Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ІНДЗ ПОЛІТОЛОГІЯ оце.docx
Скачиваний:
9
Добавлен:
22.12.2018
Размер:
53.36 Кб
Скачать

Характер політичного режиму

Досить цікаво і докладно регламентує питання характеру політичного режиму та його ознаки Конституція Чехії. Наприклад, у ст. 5 зазначається, що політична система грунтується на вільних і добровільних засадах та вільному конкуруванні політичних партій. А в ст. 6 сказано, що політичні рішення повинні спиратися на виявлення більшості, і при їх прийнятті більшість повинна захищати інтереси меншості.

Тому встановлено, що процес консолідації громадянського суспільства в Чеській Республіці ще не завершився, оскільки простежуються певні негативні тенденції, що заважають цьому. Однак очевидним є те, що інституціональна модель громадянського суспільства, яка утвердилися в Чеській Республіці упродовж 1990-х - початку 2000-х років є ефективною. І по-мало просувається вперед до європейського зразка.

Потенційні можливості для забезпечення сталості функціонування громадянського суспільства в Чеській Республіці є досить високими, однак перспективи його розвитку залежать, насамперед, від еволюції соціально-політичної системи Чеської Республіки, включно від змісту державної політики щодо неурядового сектору, а також, відповідно, від позиції його основних гравців.

Висновок

Тому аналізуючи даний матеріал я розглядала політичну систему Чеської Республіки. Визначила її основні риси, елементи у сучасному світі та перспективи розвитку.

Чеська Республіка має політичну систему з дуалістичною виконавчою владою. Взагалі розвиток політичної системи Чеської Республіки не можливий без урахування різних факторів. Становлення сучасної політичної системи Чехії пройшло 5 етапів. Є парламентською республікою із двопалатним парламентом. За формою державного устрою Чехія є унітарною державою. З метою урядування її територія поділена на області і муніципалітети. Велика роль у чеській політичній системі належить органам місцевого й територіального самоврядування. Законодавча влада належить двопалатному парламенту, який складається з Палати депутатів, в якому працює 200 чоловік, нижньої палати, і Сенату, який включає з 81 людини.

Якщо говорити про ЗМІ та їх роль у Чеській Республіці, то за сімнадцять років демократичних перетворень друк Чеської Республіки пройшов практично той же шлях, що і всі засоби масової інформації колишніх соціалістичних республік. Сьогодні, можна бачити, що структура чеського громадянського суспільства сильно схильна до неполітичного порядку.

Система політичних партій включає десятки політичних партій і постійних коаліцій, але найчисленішими серед них є 4. Партії Чехії стали важливим фактором політики, сформували свій електорат. Реальна багатопартійність Чехії – неодмінна умова демократичності її політичної системи, в якій існує зв’язок політичних партій із представницькими соціальними силами, і які прагнуть адекватно відображати інтереси цих сил. Результати виборів «політичним землетрусом», маючи на увазі поразку соціальних демократів та комуністів і появу в парламенті двох нових партій правоцентристської орієнтації.

Так опозиція здобула перемогу на парламентських виборах і соціал-демократи змогли зайняти 12 місць при вже наявних 29 місцях.

Опозиційна Соціал-демократична партія вперше здобула перемогу на парламентських виборах у Чехії.

У ст. 5 зазначається, що політична система Чеської Республіки ґрунтується на вільних і добровільних засадах та вільному конкуруванні політичних партій. Що і підтверджується на практиці.