Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
подготовка к гидрогеологии экзамен...рекомендац....doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
14.04.2019
Размер:
537.09 Кб
Скачать

Практична робота № 6

Тема: “Побудова та аналіз гідрогеологічних розрізів

1) Гідрогеологічні розрізи

Гідрогеологічні розрізи являють собою характеристику в графічній формі геолого-гідрогеологічних умов території, що вивчається, по вертикалі. Розрізи доповнюють карти, їх зміст і особливості залягання водоносних горизонтів. Вони призначені для оцінки гідрогеологічних умов на глибинах, розкритих розвідувальними гірничими виробками. На них зображається просторове положення і співвідношення у вертикальній площині, приналежність підземних вод до різних гірських порід. Їх зв'язок з поверхневими водами, положення п'єзометричних рівнів і тисків тощо.

Масштаби гідрогеологічних розрізів приймаються залежно від стадії досліджень та призначення.

Вибір напряму розрізу, його зміст і способи побудови залежать від поставлених задач і ступеня вивченості району досліджень.

Гідрогеологічні розрізи будують за даними зйомки, буріння, дослідно-фільтраційних робіт, гідрохімічних досліджень, режимних спостережень і лабораторних робіт.

2) Особливості напряму вибору розрізу, масштабу

Напрям розрізів зазвичай повинен співпадати з лініями найбільшої мінливості властивостей гірських порід і підземних вод, розташовується “вхрест простягання” основних геологічних структур.

Горизонтальний масштаб зазвичай приймається рівним масштабу карти, до якої додасться розріз. Вертикальний масштаб повинен забезпечувати чітке зображення умов залягання і взаємозв'язку водоносних комплексів.

3) Аналіз гідрогеологічних розрізів

Гідрогеологічні розрізи аналізуються в такій послідовності:

1. Встановлюють водоносні горизонти і склад порід, що містять підземні води на підставі фільтраційних властивостей порід і даних табл. 6.1, а також визначають положення вільної поверхні ґрунтових вод і п’єзометричного рівня артезіанських вод.

2. Розраховують істинну потужність безнапірного пласта і розкриту розвідувальними гірськими виробками потужність напірного водоносного пласта по ліні розрізу.

3. Визначають глибину знаходження п’єзометричного рівня вод в гірських виробках.

4.Розраховують гідравлічний ухил (напірний градієнт) підземних ґрунтових і артезіанських вод.

Визначити параметри водоносних пластів для ділянок (між свердловинами 4–5 - для варіантів 1-10; між свердловинами 5–12 • для варіантів 11-20; між свердловинами 12 - 11 - для варіантів 21-30):

– ухил п’єзометричного рівня артезіанських вод і потоку ґрунтових вод;

– потужність водоносних пластів - істинну або розкриту гірничими виробками.

5. Встановлюють характер взаємозв’язку між водоносними горизонтами.

6. Визначають ділянки можливого самовиливу артезіанських вод на поверхню землі. Для цього встановлюються зони, де поверхня землі розташовується нижче за п'єзометричного рівня напірних вод