Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Розділ 2 3 вор..doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
21.12.2018
Размер:
758.27 Кб
Скачать

2.3.2. Програмне забезпечення ісм

Програмне забезпечення – це комплекс програм, який дозволяє засобами обчислювальної техніки вирішувати різноманітні завдання, які постають перед менеджерами. Воно реалізує апаратні можливості технічних засобів, визначає універсальність та ефективність застосування комп’ютерів, перетворює їх з ЕОМ в інформаційно – пошукові системи, операції обчислення в яких складають лише 15 – 20% усього обсягу робіт. Програмне забезпечення ІСМ – це інструментарій, який дає змогу повно та ефективно опрацьовувати інформацію на автоматизованих робочих місцях. Воно повинно бути адаптивним і гнучким.

Сучасне програмне забезпечення має зручний, інтуїтивно зрозумілий «дружній» інтерфейс – зв’язок з користувачем. Це означає, що функціональні можливості програми розкриваються переліком процедур опрацюваня даних,

організовані у відповідні опції меню. Сучасні програмні продукти надають менеджеру нерегламентований доступ до всіх ресурсів. Вони забезпечують розв’язування задач за їх постановкою і початковими даними, а синтез програм виконується автоматично.

Програмне забезпечення поділяють на:

  • загальносистемне;

  • спеціалізоване;

  • прикладне.

Загальносистемне програмне забезпечення – це комплекс програмних засобів, які використовуються для поектування й експлуатації будь-якого АРМ. До нього відносять широкий спектр службових програм, які дозволяють спеціалізованим і прикладним програмам використовувати можливості технічних засобів, налагоджуватися під їхні особливості. До цього класу належать операційні системи, сервісні програмні засоби, які надають користувачеві додаткові можливості щодо обслуговування дисків, спрощують інтерфейс прикладних програм. Найбільш поширеною операційною системою на сьогодні є система Windows.

Спеціалізоване прграмне забезпечення орієнтоване на функції опрацювання даних, які реалізує менеджер на своєму АРМ. Воно призначене для адаптації та розширення можливостей загальносистемного програмного забезпечення і містить текстові редактори та процесори, табличні процесори, системи управління базами даних.

Текстові редактори і процесори – це засоби роботи з текстами, які мають структуру документа. Можливості цього класу програмних продуктів дуже широкі – від засобів формування невеликих документів до видавничих систем, які повністю готують інформацію для видання друкарським способом.

Табличні процесори – це програмні засоби універсального опрацювання числової інформації, внутрішнє середовище яких організоване у вигляді таблиць. Документи, розроблені засобами табличних процесорів є динамічними. Це означає, що після вводу нового початкового значення виконується перерахунок усіх формул, пов’язаних із зміненим значенням. Динамізм електронних таблиць робить їх найкращим засобом для виконання поточних розрахунків, які часто на практиці мають ітераційний характер. Табличні процесори мають потужні засоби для вирішення як рутинних, так і евристичних задач, графічної ілюстрації даних і результатів розрахунку. Для виконання типових розрахунків табличні процесори мають набір вбудованих функцій, зокрема, статистичних, баз даних і масивів. Останні версії табличних процесорів мають засоби для детермінованих і стохастичного моделювання економічних процесів, виконання статистичного, дисперсійного, кореляційного і регресійного аналізу.

Система управління базами даних (СУБД). Бази даних – це логічна сукупність даних, яка зберігається в структурованій формі на машинних носія і призначена для багатофункціонального використання. Інформація в даних подається у вигляді таблиць, між якими можна встановлювати тимчасові логічні звязки. СУБД – це комплекс програм, які є інструментальними засобами опрацювання баз даних, їх головними функціями є створення й оновлення баз даних, виконання пошуку інформації, її впорядкування, формування звітних документів.

Прикладне програмне забезпечення – це програмні засоби, орієнтовані на реалізацію його конкретних задач. Зокрема, для аналізу ефективності інвестицій, а відтак вироблення інвестиційного плану проекту з урахуванням різних умов взаємодії окремих стадій проекту, розроблена компютерна система ProjectExpert.

Для ефективного складання оптимальних календарних планів, їх представлення у вигляді таблиць і графіків, планування матеріальних, трудових і фінансових ресурсів менеджер з планування може скористатися такою програмою управління інвестиційними проектами як SureTrackProjectManager, COMFAR, Альт – Інвест та низкою інших програмних продуктів. Використання програм такого класу робить роботу менеджерів динамічною та обгрунтованою.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]