Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
питання право.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
13.04.2019
Размер:
72.19 Кб
Скачать
  1. Суб'єкти адміністративно-правових відно­син.

Суб’єктом адміністративно-правових відносин можуть бути як фізичні особи

(громадяни України, іноземці, особи без громадянства), та юридичні особи

(органи державного управління, органи місцевого самоврядування,

підприємства, установи, організації незалежно від форми власності,

суспільні організації, політичні партії, релігійні організації).

В адміністративному праві під суб'єктом розуміють носія (власника) прав

і свобод у сфері державного управління, що передбачені

адміністративно-правовими нормами, що здатен надані права реалізувати, а

покладені обов'язки виконувати.

  1. Адміністративна правоздатність та дієздатність суб'єктів.

Правоздатність - здатність особи бути носієм прав і обов'язків. Правоздатність фізичних осіб виникає в момент народження і припиняється зі смертю.

Дієздатність - здатність оосби своїми діями здійснювати права й обов'язки. По характері охоронюваних і забезпечуваних правом інтересів суб'єкти поділяються на фізичних і юридичних осіб. Частковою дієздатністю володіють неповнолітні громадяни, що не досягли 14 лет (малолітні громадяни) і неповнолітні у віці від 14 до 18 років. Повний обсяг дієздатності настає з моменту повноліття - 18 років, але адміністративної відповідальності підлягають особи, що досягли на момент здійснення правопорушення 16 літнього віку. Державою передбачається обмеження дієздатності і визнання громадянина недієздатним.

111. Об'єкти адміністративно-правових відносин.

Об'єкт — це те, заради чого виникають правовідносини. Об'єктом адміністративно-правових відносин є поведінка учасників управлінських відносин (дії, утримання від дій). Дії учасників управлінських відносин можуть здійснюватися заради різноманітних правових інтересів. Це можуть бути речі, матеріальні цінності, продукти духовної творчості, особисті нематеріальні блага, а саме: здоров'я, гідність людини, моральність тощо.

  1. Зміст адміністративних правовідносин.

Під змістом правовідносини взагалі, адміністративно-процесуальних зокрема, розуміються правомочності та юридичні обов'язки учасників даного правовідношення.

Адміністративно-правові відносини — це результат впливу адміністративно-правових норм на поведінку суб'єктів сфери державного управління, внаслідок якого між ними виникають сталі правові зв'язки державно-владного характеру.

  1. Підвідомчість господарських спорів і компетенція господарських судів щодо їх вирішення.

Підвідомчість – усталена законом сукупність повноважень господарських

судів з розгляду та вирішенню справ, віднесених до їх компетенції

Господарським судам підвідомчі:

1) справи у спорах, що виникають при укладанні, зміні, розірванні і виконанні господарських договорів, у тому числі щодо приватизації майна, та з інших підстав, крім:

спорів про приватизацію державного житлового фонду;

спорів, що виникають при погодженні стандартів та технічних умов; спорів про встановлення цін на продукцію (товари), а також тарифів на послуги (виконання робіт), якщо ці ціни і тарифи відповідно до законодавства не можуть бути встановлені за угодою сторін; спорів, що виникають із публічно-правових відносин та віднесені до компетенції Конституційного Суду України та адміністративних судів;

інших спорів, вирішення яких відповідно до законів України та міжнародних договорів України віднесено до відання інших органів;

2) справи про банкрутство;

3) справи за заявами органів Антимонопольного комітету України, Рахункової палати з питань, віднесених законодавчими актами до їх компетенції;

4) справи, що виникають з корпоративних відносин у спорах між господарським товариством та його учасником (засновником, акціонером), у тому числі учасником, який вибув, а також між учасниками (засновниками, акціонерами) господарських товариств, що пов'язані із створенням, діяльністю, управлінням та припиненням діяльності цього товариства, крім трудових спорів;

5) справи у спорах щодо обліку прав на цінні папери;

6) справи у спорах, що виникають із земельних відносин, в яких беруть участь суб'єкти господарської діяльності, за винятком тих, що віднесено до компетенції адміністративних судів.