Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
examen_we_design.docx
Скачиваний:
7
Добавлен:
24.12.2018
Размер:
52.06 Кб
Скачать

9.Технологія реєстрації доменних імен.

Домен - це область (гілка) ієрархічного простору доменних імен всесвітньої мережі, яка позначається унікальним доменним іменем.

У свою чергу доменне ім'я - це символьне ім'я домену, яке повинно бути унікальним у межах одного домену.

Повне ім'я домену складається з усіх доменів, у які він входить, розділений точками. Доменне ім'я служить для адресації вузлів всесвітньої мережі й розташованих на них мережевих ресурсів, наприклад, сайти, сервери електронної пошти та інше, у зрозумій для нас формі, тобто у вигляді латинських букв та арабських чисел. Як альтернатива може бути, адресація вузла по IP-адресі, але така подача назви є тяжкою для запам'ятовування.

Також існує доменна зона - сукупність доменних імен певного рівня. Термін «доменна зона» використовується в технічній сфері, при налаштування DNS-серверів.

Види доменних імен

Доменні імена розподіляються на наступні три види:

Міжнародні домени (gTLD)

Це так звані загальні або міжнародні домени верхнього рівня, якими опікується організація ICANN.

Національні домени (ccTLD)

Національні домени верхнього рівня делегуються відповідними національними організаціями. Керуючою організацією є IANA.

Як приклад, для України національним доменом є .ua.

Зарезервовані доменні імена

Відповідно до документа RFC 2606 (Reserved Top Level DNS Names - Зарезервовані імена доменів верхнього) визначає назву доменів, які служать у якості прикладів. Так наприклад, назву доменів необхідно використовувати для наведення прикладів (документація, посібники і т.д.), а також для тестування. Окрім доменів example.com, example.org і example.net, у цю групу також входять .test, .invalid та інші.

Реєстрація доменів

Зареєструвати домен може будь-хто. Але є деякі винятки. Фізична особа не може зареєструвати домени .gov, .edu, для України .ua, .gov.ua, .edu.ua.

Необхідно зазначити, що домен верхнього рівня .ua є доступним для реєстрації тільки торгівельних марок, хоча деякі країни дозволяють реєстрацію доменів у своїй географічній доменній зоні будь-кому (як приклад: .fr, .ru).

Відповідно домени .gov.ua та .edu.ua можуть бути зареєстровані тільки державними або навчальними установами України. Але є ряд доменних зон, якими ми можемо скористатися.

Платні домени

В Україні платними доменами є .com.ua, .biz.ua, .in.ua, .co.ua, а також ряд регіональних.

Щоб зареєструвати домен для свого сайту необхідно звернутися до реєстраторів доменних імен. Необхідно зазначити, що домени можуть реєструвати й хостинг провайдери, але найкращий варіант - це реєстрація в доменних реєстраторів, адже в цьому випадку домен зареєструють саме на Ваше ім'я.

Безкоштовні домени

На сьогодні багато хостинг провайдерів реєструють безкоштовні домени або за окрему плату, або пропонують безкоштовний домен у подарунок при купівлі хостинг плану.

Для того щоб зареєструвати домен необхідно виконати деяку процедуру:

Надіслати заявку на реєстрацію домену;

Конфігурація DNS-сервера;

Створити власний індифікатор персони nic-handle.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]