Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
finasi-wpori ukr.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
14.04.2019
Размер:
574.98 Кб
Скачать

26. Державний бюджет України: сутність, особливості бюджетних відносин.

Розвиток будь-якої держави обумовлює необхідність централізації певної частини фінансових ресурсів суспільства у безпосередньому розпорядженні держави. Основною економічною формою утворення загальнодержавного централізованого фонду грошових коштів є бюджет країни.

Бюджет є вирішальною та провідною ланкою фінансової системи, через яку проводиться перерозподіл більшої частини національного доходу. Він об'єктивно необхідний для забезпечення існування держави, розвитку економіки і культури, соціального захисту населення. За допомогою бюджету держава акумулює грошові кошти для фінансування пріоритетних напрямів виробництва і соціального розвитку; бюджет - одне з основних засобів макроекономічної стабілізації та економічного зростання.

Складений у формі балансу доходів та видатків державний бюджет виступає дієвим засобом загальнодержавного фінансового контролю, формуючи, з одного боку, фінансову базу країни, а з іншого -задовольняючи загальнодержавні потреби. У доходах бюджету відображається податкова політика держави, а у видатках - пріоритетні напрями вкладення коштів.

Будучи основною категорією державних фінансів, державний бюджет характеризує частину виробничих відносин, яка пов'язана з утворенням, розподілом та використанням цільових централізованих фондів грошових коштів для задоволення державних та суспільних потреб.

Державний бюджет розглядають у таких аспектах:

1) як економічна категорія ;

2) як централізований фонд грошових коштів

3) як провідна ланка фінансової системи ,

4) як основний фінансовий план держави.

1.Як економічна категорія державний бюджет виражає грошові відносини, які пов'язані зі створенням і використанням централізованого фонду грошових ресурсів країни з метою задоволення загальнодержавних потреб.

2. За матеріальним змістом бюджет являє собою Централізований фонд грошових коштів, призначених для задоволення суспільних потреб. Державний бюджет - найбільший централізований фонд держави.

3. Бюджету належить провідне місце серед ланок фінансової системи тому, що через бюджет здійснюється розподіл та перерозподіл ВВП.

4.Державний бюджет України - основний фінансовий план, який розробляється і затверджується на один рік.

У державному бюджеті наведені всі атрибути фінансового плану: доходи за конкретними джерелами надходжень; витрати за конкретними напрямами та заходами; порівняння грошових витрат і доходів на основі балансових розрахунків.

Центральне місце Державного бюджету в системі фінансових планів визначається рядом чинників:

- у державному бюджеті концентруються основні державні доходи;

- за рахунок державного бюджету фінансуються основні державні видатки;

- державний бюджет є джерелом фінансування зовнішньоекономічної діяльності країни;

-державний бюджет - це інструмент фінансового контролю за формуванням і використанням грошових фондів у народному господарстві.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]