Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
6. вибіркове спостер.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
19.09.2019
Размер:
144.9 Кб
Скачать

Тема 8.

Вибіркове спостереження

План:

  1. Теоретичні основи вибіркових спостережень.

  2. Види, методи формування вибірок

  3. Способи формування вибірок

  4. Визначення необхідного обсягу вибірки

Теоретичні основи вибіркових спостережень. Визначення необхідного обсягу вибірки

Вибіркове обстеження – несуцільне обстеження, при якому статистичному вивченню підлягають одиниці досліджуваної сукупності, відібрані випадковим чином.

Завданням вибіркового спостереження є по досліджуваній вибірковій сукупності охарактеризувати усю сукупність.

Генеральна сукупність – це сукупність, з якої відбираються елементи для обстеження.

Вибіркова сукупність - сукупність, яку безпосередньо обстежують.

Позначення, які використовуються у вибіркових обстеженнях:

N – обсяг генеральної сукупності;

n – обсяг вибіркової сукупності;

- середня для генеральної сукупності;

- середня для вибіркової сукупності.

Статистичні характеристики вибіркової сукупності розглядаються як оцінки відповідних характеристик генеральної сукупності. Оскільки вибіркова сукупність не точно відтворює структуру генеральної, то вибіркові оцінки також не збігаються з характеристиками генеральної сукупності. Розбіжності між ними називають похибками репрезентативності. За причинами виникнення ці похибки поділяються на систематичні (тенденційні) та випадкові.

Систематичні похибки виникають за умови, що під час формування вибіркової сукупності порушується принцип випадковості відбору (упереджений відбір елементів, недосконала основа вибірки тощо). Для всіх елементів сукупності вони мають односторонній напрям і тому їх ще називають похибками зміщення.

Випадкові похибки – це наслідок випадковості відбору елементів сукупності для обстеження.

При організації вибіркового обстеження важливо запобігти виникненню систематичних похибок. Що стосується випадкових похибок, то уникнути їх неможливо, проте на основі теорії вибіркового методу можна визначити їх розмір і по можливості регулювати.

Переваги вибіркових обстежень:

    • обстеження за однією і тією самою програмою будь-якої частини сукупності потребує менше коштів і часу, ніж обстеження сукупності в цілому;

    • дешевше обходиться і статистична обробка інформації вибіркового обстеження;

    • вибірка застосовується у випадках, коли суцільне обстеження взагалі неможливе: обстежувана сукупність дуже велика, практично безмежна (сукупність ділянок морського дна, або сукупність колосків пшениці на полі); обстеження пов’язане із знищенням або псуванням одиниць, які досліджуються (контроль якості хлібобулочних виробів, консервів і т.д.);

    • при вивченні великих сукупностей вибіркове обстеження може дати більш точні результати, ніж суцільне, за рахунок зменшення числа похибок реєстрації.

Види, методи та способи формування вибірок

Види відбору:

  1. індивідуальний – коли у вибіркову сукупність відбираються окремі одиниці вибіркової сукупності;

  2. груповий – відбираються групи одиниць;

  3. комбінований - об’єднання групового та індивідуального відборів.

Метод відбору – визначена можливість продовження участі одиниці, що вже була відібрана, у подальшій процедурі відбору.

Методи відбору:

  1. повторний відбір – одиниця, що потрапила у вибірку після реєстрації досліджуваних ознак повертається назад у генеральну сукупність для участі у подальшій процедурі відбору;

  2. безповторний відбір – одиниця, що потрапила до вибірки не повертається до генеральної сукупності; подальший відбір відбувається без неї.

При достатньо великому обсязі вибіркової сукупності n ймовірність того, що похибка вибірки D не перевищує свого граничного значення D=tm за теоремою Ляпунова дорівнює інтегралу Лапласа:

де m - середньоквадратична, або стандартна похибка вибірки; t –довірче число для заданого значення ймовірності Р, яке визначається за табличними значеннями функції F(t).

Згідно таблиці значень функції F(t)

при

t = 1 Р (D £ m ) = 0,683,

при

t = 2 Р (D £ 2m ) = 0,954,

при

t = 3 Р (D £ 3m ) = 0,9973,

при

t = 4 Р (D £ 4m ) = 0,99993.

Наведені дані вказують на те, що практично неймовірно отримати похибку вибірки більшу, ніж 3m.

При малих вибірках (n£30) квантиль t визначають за розподілом імовірностей Стьюдента (псевдонім англійського математика В. Госета). малі вибірки не знаходять широкого застосування в економіці, тільки в деяких випадках вони використовуються в технічному нормуванні, контролі якості продукції, вибіркових фотографіях робочого дня тощо.

Стандартна похибка вибірки m є середнім квадратичним відхиленням вибіркових точкових оцінок: вибіркової середньої або вибіркової частки від значень відповідних параметрів генеральної сукупності.

- при повторному відборі

- при безповторному відборі

де - вибіркова дисперсія;

n та N – відповідно обсяг вибіркової та генеральної сукупностей.

При практичному використанні наведених формул слід врахувати, що:

  1. дисперсія частки є добутком часток ;

  2. у великих за обсягом вибіркових сукупностях (³ 30) поправка не вносить істотних змін у розрахунки, а тому враховується лише у малих вибірках (тобто );

  3. коригуючий множник для безповторної вибірки при малих величинах n/N наближається до 1, а тому при 1...5%-ій вибірці (n/N = 0,01...0,05) розрахунок m ведеться за формулою для повторної вибірки.

Гранична похибка вибірки (D=tm) - це максимально можлива похибка для прийнятої ймовірності Р. Довірче число t вказує, як співвідносяться гранична та стандартна похибки. Отже, розмір граничної похибки середньої величини і частки обчислюється за такими формулами для відбору:

  • повторного

, (10.4)

  • безповторного

. (10.5)

Як видно з формул, розмір граничної похибки залежить від варіації ознаки в генеральній сукупності D (дисперсії), яку приймають рівною вибірковій 2, обсягу вибірки n та її частки у генеральній сукупності n/N, а також прийнятого рівня ймовірності, якому відповідає квантиль t.

Виходячи з того, що гранична похибка вибірки для ймовірності Р є максимальним відхиленням розміру значень вибіркової оцінки від характеристики генеральної сукупності, можливі межі значень останньої визначають так:

- для середньої величини;

- для частки,

де і – значення середньої величини ознаки відповідно генеральної і вибіркової сукупностей;

р і w - частки елементів відповідно генеральної і вибіркової сукупностей, які мають певні значення ознаки.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]