Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Otvety_na_voprosy_k_ekzamenu_po_teoreticheskim.doc
Скачиваний:
23
Добавлен:
21.12.2018
Размер:
2.33 Mб
Скачать

7. Принцип єдності та централізації прокуратури.

Принцип єдності прокурорської системи і прокурорського нагляду полягає в тому, що кожна ланка прокурорської системи, кожен прокурор діють у межах своєї компетенції, є представниками єдиної системи прокурорських органів, зберігаючи передбачену законом самостійність у прийнятті рішень. З ним тісно пов’язаний принцип централізації прокурорського нагляду.

Принцип єдності зумовлений тим, що прокуратура становить систему. Цей принцип означає, що всі територіальні і спеціалізовані органи прокуратури складають єдину систему, яку очолює єдиний керівник — Генеральний прокурор України; всіх їх об'єднує також єдність цілей і загальних завдань прокурорського нагляду; кожний прокурор з єдиної системи органів прокуратури є представником прокуратури України в цілому, від імені якої він і діє; всі процесуальні акти діяльності прокурора — протест, подання, постанова, заява тощо — є єдиними формами, засобами для всіх органів гфокуратури і такими, що виходять від прокуратури в цілому як самостійного державного органу і є однаково обов'язкові на всій території республіки; всі прокурори, за загальним правилом, наділені однаковими повноваженнями з виявлення, реагування і попередження порушень законності; всі прокурори у своїй діяльності керуються єдиним Законом України «Про прокуратуру».

Принцип централізації зумовлений особливостями виконання функцій, покладених на єдину систему органів прокуратури на території всієї держави. Централізація проявляється в підпорядкованості прокурорів нижчого рівня вищестоящим, а всі прокурори всіх рівнів— Генеральному прокуророві України.

У Законі України «Про прокуратуру» (ст. 2) сказано лише про те, що Генеральний прокурор України не менш як один раз на рік інформує Верховну Раду України про стан законності.

Принцип централізації дає також змогу вирішувати кадрові питання в централізованому порядку.

8. Принцип гласності в діяльності органів прокуратури.

Для підвищення дієвості прокурорського нагляду і перш за все для запобігання правопорушенням особливо важливе значення має гласність. Принцип гласності, закріплений у пункті 5 ст.6 Закону «Про прокуратуру». В ній зазначено, що органи прокуратури діють гласно, інформують державні органи влади, громадськість про стан законності та заходи щодо її зміцнення. У Генеральній прокуратурі для більш ефективної реалізації принципу гласності наказом Генерального прокурора України від 05.01.2000 № 1 створено на правах самостійного відділу прес-службу. Наказом ГПУ від 27.02.2003 № 12 «Про організацію роботи прес-служби ГПУ та прес-секретарів прокуратур обласного рівня» передбачене систематичне висвітлення роботи органів прокуратури України з нагляду за додержанням законності та захисту конституційних прав і свобод громадян. Інформація, яку поширює прокуратура, за своєю cenn. Належить до правовоъ, тобто э сукупныстю публчно оголошених выдомостей про право, його систему, джерела, реалізацію, юридичні факти, правовідносини, правопорядок, правопорушення і боротьбу з ними, їх профілактику тощо.

Гласність у роботі прокуратури дає можливість впливати на формування громадської думки щодо правопорушень та правопорушників, а також на правосвідомість інших людей, підвищуючи їх правову культуру.

Принцип гласності не є абсолютним, оскільки, як передбачено ч.4 ст.7 Закону «Про прокуратуру», має певні обмеження. Вони пов’язані з потребою дотримання конституційного права громадян на особисту і сімейну таємницю (ст.ст.29, 30, 32 Конституції), а також вимог законів, що охороняють військову, комерційну, лікарську, слідчу таємницю тощо.