Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Роздiл 3.doc
Скачиваний:
76
Добавлен:
25.12.2018
Размер:
2.16 Mб
Скачать

3.4.2. Вагові функції.

Означення 3.10. Нехай , де – множина дійсних чисел, є відображенням, заданим на множині . Це означає, що кожному елементу відповідає деяке дійсне число , яке називається вагою. Відображення при цьому має назву вагової функції.

Іноді поняття ваги збігається з буквальним значенням цього слова (наприклад, вага тіла), а іноді ні (це може бути будь-яка числова характеристика об'єкта, наприклад опір резистора, об'єм тіла, площа геометричної фігури).

Теорема 3.4. Якщо відображення взаємно однозначне (ін'єктивне), то на множині можна встановити абсолютно строгий порядок.

Приймемо без доведення. Проілюструємо на рис.3.39.

Рис.3.39

Приклад 3.35. Прикладом абсолютно впорядкованої множини з відношенням строгого порядку, заданим ваговою функцією, може бути множина елементів періодичної системи Менделєєва.

3.4.3. Квазіпорядок.

Якщо відображення не взаємно однозначне (не ін'єктивне), то для двох різних елементів може виконуватись рівність . Тому абсолютно строгий порядок задати на множині не можна. Водночас якщо об'єднати в окремі класи , елементи, вага яких однакова, то матимемо розбиття множини на класи еквівалентності.

Тепер можна говорити про впорядкування сукупності класів еквівалентності за їхніми представниками , де . Оскільки система представників не містить однакових елементів, у цій системі можна задати абсолютно строгий порядок: .

Таке впорядкування ототожнює елементи множини , які належать одному й тому самому класу еквівалентності, і задає на цій множині квазіпорядок (майже порядок). Також кажуть, що строгий порядок на множині класів еквівалентності множини індукує квазіпорядок на цій множині.

Якщо на множині введений квазіпорядок, то класи еквівалентності множини , на яких вагова функція набуває фіксованих значень, називаються областями рівня.

Приклад 3.36. Для порівняння комплексних чисел не підходять звичні відношення порядку (). Однак можна ввести квазіпорядок за правилом , якщо .

При цьому різні комплексні числа з однаковими дійсними частинами об'єднуються в класи еквівалентності, множина яких може бути впорядкована за їхніми представниками.

3.4.4. Структура впорядкованих множин.

Нехай – відношення порядку на множині , а (під розуміють або , або ).

Означення 3.11. Мажорантою (верхньою межею, верхньою гранню) підмножини називають такий елемент , що для будь-якого елемента справджується відношення .

Означення 3.12. Мінорантою (нижньою межею, нижньою гранню) підмножини називають такий елемент , що для будь-якого елемента справджується відношення .

Означення 3.13. Окремо розглянемо випадок, коли й . Тоді мажорантою множини називається такий елемент , що для будь-якого елемента справджується відношення , а мінорантою множини – такий елемент , що для будь-якого елемента справджується відношення .

Означення 3.14. Якщо мажоранта , то називають максимальним елементом (позначають ).

Означення 3.15. Якщо міноранта , то називають мінімальним елементом (позначають ).

Твердження 3.3. Якщо максимальний елемент існує, то він єдиний.

Доведемо твердження від супротивного: нехай існує два максимальних елементи й . Однак тоді суперечить тому, що – максимальний елемент, а – тому, що – максимальний елемент. Одержані суперечності доводять твердження.

Аналогічно доводиться єдиність мінімального елемента підмножини , якщо він існує.

Підмножина може мати кілька мажорант і мінорант. Якщо множина мажорант підмножини має мінімальний елемент , то він називається точною верхньою межею підмножини та позначається (скорочено від supremum). Якщо множина мінорант підмножини має максимальний елемент , то він називається точною нижньою межею підмножини і позначається (скорочено від infimum).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]