Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
6-10.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
15.04.2019
Размер:
52.74 Кб
Скачать

8. Юрисдикція адміністративних судів.

Стаття 17. Юрисдикція адміністративних судів щодо вирішення адміністративних справ

1. Юрисдикція адміністративних судів поширюється на правовідносини, що виникають у зв'язку з здійсненням суб'єктом владних повноважень владних управлінських функцій, а також у зв'язку з публічним формуванням суб'єкта владних повноважень шляхом виборів або референдуму.

2. Юрисдикція адміністративних судів поширюється на публічно-правові спори, зокрема:

1) спори фізичних чи юридичних осіб із суб'єктом владних повноважень щодо оскарження його рішень (нормативно-правових актів чи правових актів індивідуальної дії), дій чи бездіяльності;

2) спори з приводу прийняття громадян на публічну службу, її проходження, звільнення з публічної служби;

3) спори між суб'єктами владних повноважень з приводу реалізації їхньої компетенції у сфері управління, у тому числі делегованих повноважень;

4) спори, що виникають з приводу укладання, виконання, припинення, скасування чи визнання нечинними адміністративних договорів;

5) спори за зверненням суб'єкта владних повноважень у випадках, встановлених Конституцією та законами України;

6) спори щодо правовідносин, пов'язаних з виборчим процесом чи процесом референдуму.

3. Юрисдикція адміністративних судів не поширюється на публічно-правові справи:

1) що віднесені до юрисдикції Конституційного Суду України;

2) що належить вирішувати в порядку кримінального судочинства;

3) про накладення адміністративних стягнень;

4) щодо відносин, які відповідно до закону, статуту (положення) об'єднання громадян віднесені до його внутрішньої діяльності або виключної компетенції.

9. Поняття адміністративного суду та його склад.

Адміністративний суд – суд загальної юрисдикції , до компетенції якого цим Кодексом віднесено розгляд і вирішення адміністративних справ.

Поняття адміністративного суду можна сформулювати, як складову судової гілки влади (сис­тему організаційно та функціонально самостійних суб'єктів судової влади), яка через корпус професійних суддів, на основі норм Конституції та законів України здійснює правосуддя у справах, пов'язаних із публічно-правовими спорами.

Отже, правосуддя в адміністративних справах здійснюється різним складом адміністративного суду, який обумовлюється судовою інстанцією, яка у даний момент часу здійснює роз­гляд справи. Так, адміністративні справи розглядаються та вирішуються або 1) суддею одноособово, або ж адміністра­тивне судочинство здійснюється 2) колегією суддів.

І) Відповідно до ст. 23 КАС України, усі адміністративні справи в суді першої інстанції, крім випадків, встановлених вказаним кодексом, розглядаються і вирішуються суддею од­ноособово.

Зважаючи на наявність деяких фактичних об­ставин, публічно-правовий спір у місцевому (окружному) ад­міністративному суді обов'язково розглядається колегією суд­дів (про що свідчить імперативний характер ст. 24 вказаного кодексу).

Такими обставинами є:

  1. особливий суб'єктний склад публічно-правового спору;

  2. волевиявлення однієї із сторін адміністративної справи;

  3. складність адміністративної справи, яку належить розглянути та вирішити.

Склад суду під час розгляду і вирішення адміністративної справи в суді однієї інстанції незмінний (ст. 27 КАС України).

У разі неможливості продовження розгляду адміністратив­ної справи одним із суддів до розгляду залучається інший суддя. Якщо нового суддю залучено під час судового розгляду, судо­вий розгляд адміністративної справи починається спочатку.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]