Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Otvety_na_voprosy_k_ekzamenu_po_teoreticheskim.doc
Скачиваний:
23
Добавлен:
21.12.2018
Размер:
2.33 Mб
Скачать

40. Координація діяльності правоохоронних органів по боротьбі зі злочинністю.

Стаття 10 Закону України «Про прокуратуру»:

Генеральний прокурор України та підпорядковані йому прокурори координують діяльність по боротьбі із злочинністю органів внутрішніх справ, органів служби безпеки, органів податкової міліції, органів митної служби, Військової служби правопорядку у Збройних Силах України та інших правоохоронних органів.

У цілях забезпечення координації діяльності органів, вказаних у частині першій цієї статті, прокурор скликає координаційні наради, організує робочі групи, витребує статистичну та іншу необхідну інформацію, а також бере участь в організації нарад Координаційного комітету по боротьбі з організованою злочинністю та корупцією при Президенті України.

Стаття 29: Здійснюючи нагляд, прокурор вживає заходів до узгодження дій правоохоронних органів у боротьбі із злочинністю.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

- Указ Президента України від 12 лютого 2000 року № 229 "Про вдосконалення координації діяльності правоохоронних органів по боротьбі з корупцією та організованою злочинністю"

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Наказ ГПУ №1 від 19.09.2005 року:

23. Прокурорам усіх рівнів координувати діяльність правоохоронних органів по боротьбі із злочинністю відповідно до вимог статті 10 Закону України «Про прокуратуру». Координаційні наради проводити відповідно до виникаючих проблем з метою визначення спільних заходів по боротьбі із злочинністю та контролю за їх виконанням.

23.1. Прокурорам міст з районним поділом здійснювати координаційну діяльність у межах міста із залученням прокурорів районного рівня в порядку, визначеним наказом Генерального прокурора України щодо їх повноважень.

25. Порядок проведення координаційних та міжвідомчих нарад визначати у регламентах. Копії постанов і рішень надсилати до прокуратур вищого рівня протягом 10 діб після їх проведення.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Основними завданнями координаційної діяльності є:

- об’єднання зусиль та активізація роботи правоохоронних органів у протистоянні криміналітету та проявам корупції;

- розробка і здійснення узгоджених заходів щодо своєчасного виявлення, розкриття, розслідування та припинення злочинів і корупційних діянь, усунення причин і умов, які сприяють їх вчиненню.

Метою координації є підвищення ефективності діяльності правоохоронних органів на основі об’єднання зусиль, спрямованих на реалізацію повноважень, властивих кожному з цих органів, усунення дублювання і паралелізму в їх роботі.

Основними принципами координаційної діяльності є:

- рівність усіх суб’єктів координаційної діяльності у прийнятті спільних рішень, постановці питань, внесенні пропозицій, розробці рекомендацій і заходів;

- самостійність кожного правоохоронного органу у межах наданих йому законодавством повноважень, недопущення змішування компетенції, підміни одного органу іншим при реалізації узгоджених рішень, рекомендацій та проведенні спільних заходів;

- гласність у висвітленні результатів роботи в тих межах, коли вона не суперечить вимогам законодавства про захист прав, свобод людини і громадянина, державної та іншої таємниці, що охороняється законом;

- відповідальності керівників кожного правоохоронного органу за своєчасне виконання узгоджених заходів.