Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
моторика.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
22.12.2018
Размер:
86.02 Кб
Скачать

6. Вправи для дітей старшого дошкільного віку

Для дітей старшого дошкільного віку ми пропонуємо такі вправи для розвитку дрібної моторики, тому що перед вступом у школу у дитини вона повинна бути добре сформована.

Лезгинка

Дітям потрібно навчитися виділяти великий палець руки, формувати здатність злагодженої дії обох рук.

Ліву руку скласти в кулак, великий палець відставити в сторону, кулак розвернути пальцями до себе. Правою рукою прямою долонею в горозинтальному положенні доторкнутися до мізинця лівої руки. Після цього відразу змінити положення лівої та правої рук. Повторити 6-8 разів. Треба домогтися високої швидкості зміни положень.

Дзеркальне малювання

Розвивається формування дрібної моторики, розвиток спів дружних рухів рук. Покласти на стіл чистий аркуш паперу. Взяти в обидві руки по олівцю або фломастеру. Починати малювати одночасно обома руками дзеркально -симетричні малюнки, літери. При виконанні цієї вправи відпочивають очі та руки. Коли діяльність обох півкуль синхронізується, помітно; збільшується ефективність роботи всього мозку.

«Зробимо намисто»

Необхідно формувати співдружність рухів обох рук, пинцнтний та щипковий захват дрібних предметів.

Дорослий показує дитині як потрібно нанизувати намистинки на шнурок. Вкінці необхідно зв'язати намисто, надіти на дитину, подивитися у дзеркало. Всі зазначені вище вправи дозволяють розвивати в дитини дрібну моторику та інші когнітивні процеси, адже відомо, що пам'ять, увага, мислення залежать прямо пропорційно від розвитку дрібної моторики.

Змійка

Захрестити руки долонями одна к іншій, зчепити пальці у замок, вивернути руки до себе. Ворушити пальцем, який вкаже дорослий. Палець повинен рухатися чітко та точно. Доторкатися до пальця неможна. Послідовно у вправі повинні приймати участь усі пальці обох рук.

11

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]