Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
українська мова.docx
Скачиваний:
5
Добавлен:
14.04.2019
Размер:
259.33 Кб
Скачать

Присвійні займенники в документах

 

1. Присвійні прикметники в родовому і давальному відмінках мають форми: мого, твого, свого, моєму, твоєму, своєму. Форми мойого, твойого, мойому, твойому  властиві розмовному стилю.

2. Присвійні займенники в місцевому відмінку мають тільки нормативні форми: на моїм – на моєму, на твоїм – на твоєму, на їхнім – на їхньому, на вашім – на вашому.

3. Для уникнення зайвого паралелізму, у діловому мовленні вживається присвійний займенник їхній, а не (їх)(він – вони): їх обладнання – їхнє обладнання, надійшли їх пропозиції – надійшли їхні пропозиції.

4. Не слід зловживати займенником свій, бо він, як правило, дублює вже наявне в тексті слово: Петренко І. П. Не справився зі своїми обов'язками диспетчера. Він своїми руками відремонтуав свою машину – він власноруч відремонтував особисту машину.

5. Уникати двозначності при використанні присвійного займенника свій: Директор попросив присутніх прокоментувати свої пропозиції - Директор запропонував присутнім прокоментувати їхні пропозиції.

Вживання означальних, вказівних, питальних, неозначених займенників у ділових паперах

1. У давальному і місцевому відмінках однини слід використовувати нормативні форми займенників: у чиїм – у чийому, був відсутній якийсь час – був відсутній деякий час, сі продукти – ці продукти, цеї домовленості – цієї домовленості, казна-який звіт – неводомо який звіт, котрогось із присутніх – декого із присутніх.

2. Правильно використовувати близькі, але не тотожні за значенням займенники: кожний, всякий, будь-який: Думаю, зможу відповісти на будь-яке (кожне, всяке) запитання. Але: Кожний відповідає за відведену ділянку роботи. Нас влаштовує будб-який квиток.

3. На означення особи перевага надається вживанню займенника який (-а, -і), а на означення предметів, дій, явищ – що: інженера-конструктора, який проживає..., економіста, який працює..., Зарубу Олега Гнатовича, який мешкає...контракт, що був підписаний.

4. Слід дотримуватися варіювання у використанні питальних займенників: Звичайно ухвали складаються із вступної частини, в якій зазначається стан питання, що розглядається, і розпорядчої, яка містить перелік заходів із зазначенням термінів виконання...

5. Двозначність виникає, якщо вказівний займенник це відноситься до двох явищ: Директор звільнив Бойка з обійманої посади і призначив на його місце Остапенка. Це (?) рішення не схвалюють у колективі.

Отже, використання чи невикористання займенників змінює тональність ділових текстів, може посилювати або пом'якшувати категоричність наказу, вимоги, прохання, поради тощо.

25.

1. Українські та інші слов’янські прізвища, що мають закінчення іменників І відміни, відмінюються як відповідні іменники І відміни, а прізвища з закінченнями іменників II відміни відмінюються за зразками відмінювання відповідних іменників ІІ відміни:

Майборода — Майбороди, Майбороді, Майбороду й т. д.; Гмиря — Гмирі, Гмирі, Гмирю, Гмирею й т. д.; Гнатюк — Гнатюка, Гнатюкові (Гнатюку) й т. д.; Заєць — Зайця, Зайцеві (Зайцю) й т. д.; Іваньо — Іваня, Іваньові (Іваню) й т. д.; Кривоніс — Кривоноса, Кривоносові (Кривоносу) й т. д.; Лебідь — Лебедя, Лебедеві (Лебедю) й т. д.; Панібудьласка — Панібудьласки, Панібудьласці й т. д.; Симоненко — Симоненка, Симоненкові (Симоненку) й т. д.  Але: Швець — Швеця, Швецеві (Швецю) й т. д.

2. Прізвища прикметникового типу на -ий, -ій відмінюються як відповідні прикметники чол. та жін. роду (твердої чи м’якої групи):

Авдієвський — Авдієвського, Авдієвському й т. д.; Кобилянська — Кобилянської, Кобилянській й т. д.

3. Чоловічі прізвища прикметникового типу на -ов, -ев (-єв), -ів (-їв), -ин, -ін (-їн) відмінюємо за такими зразками:

Н.

Павлов

Ковалів

Прокопів

Р.

Павлов-а

Ковалев-а (-лів-а)

Прокопов-а (-пів-а)

Д.

Павлов-у

Ковалев-у (-лів-у)

Прокопов-у (-пів-у)

Зн.

Павлов-а

Ковалев-а (-лів-а)

Прокопов-а (-пів-а)

Ор.

Павлов-им

Ковалев-им (-лів-им)

Прокопов-им (-пів-им)

М.

…Павлов-і, -у

...Ковалев-і, -у (-лів-і, -у)

...Прокопов-і, -у (-пів-і, -у)

Кл.

Павлов-е й Павлов

Ковалев (-лів-е) й Ковалів

Прокопов-е (-пів-е) й Прокопів

Однина

Н.

Павлов-и

Ковалев-и (-лів)

Прокопов-и (-пів)

Р.

Павлов-их

Ковалев-их (-лів-их)

Прокопов-их (-пів-их)

Д.

Павлов-им

Ковалев-им (-лів-им)

Прокопов-им (-пів-им)

Зн.

Павлов-их

Ковалев-их (-лів-их)

Прокопов-их (-пів-их)

Ор.

Павлов-ими

Ковалев-ими (-лів-ими)

Прокопов-ими (-пів-ими)

М.

... Павлов-их

... Ковалев-их (-лів-их)

... Прокопов-их (-пів-их)

Кл.

Павлов-и

Ковалев-и (-лів)

Прокопов-и (-пів)

Множина

Н.

Гаршин

Романишин

Р.

Гаршин-а

Романишин-а

Д.

Гаршин -ові (-у)

Романишин -ові (-у)

Зн.

Гаршин-а

Романишин-а

Ор.

Гаршин-им

Романишин-им

М.

...Гаршин-і, -у

...Романишин-і, -у

Кл.

Гаршин-е й Гаршин

Романишин-е й Романишин

Однина

Н.

Гаршин-и

Романишин

Р.

Гаршин-их

Романишин-их

Д.

Гаршин-им

Романишин-им

Зн.

Гаршин-их

Романишин-их

Ор.

Гаршин-ими

Романишин-ими

М.

...Гаршин-их

...Романишин-их

Кл.

Гаршин-и

Романишин

Множина

Примітка. При відмінюванні чеських і польських прізвищ суфіксальний  зберігається: Гашек — Гашека, Гашекові..., Локетек – Локетека, Локетекові...

4. Жіночі прізвища на приголосний та о не відмінюються: Марії Сеник, Надії Балій, з Ніною Байко. Аналогічні чоловічі прізвища відмінюються як відповідні іменники: Василя Сеника, Михайлові Балієві, з Андрієм Байком.

Примітка. Про відмінювання неслов’янських прізвищ див. § 100.