Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ekzamen1.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
23.12.2018
Размер:
217.09 Кб
Скачать

3. Сільське господарство Канади.

Ця галузь характеризується високою продуктивністю і мінімальною зайнятістю. Середній розмір ферм (230 га) є одним з найвищих у світі. Абсолютні розміри виробництва значні, але інтенсивність ще невисока. За вартістю продукції передує тваринництво. Його кормову базу становлять зернові, в першу чергу ячмінь, і природні або сіяні трави. Частину кормів Канада купує в США.

Головними сільськогосподарськими ареалами є південь Степових провінцій і південь провінцій Онтаріо і Квебек. Вони розірвані територіально, мають неоднакове природне середовище і неоднаковий характер виробництва.

Південь Степових провінцій — це північна частина американських степів-прерій. Землі тут родючі, багато чорноземів, але клімат континентальний, посушливий. Річна сума опадів не перевищує 300—500 мм, бувають посухи, літо коротке. Тут зосереджено 4/5 угідь і виробляється 1/2 продукції сільського господарства Канади. Це район монокультури ярої пшениці, один з найбільших у світі. Крім неї, вирощують ячмінь і олійні: канолу (різновид рапсу) і льон. Природні пасовища на західних та північних окраїнах «пшеничного поясу» в провінції Альберта — головна зона вирощування великої рогатої худоби на м'ясо.

Південь провінцій Онтаріо і Квебек має більш м'який, вологий клімат і довший вегетаційний період. На район припадає понад 1/3 сільськогосподарського виробництва країни. Воно тут інтенсивніше, ніж у преріях, і різноманітніше. Зернові мають допоміжне, другорядне значення. Головна продукція — молоко, м'ясо великої рогатої худоби, свиней і птиці, яйця, овочі і фрукти помірних широт.

Важливими для Канади традиційно залишаються рибальство і хутровий промисел.

4. «Приозер’я – індустріальне серце сша».

Приозер'я - територія між Великими озерами і річками Міссісіпі і Огайо. Тут багате сільськогосподарське оточення, значні мінеральні ресурси водних і сухо­путних шляхів і центральне положення щодо ринків збуту усієї країни. Приозер'я - індустріальне серце США, де виробляють 1/4 промислової продукції. Типовими є важка індустрія і традиційні галузі: металургія, виробництво промислового устаткування, гірничих і будівельних машин, сільськогосподарської техніки і особливо автомобілів, а також харчова промисловість. Виникнення центрів чорної металургії на південних берегах Великих озер було зумовлене сировинно-транспортним чинником: їх положенням між родовищами вугілля і залізних руд. Наявність металу сприяла розвитку металомісткого машинобудування. "Кукурудзяний" і «пшеничний» пояси були ринками збуту сільськогосподарської техніки та давали сировину для харчової промисловості. Вже дев'яносто років тому місто Детройт стало славнозвісною «автомобільною столицею» і найбільшим центром автомобілебудування в світі. Цьому сприяли наявність металу і вдале розташування міста щодо транспортних шляхів і ринків збуту. Відіграв свою роль й історичний чинник - у Детройті вперше в світі виробництво автомобілів було поставлене на конвеєр і стало масовим.

5.Економічний розвиток районів сша.

Найважливіші відмінності в населенні й господарстві США в історичному плані відображені поділом їх території на Північ, Південь і Захід. Колонізація Півночі і Півдня почалася практично одночасно, у XVIII ст., але здійснювалася по-різному. На Півночі розвиток продуктивних сил не гальмувався феодалізмом. Сюди був спрямований основний потік переселенців і капіталів з Європи. Розвиток Півдня до 1865 р. стримувався рабством, а після скасування рабства — його пережитками. Головна відміна Заходу полягала в тому, що це гірська посушлива територія. її колонізація розпочалася лише в середині XIX ст. Як наслідок, у XX ст. найрозвинутішою вступила Північ. Південь і Захід різко відставали від неї. В другій половині XX ст. розрив між трьома районами весь час зменшувався і зараз рівень їх розвитку є практично однаковим. Всередині трьох головних районів, враховуючи їх величезні розміри, неминучими є внутрішні відмінності, які зумовлені географічним положенням певної території, характером її природного середовища і особливостями розвитку. На Півночі зосереджена майже половина населення,виробляється більше половини різноманітної промислової та с/г продукції. Південь на добувній,хімічній і текстильній промисловості,а також окремих галузях с/г. Захід є районом більш пізнього освоєння. Тут переважають добувна промисловість,лісове господарство,вівчарство і туризм.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]