Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ІНДЗ ПОЛІТОЛОГІЯ оце.docx
Скачиваний:
9
Добавлен:
22.12.2018
Размер:
53.36 Кб
Скачать

Аналіз результатів виборів

Цьогорічні вибори до парламенту особливі, на їхньому перебігу позначилась глобальна економічна криза, яка загострила протистояння з одного боку консерваторів і правоорієнтованих партій, а з іншого – комуністів і пролівих соціальних демократів. Ви́бори до пала́ти депута́тів Че́хії відбулися 28-29 травня 2010 року.

У виборах двохсот депутатів взяли участь 27 партій. До парламенту пройшло п'ять партій: Соціал-демократична партія — 56, Громадянські демократи — 53, ТОР 09 — 41, Комуністична партія Чехії та Моравії — 26, «Справи громадські» – 24. Хоча перемогу здобули соціал-демократи, лідер партії Їржи Парубек подав у відставку (через недостатньо високий показник підтримки і як наслідок вимушеність переходу в опозицію)

Президент Чехії Вацлав Клаус назвав результати виборів «політичним землетрусом», маючи на увазі поразку соціальних демократів та комуністів і появу в парламенті двох нових партій правоцентристської орієнтації [14].

Період, що минув від попередніх виборів до чеського парламенту в 2006 році, як ніколи, був дуже насичений. Чехія у 2009 році вперше головувала в Європейському Союзі, однак уже на самому початку важливу для іміджу країни подію затьмарила внутрішньополітична боротьба. Уряд тодішнього прем’єра, на той час ще й голови правої Громадянсько-демократичної партії Мірека Тополанка під тиском пролівих соціальних демократів змушений був піти у відставку. В результаті понад рік тому владу в Чехії перебрав так званий «уряд урядовців» – позапартійних і позаблокових міністрів. На ситуації позначилась і глобальна економічна криза з небувало високим – близько 10% – рівнем безробіття. На цьому і тлі загострилось політичне протистояння. Ці вибори відрізняються від попередніх двома головними рисами. По-перше, тим, що відбуваються під час економічної кризи. Завдяки цьому головним фаворитом є проліва Соціально-демократична партія, яка ставить на людей, які потерпіли від кризи. Вони обіцяли різні пільги, хоча реально цього чеська економіка не може собі дозволити. І друге: цього року вперше за останні десятиліття до парламенту увійшло більше нових партій. Причина в тому, що виборці в Чехії розчаровані політикою головних політичних сил[10].

Тому явка втборців у Чехії така: Найвищий показник був у районі Прага-Захід (71.69%), найнижчий — у районі Соколов (50.89%); загальна явка склала 62.6%. Результати виборів дані у Додатку 1.

Так опозиція здобула перемогу на парламентських виборах і соціал-демократи змогли зайняти 12 місць при вже наявних 29 місцях.

Опозиційна Соціал-демократична партія вперше здобула перемогу на парламентських виборах у Чехії. Згідно з даними Чеської статистичної служби, на додаткових виборах партії боролися за 27 місць з 81 у Сенаті - верхній палаті парламенту [9]

Тож результати проведених виборів, в яких правлячі партії реєструють ослаблення своїх позицій, на думку багатьох політологів, закономірні. Це реакція громадян на задумані кабінетом міністрів заходи щодо економії бюджетних коштів. На думку експертів, результати муніципальних виборів і першого туру виборів у Сенат не будуть мати серйозний вплив на розвиток країни її економіку в цілому.