Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
lektsiyi.docx
Скачиваний:
5
Добавлен:
23.12.2018
Размер:
1.75 Mб
Скачать
  1. Внутрішньогосподарський фінансовий контроль

Цей вид фінансового контролю здійснюють власники підприємств, організацій, установ згідно з чинним законодавством з метою запобігання та викриття перевитрат матеріальних і фінансових ресурсів, незаконного їх спрямування, використання та виявлення.

Згідно із Законом України "Про підприємства в Україні" [20] організація внутрішньогосподарського контролю покладається на керівника підприємства. За результатами контрольних перевірок керівництво підприємства приймає рішення щодо усунення причин, які негативно впливають на фінансово-господарську діяльність. У здійсненні внутрішньогосподарського контролю на підприємствах провідну роль відіграє бухгалтерська служба, зокрема головний бухгалтер. Згідно з нормативними документами головний бухгалтер підприємства разом з керівниками відповідних підрозділів і служб зобов'язаний контролювати:

• рух товарно-матеріальних цінностей;

• витрати коштів на оплату праці;

• додержання фінансової і платіжної дисципліни;

• законність списання нестач;

• здійснення інвентаризації;

• стягнення у встановлені терміни дебіторської заборгованості й погашення кредиторської.

Різновидом внутрішньогосподарського контролю є внутрішній аудит, який здійснює внутрішній аудитор або окремий підрозділ служби аудиту. Потреба у створенні внутрішньофірмової аудиторської служби часто виникає у власників (або центрального керівництва) підприємств, організацій, установ з розгалуженою організаційною структурою — мережею філіалів, представництв, інших територіально відокремлених підрозділів, дочірніх підприємств тощо. Внутрішній аудит є однією з функцій менеджменту підприємства. Під час його виконання особливу увагу приділяють функціонуванню систем обліку, їх відповідності встановленим нормативам, порівнянню витрат і результатів діяльності, розробці рекомендацій щодо забезпечення стабільності фінансового стану підприємства.

Завдання для самостійного опрацювання:

  1. Значення державного фінансового контролю

Контрольні запитання:

  1. За якими принципами треба здійснювати державний фінансовий контроль?

  2. Які правові заходи необхідно вживати щодо зменшення втручання державних контролюючих органів у підприємницьку діяльність?

  3. Хто здійснює незалежний (аудиторський) фінансовий контроль?

  4. Основні завдання внутрішньогосподарського контролю.

Тема 5. Фінансова система України

План

  1. Поняття фінансової системи

  2. Фінансова система за внутрішньою будовою

  3. Фінансова система за організаційною структурою

  1. Поняття фінансової системи

Фінансова система притаманна кожній державі незалежно від рівня економічного розвитку. Типи фінансових систем наведені на рисунку 1.

Типи фінансової системи

Національна (у межах певної країни)

За терто-ріальною ознакою

Регіональна (у межах регіону чи групи країн)

Світова (система міжнародних фінансових відносин)

Ринкова фінансова система

За типами еконо-мічних систем країн

Фінансова система країн, що розвиваються

Фінансова система країн з перехідною економікою

Фінансова система країн з адміністративно-командною економікою

Рис. 1 Типи фінансової системи

Фіна́нсова систе́ма — це сукупність урегульованих фінансово-правовими нормами окремих ланок фінансових відносин і фінансових установ, за допомогою яких держава формує, розподіляє і використовує централізовані і децентралізовані грошові фонди. Фінансова система виникла разом з появою держави і нерозривно зв'язана з її функціонуванням. За допомогою фінансової системи держава нагромаджує та використовує кошти для утримання свого апарату, а також спрямовує їх на виконання своїх функцій.

Фінансова система охоплює грошові відносини між державою і підприємствами та організаціями, державою і населенням, між підприємствами і всередині них.

Фінансова система – сукупність відособлених, але взаємопов’язаних сфер та ланок фінансових відносин, які відображають специфічні форми та методи обміну, розподілу і перерозподілу ВВП, та система фінансових органів та інститутів.

Структура фінансової системи визначається такими принципами:

  1. Єдність – ґрунтується на єдиній економічній та політичній основі суспільства, погоджених на засадах фінансової політики, що реалізується через фінансову систему;

  2. Функціональне призначення – передбачає, що в кожній ланці фінансової системи вирішуються певні завдання специфічними методами, існують відповідні фонди грошових коштів і апарат управління.

Рис.2 Структура фінансової системи

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]