Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Экзамен м-р.docx
Скачиваний:
13
Добавлен:
25.12.2018
Размер:
667.39 Кб
Скачать

31. Гіпсові і гіпсобетонні матеріали та вироби

ГІПСОВІ ТА ГІПСОБЕТОННІ ВИРОБИ

- будівельні вироби з гіпсового тіста (суміші гіпсу і води) та гіпсобетону. До виробів такого типу належать: гіпсобетонні перегородкові панелі і плити, панелі для основи підлоги, для перекриттів, камені для зовн. стін, вентиляційні блоки, сан.-тех. кабіни, гіпсові обшивальні листи (суха штукатурка), теплоізоляційні плити, архіт. деталі тощо. Такі вироби бувають армовані і неармовані; суцільні, порожнисті та ніздрюваті. Формують Г. та г. в. литтям, вібруванням, пресуванням та прокаткою. Міцність на стиск гіпсобетонних виробів до 7,5 МПа, або 75 кгс/см2 (з використанням високоміцного гіпсу та гіпсоцемен-топуцоланового в'яжучого - до 12,5 МПа, або 125 кгс/см2, і більше), гіпсових виробів - до 15,0 МПа (150 кгс/см2). Г. та г. в. легкі, вогнестійкі, характеризуються високими звукоізоляційними властивостями, але не водо- і вологостійкі

У гіпсових виробів невисока щільність(1100...1400 кг/м3); вони не згорають, добре ізолюють від шуму, піддаються механічній обробці і легко пробиваються цвяхами. Виготовляти гіпсові вироби нескладно, оскільки гіпс твердне швидко.

Гипсобетонные панелі для перегородок застосовують в усіх типах житлових, громадських і промислових будівель. Панелі розміром на кімнату(заввишки до 4 м, завдовжки до 6,6 м) можуть бути як суцільні, так і з отворами для дверей і фрамуг. Товщина панелей 60, 80 і 100 мм.

Гіпсокартонні листи - листовий обробний матеріал, що є тонким шаром(6...20 мм) затверділого гіпсового терпкого, фанерованого з усіх боків(окрім торцевих) картоном. Гіпсокартонні листи випускають завдовжки 2,5...4,8 м, шириною 0,6...1,2 м, завтовшки 8...25 мм, щільністю 850... 950 кг/м3.

29.Збірний і монолітний залізобетон

Залізобето́н — це композиційний будівельний матеріал, що представляє собою залиту бетоном сталеву арматуру

Залізобетонні конструкції за способом виготовлення поділяють на монолітні та збірні.

Монолітні конструкції зводять безпосередньо на будівельному майданчику. Монолітній залізобетон використовують, коли треба підвищити архітектурну виразність будівель і споруд, при нестандартності та малій повторюваності елементів і при особливо великих навантаженнях. Досвід монолітного домобудування виявив техніко – економічні переваги цього методу будівництва порівняно з цегельним, великоблоковим і навіть і навіть великопанельним. Проте при виготовленні монолітного залізобетону затрачується велика кількість ручної праці, збільшуються строки будівництва, ускладнюється бетонування в зимовий час.

Збірні залізобетонні вироби та конструкції виготовляють на механізованих та автоматизованих підприємствах. Перевага збірного залізобетону порівняно з монолітним – в істотному підвищенні продуктивності праці та поліпшені якості будівництва за рахунок випуску на спеціалізованих підприємствах великорозмірних елементів підвищеної заводської готовності, в скороченні строків будівництва. Крім того, скорочуються витрати лісоматеріалів, спрощується виконання робіт у зимовий час.

Проте збірні залізобетонні вироби мають значну масу та розміри, що потребує потужного спеціалізованого підіймально-транспортного обладнання.