Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Конспект лекцій ''Конструкційні матеріали''.doc
Скачиваний:
34
Добавлен:
24.12.2018
Размер:
1.44 Mб
Скачать

5.1 Правило фаз і відрізків

Коли прийняти, що всі перетворення відбуваються при постійному тиску, рівняння прийме вигляд: , де 1 - зовнішній змінний фактор (температура).

Користуючись правилом фаз, розглянемо, як відбувається зміна числа ступенів свободи однокомпонентної системи для випадку розплавленого чистого металу (К=1; Ф=1): С=1-1+1=1, тобто температуру можна змінювати, не міняючи числа фаз. Такий стан системи називають «моноваріантним» (одноваріантним).

У процесі кристалізації Ф=2 (дві фази - рідка і тверда), а К=1, тоді . Це означає, що дві фази знаходяться в рівновазі при строго певній температурі (температура плавлення), і вона не може бути змінена, поки одна з фаз не пропаде. Такий стан системи називають «нонваріантним» (безваріантним). Для двокомпонентної системи, що знаходиться в рідкому стані (К=2; Ф=1), правило фаз Гиіббса має вигляд: , така система називається «біваріантною» (двоваріантною). У цьому випадку можлива зміна двох факторів рівноваги (температури і концентрації), число фаз при цьому не міняється.

Для цієї ж системи при існуванні двох фаз (рідкої або твердої) К=2; Ф=2, згідно з правилом фаз , тобто із зміною температури концентрація повинна бути строго визначеною.

Для характеристики будови сплавів важливим є кількісне визначення їх складових. Якщо подивитися діаграму Pb - Sb, то видно, що всі заевтектичні сплави в твердому стані складаються з кристалів Sb і евтектики, але їх кількість залежно від складу буде різною, отже і властивості цих сплавів будуть різними.

Для визначення кількості складових користуються «правилом відрізків». З точки К проводять перпендикуляр, відповідний сплаву 80%Sb і 20%Pb. Потім при заданій температурі t через точку d проводять горизонтальну пряму до перетину з лініями, що обмежують дану область діаграм, отримуючи точки e і b. Якщо позначити масу рідини буквою Ж, а масу всього сплаву буквою В, то можна записати:

.

Якщо масу всього сплаву прийняти за 100%, то кількість рідкої фази визначається співвідношенням

.

Аналогічно для твердої фази: . Перпендикуляр I - I ділить лінію eb на 60 одиниць (від 40 до 100%) по осі концентрацій на відрізки од. і од. Таким чином, з наведених виразів знаходимо, що шуканий сплав при температурі t містить 33% рідкого сплаву і 67% твердої фази.

Правило відрізків дозволяє визначити також і концентрацію компонентів у фазах. Так, вище за точку L сплав знаходиться в однофазному стані, і концентрація компонентів у рідкому сплаві визначається проекцією цієї точки на вісь концентрацій. При температурі t концентрація Sb в рідині визначається проекцією точки L. Кристали, які виділяються, є чистою сурмою, оскільки точка b лежить на вертикальній осі Sb - 100%.

Таким чином, «правило відрізків» дозволяє вирішити:

1) які існують фази двох- і багатофазних областей;

2) визначити хімічний склад або концентрацію фаз для певних температур;

3) встановити кількісне співвідношення між фазами.

Для визначення того, які існують фази, з точки К треба по горизонталі (по ізотермі) піти вліво і вправо до перетину з першими лініями діаграми і подивитися, які однофазні області визначають ці лінії. Ці фази і існуватимуть. Хімічний склад фаз: точка перетину ізотерми з лінією ліквідус L показує хімічний склад рідкої фази і визначається кількісним співвідношенням:

де Q - вага всього сплаву;

Ql - вага рідкої фази;

Qs - вага твердої фази.

Рис.10 - «Правило відрізків»

Кількісне співвідношення між фазами обертово пропорційно до прилеглих відрізків:

;

.