Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ТИТУЛКА.rtf
Скачиваний:
2
Добавлен:
27.08.2019
Размер:
413.42 Кб
Скачать

4.3 Використання основних фондів

Ефективність діяльності підприємства значною мірою характеризується показником ефективності використання основних фондів, тобто максимальної його віддачі, яка виражається збільшенням суми прибутку на 1 грн. основних фондів. Цього можна досягти за умови раціонального та економного використання всіх видів ресурсів, недопущення їх перевитрат, втрат на всіх стадіях кругообороту. В результаті основні фонди повертаються в більшій сумі, тобто з прибутком. Як показують результати аналізу облік основних фондів веде бухгалтер. Відповідно нарахування амортизації здійснюється також ним, але при затвердженні керівника магазину. Загалом використання основних фондів є досить ефективне. Джерелом покриття витрат на ремонт основних фондів здійснюється за рахунок прибутку магазину.

4.4 Управління матеріально-технічним забезпеченням та збутом на підприємстві

Матеріально-технічне забезпечення (МТЗ) - це процес постачання на склади підприємства чи відразу на робочі місця, відповідно до планів, необхідних матеріально-технічних ресурсів.

Від МТЗ залежать своєчасність, ритмічність, якість та ефективність операційної діяльності.

Основна задача МТЗ – своєчасне, безперебійне та комплектне забезпечення усіма необхідними матеріальними ресурсами.

Основні форми забезпечення ресурсами - це: закупка однією партією, регулярні закупки дрібними партіями, щоденні (щомісячні) закупки, отримання товару в міру необхідності.

Визначення потреби у матеріальних ресурсах здійснюється старшим продавцем. Його задача при цьому зводиться до контролю за правильністю визначення потреби у ресурсах.

При планування потреби використовується така інформація: кількість та види матеріальних ресурсів необхідних для забезпечення ефективного функціонування, матеріальні баланси за видами ресурсів, постачальники, площі складських приміщень, можливості щодо власного виробництва.

Покриття потреби в ресурсах здійснюється постачальниками. Договори з якими укладає керівник магазину.

Організація поставок здійснюється на основі стандартного бланку «Замовлення на поставку», у якому міститься: назва документа, порядковий номер, назву і адресу покупця, відповідальність і санкції за невиконання замовлення, дату, назву і адресу постачальника, строки поставки, кількість товарів, адресу поставки, ціна, банківські реквізити.

4.5 Організація маркетингово-комерційної діяльності

Маркетингова діяльність на підприємстві являє собою систему з 3-х елементів: організаційно-управлінського, дослідницького та контрольного. Завдання організаційно-управлінського елементу - забезпечення необхідною інформацією споживачів за рахунок локальної газети “Вісті свалявщини” та відповідних рекламних плакатів. Координування роботи з споживачами, обслуговування їх на найвищому рівні, яке досягається за рахунок компетенції продавців, що і здійснюють безпосереднє обслуговування покупців. При особливих випадках споживачі співпрацюють безпосередньо з завідувачем магазину. Розробка договорів та контрактів по збуту їх укладанням також здійснюється завідувачем магазину.

Такий підхід до обслуговування клієнтів дав змогу стабілізувати попит на продукцію даного магазину, який поступово продовжує зростати. І це незважаючи на досить напружену конкурентну ситуацію на ринку даного регіону, що склалася через малу місткість ринку.

Ще один фактор який вплинув на утворений попит – це надійні постачальники з недорогою якісною продукцією. Що дало змогу завести постійних клієнтів серед автомеханіків та подавити конкурентів.

Маркетингові функції на підприємстві виконує завідувач магазину. Основні функції маркетингу можна виділити, як:

- аналіз та прогнозування ринку збуту;

- аналіз конкуренції, попиту, цінової політики в галузі;

- оцінка конкурентоспроможності продукції;

- обґрунтування та проведення рекламних заходів.

Управління діяльністю в магазині поділяється на 3 рівні: стратегічний, тактичний та оперативний. Вид стратегії, тактики та оперативні рішення розробляються старшим продавцем і затверджуються завідувачем магазину.

За останні два роки стратегія маркетингової діяльності магазину передбачає активну рекламну діяльність. Вона була розроблена для залучення нових покупців. І вона себе оправдала.

Цінова політика магазину характеризується низькими цінами. Як сказав завідувач магазину “Свалява сервіс”: “ Чим менша націнка тим більший товарооборот і тим більше ми заробляємо ”.

Отже, виходячи з аналізу маркетингової діяльності магазину, можна сказати, що на сьогоднішній день роль маркетингової діяльності значно зросла а конкурентоспроможність продукції на внутрішньому ринку досить висока.