Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
реферат по Цивільному захисту.docx
Скачиваний:
155
Добавлен:
17.01.2019
Размер:
43.22 Кб
Скачать
  1. Висновки

Таким чином, проаналізувавши причини виникнення та наслідки стихійних лих, можна зробити певні висновки.

В останні роки кількість стихійних лих в Україні та в світі в цілому значно збільшилася. Найчастіше в Україні виникають такі природні катастрофи як землетруси, повені, посухи (на Півдні України), лісові пожежі в літню пору року, снігові замети, зсуви поверхні.

Є серйозні підстави вважати, що масштабність впливу лиха й катастроф на соціальні, економічні, політичні та інших процесів сучасного нашого суспільства та їх драматизм вже перевищили такий рівень, який дозволяв ставитися до них як до локальних збоїв у розміреному функціонуванні державних та громадських структур. 

Отже, перед людиною та громадськістю в XXI в. вимальовується нова мета - глобальна безпека. Досягти цього можна, в першу чергу, за допомогою зміни світогляду людини, а також покращення системи профілактичних заходів у боротьбі зі стихійними лихами, а саме: вдосконалення рятувальних служб та рятувальної техніки, проведення попереджувальних заходів та пропагандистської роботи з громадянами щодо правил поведінки та дій під час стихійних лих. Це допоможе в майбутньому зменшити кількість загиблих та постраждалих від природних катастроф, а також зменшить матеріальні збитки, що були завдані стихійним лихом.

Природні лиха з часом нікуди не зникнуть. Будуть виникати землетруси в геологічно активних районах, будуть виникати повені, а штормові припливи стануть, раз у раз затопляти морські узбережжя, не обійдеться і пожеж. Людина безсила запобігти природним процесам, але тільки в наших силах зменшити кількість жертв і матеріальних втрат.

  1. Список використаних джерел

  1. Стеблюк М.І. Цивільна оборона: Підручник. – Знання, 2006. – 487 с.

  1. Депутат О. П., Коваленко І. В., Мужик І. С. Цивільна оборона: Навч.посібник /За ред.В.С.Франчука.-2-ге вид. — Львів: Афіша, 2001. — 336 с.

  1. Безпека життєдіяльності в екстремальних умовах

Режим доступу:

http://refbaza.com.ua/ref-133-5.html

  1. Природні небезпеки та людина

Режим доступу:

http://pidruchniki.com/19940412/bzhd/prirodni_nebezpeki_lyudina

  1. Причини і наслідки стихійних лих

Режим доступу:

http://ukrainreferat.com/page,7,70515-Prichiny-i-posledstviya-stihiiynyh-bedstviiy.html