Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Экзамен м-р.docx
Скачиваний:
13
Добавлен:
25.12.2018
Размер:
667.39 Кб
Скачать

25.Виготовлення бетонів.Основні етапи.Марки бетонів

Бетон - це будівельний матеріал, який найбільш застосовуваний у будівництві. Призначений для будівництва монолітно-каркасних промислових і цивільних будинків, гідротехнічних, транспортних і інших споруджень, виготовлення залізобетонних конструкцій

Для виготовлення бетону використовуються різні будівельні суміші, які складаються з компонентів, які володіють зв’язуючими властивостями, — це в більшості випадків, цемент, і вода. Для виготовлення бетону використовуються різного роду заповнювачі. Так, найчастіше використовується пісок, а також крупніші заповнювачі. До таких заповнювачів відносяться гравій, щебінь, і ряд інших матеріалів.

У будівництві застосовують наступні марки бетону по міцності: М50, М75, М100, М150, М200, М250, М350, М400, М450, М550, М600, М700, М800.

32.Матеріали на основі вапна і магнезіальних в,яжучих

Матеріали на основі магнезіальних в'яжучих отримують із суміші в'яжучих з органічними заповнювачами (стружкою, тирсою) у співвідношенні 1: 3 і більше. Затвердіння відбувається в спеціальних камерах під дією температури. Основні з цих матеріалів ксилоліт і фіброліт. Ксилоліт застосовують для влаштування підлог, а фіброліт - як теплоізоляція.

Матеріали на основі вапна

На основі вапна виготовляють силікатну цеглину, а також безцементний силікатний бетон, силікальцит і силікатну черепицю.

Силікатну Цеглину виготовляють з суміші 5 — 8% вапна, 92 — 95% кварцового піску і води. Після пресування суміш запарюється під тиском. Реакція між вапном і піском протікає при температурі 175°С і тиску 0,8 МПа (8 кгс/см2) протягом 8 — 10 год. Окрім високих температур і тиску необхідна підвищена вогкість. Це досягається тиском водяної пари в автоклаві. Міцність силікатної цеглини підвищується і після вивантаження його з автоклава, оскільки хімічна реакція вапна з кремнеземом ще якийсь час продовжується. Крім того, відбувається карбонізація вільного вапна.

По механічній міцності і термостійкості силікатна цеглина поступається глиняній. При нагріванні до 700°С на цеглині з'являються поверхневі тріщини, а міцність знижується на 40 — 50% і при охолоджуванні не відновлюється. Враховуючи особливості поведінки силікатної цеглини при нагріванні, забороняється його застосування для кладки печей і димарів.

Безцементний силікатний бетон і силікальцит Виготовляють з піску і вапна. Формувальну суміш готують з негашеного вапна і піску з додаванням двуводного гіпсу і води. Гасіння вапна відбувається у відформованих виробах перед запаркою їх в автоклаві. На 1 м3 щільного силікатного бетону марки 300 витрачається 160 — 180 кг негашеного вапна, що свідчить про високу економічну ефективність матеріалу. Дані випробувань показують, що при дії на конструкції з вібрувального силікатобетона температури 700 — 1000°С руйнування не наступає. Їх вогнестійкість приблизно в 1,2 рази вище вогнестійкості аналогічних залізобетонних конструкцій.

26.Види бетонів

Тяжкий бетон вважається типовим видом бетону, використовується виключно для будівельний робіт, залізобетонних захисних споруд.. Важкий бетон відмінно чинить опір поверхневому зношуванню, по цій причина ці класи бетону використовують в аеродромному зведенні бетонних трас і підлог індустріальних споруд. Окрім цього, важкий бетон має чудовий захист від радіоактивних випромінювань. Важкий бетон(укр., важкий бетон; англ., common concrete) - бетон з середньою щільністю 2200-2500 кг/м3, виготовлений із застосуванням заповнювачів з щільних і міцних гірських порід або відходів виробництва. Застосовується для виготовлення залізобетонних конструкцій(фундаментів, колон, балок, перекриттів, мостових конструкцій).

Гідротехнічний бетон(укр., гідротехнічний бетон; англ., hydrotechnical concrete) - бетон, що має здатність піддаватися тривалій експлуатації в умовах постійного або періодичного обмивання водою зі збереженням довговічності в цих кліматичних умовах. Застосовується для виготовлення гребель, шлюзів, облицювання каналів, водопровідно-каналізаційних споруд.

Кислотостійкий бетон(укр., кислотостійкий бетон; англ., acid - resisting concrete) - бетон, приготований із застосуванням кислотостійких терпких і заповнювачів, призначений для використання в кислих агресивних середовищах.

Жаростійкий бетон(укр., жаростійкий бетон; англ., heat resistant concrete) - бетон, що витримує дію температур вище 200 З впродовж заданого часу і що зберігає при цьому свої физико-механические властивості в межах, передбачених нормативними документами. Жаростійкий бетон, вживаний з метою зменшення потреби у вогнетривких виробах, що вимагають значної витрати енергії на виготовлення при зведенні теплових агрегатів, а саме: футерування промислових печей, газоходів, і пічних вагонеток, фундаментів печей і труб, перекриттів АЗС і так далі

Дорожній бетон(укр., дорожній бетон, англ., pavement concrete) - бетон, який окрім вимог до міцності при стискуванні, повинен задовольняти підвищені вимоги до міцності при розтягуванні і вигині, стиранні, заморожуванні і відтаванні.