Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ознайомся.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
23.12.2018
Размер:
240.13 Кб
Скачать

Додатки

Додаток 1

Анкета для учнів за напрямками:

  1. Культура почуттів

  1. Громадська активність

  1. Працьовитість

  1. Ввічливість

  1. Слухняність

  1. Співчуття і милосердя

  1. Уміння захищати свою точку зору

  1. Повага до старших

  1. Повага до однолітків

  1. Відчуття власної гідності

  1. Відповідальність почуття боргу

  1. Відчуття справедливості

  1. Сумлінність

  1. Тактовність

  1. Цілеспрямованість

  1. Дружелюбність

  1. Самокритичність

Додаток 2

Рольова гра

Пан. Я такий розумний, а вона проста собі дівка та мої загадки повідгадувала! Стривай же! Оцей десяток варених яєць понеси своїй доньці: нехай вона поса­дить на них квочку, та щоб та квочка за одну ніч вилупи­ла курчата, вигодувала, і щоб твоя дочка зарізала трьох, спекла на снідання, а ти, поки я встану, щоб приніс, бо я дожидатиму,

Учень-консультант 1. Це завдання виконати не­можливо. По-перше, з варених яєць ніколи не вилуп­ляться курчата. По-друге, навіть якби це диво сталося, за ніч пташенята не виростають, для цього треба кілька місяців.

Маруся. Понесіть, тату, панові оцю кашу. Нехай він виоре ниву, посіє цю кашу, і щоб вона виросла просом, поспіла на ниві, і щоб він просо скосив, змолотив і на­товк пшона годувати ті курчата, що їм треба вилупи­тись із цих яєць.

Учень-консультант 2. Недаремно Марусю прози­вають мудрою. Вона добре знала, що із пшоняної каші ніколи не виросте просо, бо в зернах уже загинув заро­док, із якого проростає рослина.

Пан. Неси твоїй дочці цю стеблину льону. Нехай вона його вимочить, висушить, поб'є, попряде й витче сто локіт полотна.

Маруся. Тату, занесіть панові оцю гілочку з дере­ва, нехай із цього дерева зробить мені гребінь, гребінку й днище.

Учень-консультант 3. Льон збирали в серпні, в’язали в пучки й сушили на сонці. Насіння з голівок льону били або праником, або ціпом. Після цього рослину вимочували у воді, м'яли й тіпали, аби поз­бавити волокно від костриці. Останнє робили на тер­ниці, використовували рубель, тіпали об стовп чи будь-що. Наступним етапом було розчісування кожної прядки полотна (микання мичок). Для цього брали дерев'яний гребінь, який устромляли в спеціальний отвір в ослоні чи в припічку, або круглу залізну щітку з набитими цвяхами (дергальна), яку прив'язували до лави. Остаточне очищення волокна робили за допо­могою чесальної (пачісної) щітки зі свинячої щетини, кінського волосу або тонких цвяхів. Одночасно сор­тували волокно за якістю. Для ткання високоякісного полотна призначалося найтонше й найдовше волок­но — кукла, для снування основи, ткання буденних тканин — миканка, тобто залишки, які вибирали з че­сальної щітки. Залишок на ній — вал — ішов на виго­товлення мішків, тканин для суто господарського призначення. Отже, із стеблини льону аж ніяк не можна було ви­ткати сто локіт полотна.

Учень-консультант 4 . А зараз запишемо нові цікаві терміни.

Словник.

Гребінь — пристрій для прядіння величиною 40— 50 см, що мав ручку, яка вставлялася в отвір в ослоні, лаві, чи спеціальній підставці. Гребені використовува­ли з твердих порід дерева: груші, клена тощо. Для вирізування зубців використовували струг, спеціальні швайки та пилки.

Костриця — внутрішня неволокниста частина льо­ну, конопель, що залишається у вигляді дрібних колю­чих трісочок під час тіпання.

Ослін — переносний дерев’яний пристрій для сидіння.

Праник —- валок для вибивання білизни під час прання.

Рубель — вузька дошка із поперечними зарубками для качання білизни.

Терниця — знаряддя для тіпання конопель, льону, прядива.

Пан. Піди скажи своїй дочці: нехай вона прийде до мене в гості, та так, щоб ні йшла, ні їхала; ні боса, ні взута; ні з гостинцем, ні без гостинця.

Маруся. Вирушила я до пана. Одну ногу взула в драний черевик, а друга боса. Тоді піймала горобця, у ґринджоли запрягла цапа. Під руку взяла зайця, одну ногу поставила на санчата, а другою по шляху ступаю — одну ногу цап везе, а другою йду.