину - це робітники з освітою менеджера по збуту та товарознавця. Прибиральниця має середню спеціальну освіту

Всю управлінську роботу виконує керівник магазину, але з підпорядкуванням керівнику автосервісу. Комунікаційні зв’язки підтримуються з усіма підрозділами організації.

Організація робочого місця здійснена за всіма правилами безпеки і ефективності. Наявне торгово-технічне обладнання представлене ЕОМ, та іншими приладами. Найважливішим доповненням торгового - технологічного обладнання магазину є торговельний інвентар, який надає собою пристосування, інструменти і прилади, що застосовуються для показу і обробки товарів у процесі обслуговування покупців, а також різних допоміжних і господарських операцій. Продавці оснащені необхідним інвентарем. У робочого персоналу магазину є на робочому місці ножиці, для розкриття тари, різні видиінвентарю: стандартний дерев'яний метр для виміру проводів, пристосування для перевірки електроприладів (викрутка для визначення напруги), електроламп, папір для упаковки, різні канцелярські приналежності. Також, для підрахунку вартості покупки використовують калькулятор.

Без необхідного інвентарю продавцям було б дуже важко справлятися з роботою.

Обов’язковим в магазині є дотримання правил безпеки. На належному рівні знаходиться і охорона праці. Охорона праці - це система забезпечення безпеки життя і здоров'я працівників у процесі трудової діяльності, що включає в себе правові, соціально-економічні, організаційно-технічні, лікувально-профілактичні, реабілітаційні та інші заходи. Відповідальність за запровадження цих заходів у магазині несе директор. Також він несе відповідальність за своєчасний інструктаж працівників. Навчання безпеки праці за програмою технічного мінімуму є обов'язковим для працівників, діяльність яких безпосередньо пов'язане з експлуатацією торгово-технологічного та іншого обладнання застосовуваним магазином.

З кожним днем все більше стає постачальників. Тому магазин сам шукає партнерів з доставкою. Це економить кошти на доставку товару магазину.

Договір укладається на самому підприємстві, де обговорюють всі умови

(предмет поставки, умови поставки і розрахунок за товар, якості товару,ціна товару, відповідальність сторін, вирішення спорів, термін діїдоговору і т.д.) підписується в двосторонньому порядку. З деякими постачальниками укладається договір про те, що товар береться під реалізацію і гроші віддадуть при продажу їхнього товару з магазинною надбавкою. Постачальники привозять товар, домовившись по телефону або самі говорять, коли приїдуть наступного разу. В магазині прийом товару здійснює старший продавець (товарознавець). А керівник магазину рідко присутній при даній операції. За останні 5 років серйозні порушення з боку постачальників не було, з боку магазину також. Дуже важливу роль відіграють документи, що засвідчують якість товарів. Сторони при укладення договору, визначають перелік документів серед них сертифікат якості на товар, рахунок-фактур (паспорт на певний товар), товарно-транспортна накладна.

Документообіг в магазині показаний на рис 2.2

Бугалтер

Старший продавець (товарознавець)

Завідувач магазину

рис 2.2 Документообіг в магазині “Свалява сервіс”

При даній організаційній структурі і при такому документообігу зрозуміло, що всі рішення приймає завідувач магазину. Всі прийняті ним рішення виливаються в усній або письмовій формі. Під письмовою формою розуміють накази, розпорядження, оголошення та інше. Як правило вони є машинописні. Для написання, оформлення та перенесення на носії інформації, для складання звітів та обліку товарів, для зв’язку з постачальниками та деякими споживачами, і для полегшення роботи взагалі використовують різноманітні новітні технології і техніку, яка представлена різними ЕОМ, програмним забезпеченням, комп’ютерами, механізмами та іншими пристроями.

Висновки були зроблені в ході висвітлення питань даного розділу. Проте розглянувши ряд особливостей даного регіону і магазину можу запропонувати:

  • поставити стаціонарний телефон в магазин;

  • обновити програмне забезпечення, та поставити електронний зчитувач штрихкодів;

  • розробити графік роботи продавців;

  • звернути увагу на кваліфікацію продавців;

  • звільнити прибиральницю, так як магазин невеликий, а продавці самі в змозі прибрати робоче місце.