Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Садік Тести на визначення готовності дитини до....doc
Скачиваний:
28
Добавлен:
23.12.2018
Размер:
80.9 Кб
Скачать

Методика визначення домінування пізнавального чи ігрового мотиву дитини (н. Гуткіна)

Дитину запрошують до кімнати, де на столиках виставлені звичайні, не дуже привабливі іграшки, і пропонують їй протягом хвилини роздивитися їх. Потім експериментатор запрошує дитину до себе, щоб прочитати їй казку, яку вона раніше не чула. На найцікавішому місці читання припиняють, і експериментатор запитує, чого у даний момент дитині більше хочеться: погратися з іграшками, що виставлені на столиках, чи дослухати казку до кінця.

Висновки. Діти з вираженим пізнавальним інтересом звичайно хочуть дослухати казку, а зі слабкою пізнавальною потребою надають перевагу ігровій діяльності. Але їхня гра має, як правило, маніпулятивний характер: то за одне візьмуться, то за інше.

Інтелектуальна готовність

Тест “Запам'ятай 10 слів”

Тест спрямований для діагностики слухової вербальної пам'яті (варіант тесту З.М.Істоміної).

Дитині поясніть, щоб уважно слухала слова,які ви будете читати, і постаралася  їх запам'ятати. Дорослому слова слід вимовляти не поспішаючи, в одному темпі. Після того як ви голосно і виразно прочитали слово, зробіть паузу на 2-3 секунди і лише після неї вимовте наступне слово. Після того, як ви закінчите читати, дитина називає ті слова, які запам'ятав.  Зверніть увагу, як малюк слухає слова, чи намагається їх запам'ятати, як часто відволікається. Не варто у цю хвилину робити йому зауваження. Після проведення тесту результати спостережень можуть допомогти вам проаналізувати разом з дитиною, що перешкоджало, а що допомагало їй під час запам'ятовування слів.  Матеріал: Тест має три форми — А,Б і В. Для дітей 5 років використайте лише форми А і Б.

Слова для тесту форми А : груша, око, лев, береза, чобіт, окуляри, диван, лелека, чашка, ранець. Слова для тесту форми Б : яблуко, ніс,слон, дуб, лампа, голка, книга, машина, ворона, молоток. Слова для тесту форми В : сіно, стіл, ворона, зошит, комп'ютер, конструктор, годинник, картина, човен, яблуко. Добираючи слова самостійно, потрібно слідкувати за тим, щоб вони називали знайомі дітям предмети і не були пов'язані за змістом.  Оцінювання: За кожне правильно відтворене слово нараховується 1 бал.  Високий рівень — 6-10 балів  Середній рівень — 4-5 бали  Низькій рівень — 1-3 балів

Виявлення загальної готовності до школи

            Мета: Виявити у дітей знання і практичні вміння, які їм прийдеться застосовувати на уроках.

    а) Дитині пропонують намалювати людину.

            Інструкція. Візьми листок паперу і намалюй людину: можна хлопчика чи дівчинку, дядю чи тьотю, кого ти хочеш (як конкретно малювати людину ніяких вказівок давати не треба).

    б) Дитині показують аркуш паперу, на якому написано декілька коротких слів і пропонують написати їх точно так, як на папері. Наприклад: «ВІН ЇВ СУП».     Інструкція: Подивись уважно як тут написані літери. Постарайся написати такі ж і точно так само.

    в) Дитині пропонують аркуш паперу, на якому точками нанесено п’ятикутникіз 10 точок. Вона повинна нарисувати так як на взірці.

            Інструкція: Подивись уважно на ці точки і нарисуй точно так само.

            Обробка одержаних даних. Кожне з цих завдань оцінюється за п’ятибальною системою. Найвищий результат оцінюється в 1 бал, а самийнизький – 5 балівПроміжний (середній) рівень – 2, 3, 4 бали. В сумі балів: від 3 до 5 – високий рівень готовності до школи, від 5 до 9 – середній рівень готовності, від 10 до 11 – низький рівень і якщо більше 11 балів – відхилення в психічному розвитку.